Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 15.48

Hangsúly

Írta: Chirmiciu András
2012. november 19., 21.26 Hétfõ

23 év után az RMDSZ átteszi a hangsúlyt a magyar nemzeti ügyekről az általános fejlesztési kérdésekre, mindenekelőtt a gazdasági megerősödésre? 

A szórványbéli politikusok által szorgalmazott és kidolgozott Erdély 2020 program erre utal, hiszen az erdélyi magyarság hosszú távú megmaradása és megerősödése utóbbitól is ugyanúgy függ, mint előbbitől.

A lépés aligha meglepő, miután az utóbbi 23 év alatt nemzeti síkon jelentős előrelépés történt. Számos magyar iskola, magyar ház, közösségi központ alakult, az anyanyelvhasználat alkotmányos jog 20%-on felüli magyarlakta településeken, az egyházi ingatlanok nagy része vissza került jogos tulajdonosukhoz stb. A magyar ember is kiegyenesedett, azaz vezető pozíciókba is került, kétnyelvű felirattal immár egyre gyakrabban találkozni, az „igen tessék” mozgalom (azaz a boltok magyar nyelvű kiszolgálásának jelzése) is folyamatosan terjed a vegyes vidéken, s a magyarság a szórványban is köztereken szervezheti meg ünnepségeit. Felsőfokú magyar oktatás is működik, még ha nem is önálló egyetem formájában, hanem tagozatként. Egyszóval e téren komoly előrelépés történt. S bár korántsem jelenti azt, hogy további fejlődés ne lenne szükséges, a 23 év eredményei vitathatatlanok.

Az általános kérdések viszont mindig is háttérbe szorultak az RMDSZ-nél, legalábbis eddig. Holott az egyéni és közösségi sors alakulását egyaránt befolyásolják: az ifjúság nem köztéri magyar feliratok hiánya miatt hagyja el Erdélyt a külföldi életért, hanem megélhetési gondok, gazdasági kilátástalanság miatt. Az infrastruktúra és a versenyképesség hiánya akadály a magyar vidékek fejlesztésénél, a korrupció pedig a magyarság vállalkozó-kedvét is visszaszorítja, és megkeseríti életét.

Itt a legfőbb ideje, hogy a szórványbéli hangokra hallgatva – az EU-s pénzalapokra, kis- és közepes vállalkozások támogatására, valamint szakképzésre alapuló Erdély 2020 program révén – az RMDSZ az általános, etnikailag semleges kihívásoknak is figyelmet szenteljen. Erős gazdasági háttér nélkül a magyarság nemzeti intézményei aligha állnak szilárd alapon. Arról nem is beszélve, hogy a gazdasági, társadalmi és jogi fejlődés nemcsak a magyarság, hanem egész Erdély érdeke.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: attila / Kedd, 2012. november 20., 19.46 Válaszoljál rá!

Kedves újságíró.
Ön szerint az RMDSZ miatt az utóbbi 23 év alatt „nemzeti síkon jelentős elörelépés történt. Számos magyar iskola, magyar ház, közösségi központ alakult”. Ha kedves lesz elmondja a tisztelt olvasóknak is melyikek ezek a központok, magyar házak, magyar iskolák melyeke az RMDSZ nyitott meg.
Ugyancsak tessék felsorolni azokat az egyházi ingatlanokat amelyeket az RMDSZ visszajutalmazott jogos tulajdonosukhoz.
Akárcsak maga mondta „Itt a legfőbb ideje, hogy a szórványbéli hangokra hallgatva …az RMDSZ az általános, etnikailag semleges kihívásoknak is figyelmet szenteljen.” De azt lesség megkérdezni az elmúlt 23 év alatt miért nem szentelte figyelmét. Miért csak most kampány idején szenteli figyelmét az RMDSZ, vagyis jobban mondva minden negyedik évbe szenteli figyelmét a magyarságnak.
Azt próbálja elhitetni velünk hogy, amire a román állam nem volt képes azt megteszi az RMDSZ Bukarestből ( az EU-s pénzalapokra, kis- és közepes vállalkozások támogatására, valamint szakképzésre ).
Maga ép annyira HÜLYÉNEK KÉPZELI A MAGYAROKAT hogy elhiszik amit ebbe a cikkébe irt.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu