Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.47

Hatalomváltás előtt

Írta: Ujj János
2021. március 08., 14.59 Hétfõ / Arad

Aki egy kicsit is alaposabban végiggondolja a világtörténelem alakulását, annak nem újdonság az, hogy a négy évezred alatt világhatalmak alakultak, majd rövidebb vagy hosszabb tündöklés után eltűntek a színpadról. Volt több olyan is, amelynek csak a neve maradt fenn, az azt létrehozó népet nyomtalanul elnyelte a történelem vihara. Lásd asszírok, hettiták, perzsák, avarok, hunok, inkák egykori kiterjedt államát. 

Ha csak a hozzánk közelebb eső időszak, mondjuk fél élvezred vezető világhatalmait nézzük, akkor mindenekelőtt a spanyol, majd az azt követő angol világbirodalom kialakulását és hanyatlását lehet említeni. Legutóbb a 19. század második felében az Amerikai Egyesült Államok gazdaságilag lekörözte valamennyi riválisát, lett világhatalom, s az maradt mindmáig. A második világháborút követően a feltörekvő szovjet birodalmat is sikerült megtörnie a világuralomért folyó harcban, és visszaszorítania azt.

A világ fejlődésének jelenlegi helyzetét ismerve, nem kell nagy tudású politológusnak, avagy a gazdasági fejlődést részleteiben ismerő közgazdásznak lenni ahhoz, hogy észleljük: a világvezető nagyhatalom belátható időn belül egy új állam lesz. Mondjuk, legfeljebb egy emberöltőn belül Kína veszi kezébe az irányítást, a hegemóniát. Most még az Egyesült Államok hadereje világelső a légtérben és a világtengereken. De meddig?

Számban az emberiség egyötödét képező kínai nép olyan elképesztő haladáson ment keresztül néhány évtized alatt, amelyet a világban egyetlen ország sem tud felmutatni. A Pekinget Lhassával (Tibet) összekötő vasútvonal, a kínai városok korszerű megújulása, a megalitikus nagyságú építkezések (hidak, autópályák, erőművek), a tudomány példátlan fejlesztése olyan versenyre készteti az amerikaiakat, amelybe (megjósolhatóan) ugyanúgy belerokkannak majd, mint a 20 században a Szovjetunió az űrfegyverkezésbe. (Különben a kínaiak az űrkutatásban is beérték az amerikaiakat.)

Aradi születésű, Amerikában élő, barátom mondja, hogy új hazája olyan mértékben eladósodott már, hogy azt még az ő unokái sem tudják majd visszafizetni. A kínaiak (ha érdekükben állna), már bedönthették volna az amerikai gazdaságot. A helyett kölcsönt nyújtottak neki. De ilyen eladósodás mellett vajon meddig lehet finanszírozni az óriási hadikiadásokat, meddig bírja a hadereje fenntartására fordított felmérhetetlenül nagy költségeket?

Az Egyesült Államok még tartja világelsőségét a fegyverkezésben, az amerikai hadiflotta uralja a tengereket, a légi flottája meg a légteret. Aki látta a legújabb kínai katamarán repülőgép-anyahajót, az elképzelheti, milyen hadiflottája lehet majd au ázsiai országnak egy évtized múlva. A kínai gyalogságot számbelileg legfeljebb az indiaiak közelíthetik meg, az amerikaiak, oroszok, japánok velük szemben labdába sem rúghatnak. Még esetleges egyesített szárazföldi seregként is alig.

Egy emberölőre saccoltam a hatalomváltást a világon. De ki tudja? (A legyőzhetetlennek hitt Szovjetunió bukása is fél évtized alatt megtörtént!) Ha az Egyesült Államok új elnöke megválasztásának jogosságát megkérdőjelezők és az elnök szimpatizánsai között kirobbannak az ellentétek, az akár polgárháborút is eredményezhet. Az, valamint a migránspolitika csődje akár fel is gyorsíthatja a jelenlegi világelső lehanyatlását, s háttértbe szorulását.

Akkor?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu