Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 05.04
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Migrációs szemléletváltás?

Határeset

Írta: Chirmiciu András
2021. november 24., 16.06 Szerda / Hunyad

Európa nem enged a zsarolásnak, szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök asszonya az EU külső (lengyel–belorusz és litván–belorusz) határán keletkezett mesterséges migránsválság kapcsán. Mint ismeretes, a nyár óta Lukasenka belorusz diktátor faltörő kosként használja a turista vízummal az országába szállított közel-keleti migránsokat az EU destabilizálására. Ez nem fog sikerre vezetni, hangsúlyozta az EU vezetője.

Jóllehet a határkerítések finanszírozását továbbra is elutasítja, Brüsszel nem csupán szankciókkal, hanem széleskörű jogi szabályrendszerrel válaszol a belorusz rezsim provokációjára. És nemcsak! A csomag elvileg bármely embercsempész ellen használható, bármilyen szállítási módot alkalmazó „fuvarozókkal” szemben, legyen szó egyéni, privát vagy állami szereplőkről. Többek között az uniós piacon történő működés korlátozása, a működési engedélyek felfüggesztése, az EU-n belüli üzemanyag-feltöltéshez vagy karbantartáshoz való jog felfüggesztése, vagy az EU-n való áthaladás vagy az EU területe feletti átrepülés, a műszaki okokból történő leszállás vagy az uniós kikötőkben való megállás tilalma révén.

Brüsszel végre komolyan veszi az EU-ba irányuló illegális migráció megfékezését, komoly szankciók kilátásba helyezésével például múlt héten lényegében leállították a migránsokat Közel-Keletről Minszkig szállító légi járatokat. Mára jócskán alábbhagyott a 2015-ös őrület, amikor Nyugaton virágokkal, tapssal és plüssmacikkal fogadták az illegális migránsokat, a balliberális fősodrású média dicshimnuszokat emelt az úgymond csupa túlképzett agysebész, mikrobiológus és kvantumfizikus okozta „kulturális gazdagításnak”, a politikusok pedig nagy áldásnak nevezték az illegális migránsok tömeges beáramlását, akik – Martin Schulz szerint – értékesebbek, mint az arany. A több éves keserű tapasztalat nyomán Brüsszelben – és általában Nyugat-Európában – az ilyen szélsőséges megnyilvánulások jelentősen visszaesetek. Olyannyira, hogy Berlin határozottan elutasította a 2015-ös precedens megismétlődését – Németország nem fogadja be a belorusz–lengyel határon felgyülemlett 2000 migránst sem, ahogy azt Lukasenka javasolta. Óriási változás, ahhoz képest, hogy hat évvel ezelőtt Merkel kancellár olyan egymillió illegális migránst fogadott be!

A nagy kérdés azonban az, hogy Brüsszel mennyire lesz következetes a kedden bejelentett intézkedés-csomag alkalmazásával. Különféle nyugati „emberjogi civilszervezetek” évek óta szedik fel az embercsempészektől a migránsokat a Földközi-tengeren, „mentőhajóik” rakományát pedig Olaszországban – kisebb részben Máltán és Spanyolországban – teszik partra. Gyakran erőszakkal, megszegve az olasz partvédelem kikötési tilalmát, humanitárius sürgősségre hivatkozva. Lukasenka – aki meglepően későn kapcsolódott be a migráns-bizniszbe – eddig nem folyamodott hasonló lépéshez. Előbb vagy utóbb azonban eszébe juthat (vagy Moszkvából észébe juttatják) az EU-s légtér erőszakos megsértése migránsokkal teli repülőgépekkel, szintén humanitárius okokra hivatkozva, tudván, hogy egyetlen uniós tagország légvédelme sem merné lelőni a migránsokkal teli gépeket!

A brüsszeli bekeményítés kétségtelenül pozitív fordulat, igazi próbája azonban az, hogy állandó jelleggel, az EU minden külső határán alkalmazzák-e, bármely embercsempész módszer ellen, s nem csupán kivételesen, egy politikai tőkét kovácsolni szándékozó diktátor esetében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kobo Fisher / Kedd, 2021. november 30., 09.06 Válaszoljál rá!

germanungar baratom…. Amiről te beszélsz az a fideszzombik agymosott mantrája…Gondolom a nagy kereszténységedet éppen feldugtad magadnak.

Hozzászólt: germanungar / Vasárnap, 2021. november 28., 18.51 Válaszoljál rá!

Kobo Fisher, ez egy naiv meglátás. Szegény és szerencsétlen kurdokról szó sem lehet.
Aki egy határon eröszakkal akar átmenni, az nem menekült, hanem egy agresszor.
De legyenek azok bárkik, céljuk a német szociális háló, ahol majd a németek nyakán élnek, és ezért cserébe még utálják is a németeket. Ezekre az eröszakos muzulmánokra se Németországnak sem Europának nincs szüksége. Céljuk a hóditás és Európa és annak kultúrájának és vallásának megdöntése.
Sajnos vannak még ilyen naivak és buták, akik ezeket a betolakodókat védelmükbe veszik. Szégyelje magát!!!

Hozzászólt: Kobo Fisher / Csütörtök, 2021. november 25., 12.14 Válaszoljál rá!

Egy dolgot felejtünk csak el: hogy ezek a szén alapú, hibridhaborús biofegyverek tulajdon képen emberek… legnagyobb részt szerencsétlen kurdok akiket egymilliószor átvertek a nagyhatalmak ( valahol sorstársaink…) akik csak békében akarnának élni, szeretni, gyereket nevelni…
Nem tudom, a kedves Jelen szerzők az M1 en és a Hírtévén kívül láttak e igazi menekültet. Én egy időben rendszeres kapcsolatban voltam velük munkám által. Hát elmondhatom hogy egyáltalán nem olyanok mint ahogy a tévéből lejön.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu