Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.42

Hétfőzet Irházi János módra

2008. január 31., 18.00 Csütörtök

Tuti vagyok benne, hogy a megyei rendőrfőnök, Alexandru Tanco nem akar bólogatójánosokat maga körül, hisz ettől az intézmény munkája még nem lesz csillagos tízes. Szerintem azt akarja, hogy mindenki mondja meg az igazat, akkor is, ha az állásába kerül. Így aztán nem véletlen, hogy a múlt héten a rendőrség épülete előtt felavatott Cuza-mellszobor ügyében senki nem merte félrevakkantani frankó önvéleményét, sőt, a rend őrei maguk dobták össze azt a közel 22 ezer lejt, aminek eredményeként Arad egy újabb, tradícióihoz méltó műalkotással gyarapodott.

Fogalmam sincs, ki volt az a dákvérű lokálpatrióta, akinek a Cuza-szobor gondolatától felszakadt a homloklebenye, majd néhány álmatlan éjszaka fattyaként elordította az ukázt a hivatal emeletein, de ha a fiúk így folytatják, akkor hamarosan lezárják a közlekedést a rendőrség épülete előtt, és ott kulturális szoborparkot alakítanak ki. Lelkük rajta, na, de amikor meg az avatón a megyei főrendőr azt mondta, hogy a szobor minden aradié, biz’ isten lementem békaügetésbe.

Tényleg eszem ágában sincs belerondítani a statisztikába, de nekem, aradinak, nem a szobrom. Sőt, megsúgom, tudok olyan jóérzésű, lokálpatrióta románokat, akik legszívesebben valamelyik hegytetőről ordítanák a semmibe véleményüket.

Mert egy normális országban nem a rendőrség dolga Eminescu- meg Cuza- szobrokat állítani. Ha pedig kulturális depresszióikat minden áron bronzfaragványokban szeretnék az utókor tornyára tűzni, akkor bittesőn keressenek aradi személyiséget. Mert miközben a főrendőröket, szegényeket, hivataluknál fogva tényleg bármikor áthelyezhetik másik megyébe, és ezért nem irigylem őket, amíg itt szolgálnak engem meg a közel félmillió Arad megyei honfitársamat, addig kössék nyakukba a város, a régió címerét. És ötlethiány okán ne globalizálják ide nekünk a románságot. Cuza Moldvát egyesítette Havasalfölddel, azt sem tudta, mi fán terem Arad, amely akkor is köszöni szépen, frankón megvolt magával és a monarchiával, csak fel kell lapozni a korabeli újságokat.

Azt meg pláne nem értem, hogy miért a moldvaiakat (Cuza+Eminescu) suttyintják a képünkbe. Jövőre mire számíthatunk? Dimitrie Cantemirra vagy Ion Creangára? Tíz év múlva még azt olvassuk a történelemkönyvekben, hogy anno Arad Moldva gyarmata volt.

Ráadásul még akkor is, ha a rendőrség állam az államban, ennek a városnak van egy rendezési terve, van egy főépítésze, van egy urbanizációs koncepciója. Szeretném látni azt az önkormányzati határozatot, amely felhúzta a sorompót a Cuza-mellszobor előtt. Mert ha mi úgy önmagunktól, véletlenül egy mellszobrot állítanánk a Csiky vagy a Vörös templom előtti kicsi zöld-szigetre, hát kenterben taposnának át rajtunk a kommandósok.

Úgy vélem, a normalitásnak, az európai gondolkodásnak, hozzáállásnak egy a mércéje. Függetlenül attól, hogy a vonalzó civil vagy egyenruhás kézben látható.

Tudom, és az rendjén is van, hogy  a rendőrség nem ismeri azt a szót, hogy félelem, hisz ők vigyázzák biztonságunkat.

Persze, elég sok szó van még, amit nem ismer.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu