Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 18.16

Hétfőzet Irházi János módra

2008. február 04., 11.00 Hétfõ / Arad
Hát, olvasva zuhause, hogy a helyi, dákfőgyökerű nyomtatott média beszámolója szerint Dorel Popa nevű expolgármesterünk kicitálta a pusztaságba a cikkdíj béklyójában vergődő sajtórabszolgákat, eszembe jutott, amikor 1990-ben a baptista prédikátor betoppant az egyszem aradi tévéműsor szerkesztőségébe. Hadd ne részletezzem, hogy a rögtön a módszerváltás után startoló, technikailag a XVIII. század technikai forradalmának szintjén, de annál lelkesebb körítéssel éterbe küldött adásban, amelyben magyar műsornak is hagytak teret, Dorel Popa szeretett volna prímási alsóneműt ölteni. Emlékszem, ültünk a szeku egykori konspirációs házának legnagyobb termében, és hallgattuk, miként gyömöszöli le a torkunkon az általa is csupán szaklapokból ismert műszaki eszközök tárházát. Amelyet ő, ámerikai kapcsolatai révén, akár holnapután besöpör a stúdió kapuján. Cserébe semmit nem kér, „csak” heti sokóra műsoridőt saját egyházának. A felsorolás hallatán minden szerkesztőnek csorgott a nyála, ám végül az egész „átvételt” a románok megfúrták, mert az ortodox egyház vállveregetés mellett csak néhány gyertyát és hivatali malasztot tudott felkínálni. És azt a többségiék mégsem nyelhették le, hogy a baptisták beleüljenek az amúgy is szűk műsoridőbe. Hát, ez volt első éles emlékem Dorel Popával, aki akkor farkabehúzottan távozott, s íme, most egy második mandátummal szeretne betelepedni az aradiak tudatába. Semmi gond, mert egyébként, szakmájánál fogva, egy rém sikamlós, frankó dumájú alak, csakhogy mi, aradiak, alaposan ráfáztunk első mandátumára. Legyűrős stílusa pedig az elmondott tévé-esetben gyökerezik. Nem véletlen, hogy a múlt heti városi tanácsi ülés óta belevetette magát a negatív kampányba. Tényleg szegénységi bizonyítvány, ha valaki fő konkurense (jelen esetben Falcă polgármester) elleni negatív kampánnyal akar híveket szerezni. Ha polgármester akar lenni, akkor ne a mostani városvezetés negatívumai után kurkásszon, hanem álljon ki saját programmal: kérek választási lehetőséget.


Kiszaladni a helyi többségi média alsófél-imádó részével a Zádorlaki útra, és ott járdát, utat megkérdőjelezni, igencsak nyomorult stratégia, hisz ha az említett kaszt gerince mereven állna, akkor felmerül néhány izgalmas kérdés az általa gründolt Casarom-szerződéstől a CET amerikai (=Centurymarc, akit senki nem látott) megvásárlóján át a Parktronic botrányig. Úgy vélem, ha Popa tiszta lappal akar indulni, először ezekkel kellene elszámolnia, hisz Falcă majd elszámol a sajátjaival. Mert az egyszerű, hétköznapi adófizető félreteszi a szimpátiáját, és a város fejlődését tényleg aszfalt- vagy csatorna-kilométerekben, díszburkolatban méri. Mi, magyarok pedig visszaállított szobrainkban is. Az is megmosolyogtató, hogy a városi tanácsi ülésekről még felépülése után is rendre hiányzó Popa, aki hivatalosan egyetlen pártnak sem kell, beállt ellenzékieskedni. Pedig rém kíváncsiak lennénk a színre. Rossznyelvek szerint nem lesz szociáldemokrata, sem liberális, talán a konzervatívok veszik ölbe. Na, az nekünk, magyaroknak azonnal lesimítja a tájképet, hisz a Voiculescu-együttes újabban lement szélsőrománba, rendre csattogtatja a nyelvét rajtunk.

Erre mondják, el tudják képzelni, hogy mennyivel több lyuk lehetne, ha az emberek vennék a fáradságot és kiszednék belőlük a piszkot?
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu