Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.32

Hétfőzet Irházi János módra

2008. június 08., 21.00 Vasárnap

Én úgy tudom, ha a papagáj nem lenne színes tollazatú, akkor fehér lenne. Vagy fekete.

Mert maguk a legvásottabb ornitológusok sem döntötték még el, milyen lenne a színeiből kimosott papagáj. Nincs az a madárkéjenc, aki egyszer legalább kipróbálta volna, netalán, horrbile dictu (=füligdzsimmisen horribilis dick) tanulmányt írt volna arról, mi történik, ha a papagáj egyik színes tollát késsel megkapargatja.

Tényleg, mi van alatta? Repülési terv? Trágár szavak kézikönyve, hogy eleget tehessen a viccbéli követelményeknek? Standard válaszok gyűjteménye vendégeknek és szeretőknek? A szivárvány tudományos magyarázata? Na jó, nem variálom tovább.

Mert a papagáj szárnyszíneinek titkaihoz hasonlóan azt sem tudom, mi van az RMDSZ tulipánokkal ékesített szárnytolla alatt. Pedig a szövetségieknél sokkal közelebb állok az igazsághoz, mint a papagáj esetében, hisz június elsején nekik némi, hétköznapilag is tapasztalható megkapargatás jutott osztályrészül. Ugyanis néhány tízezer önjelölt ornitológus vette magának a bátorságot, és madáralkatrészi kíváncsiságtól vezérelve, fájdalomcsillapító nélkül, amúgy in vitro bele a közepébe harci kiáltástól felturbózva, megsmirglizte a repülési segédeszközt. Hogy az újsütetű madárspecialisták országosan besűrítve mit láttak, még nem tudom, mert a konklúziókat magukba csomagolták, ellenben a megsmirglizettek, a „nekem higgy, ne a szemednek” viccbéli pojen margójára csípőből bekiabáltak, hogy a kaparás alatt azt írja: győzelem!

Hát jó, elhiszem.

Csakhogy Aradon a győzelem légysúlyra szabott fűzfaágon billegeti színes tollazatát. Egy határozottabb kaparás, és a tulipán alatt dadogás nélkül kisillabizálható lesz a „nincs tükröd a székházban?” felirat. Na, de most kapaszkodjunk meg erősen a papagáj kalitkájának drótjában: nem is lesz szükség ornitológus határozottabb kaparására, hogy meglássuk ezt a feliratot.

Amelynek néhány betűje már most látszik.

Olyan településeken, ahol az RMDSZ, kényszerből és jobb híján, ugyanazt a mócsingot hajította a leveses fazékba, mint négy évvel ezelőtt. A leves megfőtt, a hús rágós maradt, de azért a lakosság elnyámjogja, s csak a jólneveltségtől hajtva nem pöki a főutca vizesárkába. Ellenben ha június 15. után nem állnak oda EMBEREKET építeni a sziszegős magyarlakta településeken, akkor 2012-ben mehetnek kipiszkálni a pöketeket az árkokból.

Közigazgatásilag, pallérozott elméjű, kommunikációval, lokálpatriotizmussal megáldott fiatalokat kell csatasorba állítani, nem pedig startból lúzerséggel átitatott jelölteket. S hogy legyen mit az archívumból visszalapozni, már most leírom, a három tuti településen – Nagypereg, Kisiratos Tőzmiske – holnaptól nevelni kell az utánpótlást, mert a két Peregen Nagy Sándor már szinte biztos, hogy nem vállal újabb mandátumot, Haász Tibor Tőzmiskén, Almási Vince pedig Kisiratoson bármikor belefáradhat a malmok íjazásába, és akkor az RMDSZ bőséges magyar hátszéllel úgy jár, mint Zerinden.

Szóval, amennyiben kaparásilag eljutnak az említett, „nincs tükröd a székházban?” feliratig, akkor sürgősen vakargassanak tovább, ellenkező esetben az ajtó fölött kigyullad a figyelmeztetés:

Az utolsó magyar, aki elhagyja a helyiséget, oltsa le a villanyt!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. június 10., 07.13 Válaszoljál rá!

Tükröt összetörni, hangzott Petőfi-Schiller kitalálásának mámoros éjszakáján.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2008. június 10., 00.01 Válaszoljál rá!

Van tükör a székházban, azonban csak a rózsaszínű lepellel letakart tükörbe szabad bárkinek is belenézi. Ha valaki kételkedni mer abban, hogy a lepel hűen tükrözi a valóságos tükörképet és indokolatlanul kíváncsi "mi is van a kincstári lepel mögött", s ráadásul amit lát szóvá is teszi, azt vagy megvakítják valamilyen jól jövedelmező bársonyszékkel, vagy ha esetleg mégis fontos neki a szemevilága, akkor az első alkalommal demokratikusan "kielőválasztják". (Pomádé Király új ruhája?)

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 09., 09.15 Válaszoljál rá!

De a köröm lekopik, ha kapar, különben is, ha előzőleg rövidre vágták azonnal az elevenen a sor, ami fááááááááj.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu