Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 19.38

Hétfőzet Irházi János módra

2008. február 11., 12.10 Hétfõ
Kérem az aradi magyarokat, hogy a “zavarban van, mint Ádám anyák napján” mondást töröljék a humorpöttyök feliratú társalgási gyűjteményükből. És változtassák meg ezt a kedves beszólást “zavarban van, mint aradi választópolgár május 25-én” szövegűre. Ezzel a módosítással lokálpatriotizáljuk az eddig bárhol elsüthetett hasonlatot, ugyanakkor csak mi fogunk röhögni rajta, hisz más föld szülötte még ön-agysorvasztással sem fogja megérteni, mi a túrót akarunk. Mert május 25-én, ha addig nem változik a helyhatósági választások első fordulójának foci Eb-gyökerű dátuma, akkor országos premierként a mi kulturális autonómiánk hegytetőről kuncog le a székelyföldi autonómiára. Gondoljanak csak bele, hány székelyföldi város dicsekedhet majd öt magyar polgármester-jelölttel, mint Arad? És a lista csak bővülhet. Még Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy is maximum kettőt állít ki, Kolozsvár vélhetően egyet, Székelyudvarhely három-négyet, persze, ezek csak saccolások.


Itt a végeken pedig, ahol már tíz százalék alatt jegyeznek bennünket, képesek vagyunk pariban kiállni és megmérkőzni a románokkal! Mi ez, ha nem akkora demokrácia meg autonómia, hogy csak úgy nyekken belé a derekunk?

Pontosabban néhány jelölt dereka, aki magyar neve, gyökere ellenére megalázónak tartja származását, és évek óta lapátolja rá a homokot. Na, de akkor engedjük ki a macskát a zsákból, lássuk a kínálatot.

Az egyedüli, aki hivatalos önéletrajzában legalább magyarnak vallja magát, Edeleni Kálmán. Mivel nem akart visszatáncolni a szocdemekhez, bepattant az újabban magyarellenes konzervatívok bárkájába. Dekany Tibor alpolgármester keresztény ortodoxnak (sicc!) titulálja magát, és csak akkor beszél magyarul, ha nagyon muszáj. Most a liberálisok egyik jelöltjének marhára muszáj, csakhogy őt még kiütheti a pártba magát visszakunyeráló Popescu prefektus. A Népi Akció színeiben a politikai ismeretlenségből bekukkantó C(s)aba Sámuel fut neki, a szocialisták várhatóan Lelik Mihályt állítják csatasorba, az RMDSZ pedig még nem tudja, hisz náluk lesz egy elő-megmérettetés. Hopszi, az izgalmas lesz, mert egyáltalán nem biztos, hogy Bognár Leventének csupán önmagával kell megmérkőznie, de erről majd más alkalommal.

Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy kampányidőszakban – kivéve az RMDSZ-jelöltet – ki meri szegre akasztani a bocskort és megtrillázni az aradi magyar választók szívét. Ha mással nem, azzal, hogy megjelenik egy magyar rendezvényen és elmeséli valamelyik magyar grószmuttere und fatere élményeit a Hun alföld zegzugaiban.

A Shakespeare utáni kedvenc drámaíróm, Costache Negruzzi Alexandru Lăpuşneanu című világhírű művében a főszereplő azt mondja a bojároknak, nyersfordításban, “ha ti nem akartok, én akarlak benneteket”. Remélem, sem Edeleni, sem Dekany, sem a többi nem áll majd elénk, hogy akaratunkon kívül a magyarok vezére is szeretne lenni, vágjuk már oda a pecsétet.
Erre szokták mondani, atyaég, milyen mélyek lennének az óceánok, ha nem élnének benne szivacsok.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Tulipan / Kedd, 2008. február 12., 20.43 Válaszoljál rá!

Az MPP-S jelolt erre fele olyan mint az indian a rezervatumban.

Hozzászólt: latnA / Kedd, 2008. február 12., 09.14 Válaszoljál rá!

Egy szép nagy 10-est, mint mindig, a "Hétfözet"-ért!

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. február 11., 20.42 Válaszoljál rá!

És az MPP-s jelölt?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu