Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 22.04

Amerika jövője a világ jövője ?

Írta: Hollai Hehs Ottó
2021. január 21., 18.25 Csütörtök

Az utóbbi hetekben a COVID–19-téma mellett, az amerikai választások szerepeltek leggyakrabban a média vezető hírei között. Kíváncsi odafigyelés, aggódás és reménykedés kísérte az Egyesült Államokban most zajló eseményeket.
Január 20-án, egy szokatlanul izgalmas elnökválasztás után. beiktatták az új elnököt. A világ a részletekről naponta kapta a friss híreket, és ahogy Amerikában, úgy mindenütt máshol is a vélemények megosztottak, egyesek a régi, talán többen az új jelölt sikerét remélték. Mennyire fontos, hogy mi történik a tengeren túl, milyen irányvonalat követ majd az USA politikája.
Nem annyira a jelennel foglalkozva, inkább a múlt eddigi tapasztalataiból kiindulva, igyekszem a címbeli kérdésre válaszolni, mennyire függ az emberiség jövője az amerikai politika alakulásától. Gyors válaszom az lehetne, nagyon sokban, hiszen történelmünk legmozgalmasabb, legizgalmasabb, és legtöbb változást hozó XX. százada az amerikai hegemónia vezérlete alatt bukdácsolt előre, jóban, de több rosszban, az Egyesült Államok „atyáskodása” nélkül Európa múlt századi történelme egészen másképp alakul.
 Az Egyesült Államok már a XIX. század végére, a világ nyugat felén, regionális nagyhatalom lett, és hogy ezt a pozícióját megtartsa, mindenhol megjelent, ahol más államok felemelkedése veszélyt jelenthetett számára. Ez történt Európában az I. világháború kapcsán, amikor a Habsburg Birodalom és a császári Németország, majd’ húszéves fegyverszünet után, a náci Németország élre törését akadályozta meg. A második nagy háború után a szövetséges és nagyon megerősödő Szovjetunió jelentett veszélyt. A hidegháború alatt egy kétpólusú világ alakult ki, a szovjetek eltűnése után a nagy rivális szerepét Kína vette át. 
A mai helyzet azt mutatja, hogy az Egyesült Államok, meg­gyengülve bár, de még mindig az egyedüli nyugati nagyhatalom és igyekszik Kínát, de más eurázsiai hatalmat is a felemelkedésben visszatartani.
Lehetne boncolgatni és vitatkozni a nagyhatalmak helyzetéről és ellentéteiről, de maradjunk annál a pesszimista megfogalmazásnál, hogy mint eddig, jelenleg is egy olyan világban élünk, melyben a nagyhatalmi konfliktusok nem tűnnek megoldhatónak. 
Nálunk Petőfi, az Államokban Monroe elnök ún. doktrínája született 1823-ban, melynek alapján az Egyesült Államok egyik európai háborúba és belső ügyeibe nem avatkozik be, de  a rendszerük kiterjesztésére irányuló bármilyen kísérlet a nyugati félgömbön veszélyt jelent békénkre és biztonságunkra nézve. A Monroe-elvről azóta rengeteget vitatkoztak, tanulmányokat írtak értelmezéséről, egyesek szerint az Államok első politikai doktrínája, ami hosszú távra meghatározta az USA külpolitikáját. Úgy látni, hogy az elvet egyszerűen úgy értelmezték, hogy „Amerika az amerikaiaké” , ne avatkozzon senki ügyeinkbe, de különleges küldetéstudatunk birtokában, mi, amerikaiak, a kultúra, civilizáció és persze a demokrácia terjesztését kellett vállaljuk. A történelmi helyzet aztán úgy alakult, hogy először „elrendezték” az őslakó indiánokat, de volt háború Mexikó és a spanyolok ellen – persze kimondottan amerikai nemzeti érdekből – és aztán a XX. századi beavatkozás az európai nemzetek belügyeibe már a nagyhatalmi státus bebiztosításának érdekében.
A kulcskérdés ma az lehetne. hogy az amerikai külpolitika, geopolitika, történelemben példátlan sikerei, saját érdekeit mindig érvényesítő, és különböző politikai helyzeteket könnyedén befolyásoló képessége valójában az amerikai nép szellemi tehetségének az eredménye, minden úgy történt és történik, ahogy ezt annak idején az Alapító Atyák, és a sok nemzetiségű bevándorló telepesek elképzelték, vagy egészen más eredetű?  Félretéve minden összeesküvés-elméletet, konkrétan, csak a tényekre hivatkozva állíthatjuk, hogy az európai tőke, bizonyos bankszövetségek, és egyéb, titkos, vagy kevésbé titkos szervezetek – nem véletlenül – már a XIX. században megjelentek az Államokban, és óriási szerepük volt lényeges politikai és társadalmi változásokban, pl. a szerencsétlen polgárháborúban, ami után az első elnököt, Abraham Lincolnt meggyilkolták.
 Egy évszázad után, a modern kori amerikai történelemben Kennedy demokrata elnökkel kezdődtek a bajok, akinek a környezetében is ott voltak az ún. „tanácsadók”, de akikre az elnök nem hallgatott. Ellenezte a délkelet-ázsiai háborús beavatkozást, és kivette a FED (Szövetségi Jegybankok Rendszere) hatásköréből a papírpénz nyomtatását. Gazdasági intézkedései a Waal Street ellenségévét tették és ez lett a veszte.
Jelenünk nem túl szerencsés elnöke, a most búcsúzó Trump olcsón megúszta, egyszerűen csak leváltották. Már kezdettől nem volt a „hátsó emberkék” kedvence. Megkísérelte az oroszokhoz való közeledést, nem sikerült, kijelentette – a Monroe-
elv alapján? –, hogy „America first”, de ő itt tényleg az amerikai népre gondolt. Pánikot keltett, mikor a mexikói bevándorlás ellen intézkedett, de Kína terjeszkedése elleni intézkedései sem voltak népszerűek a globalizációs hatalmak előtt. Legutolsó, sikeresnek mondható kezdeményezése, az ún. Ábrahám-egyezmény se hozott számára különösebb sikert. A közel-keleti tárgyalások eredményeképpen a Fehér Házban, Trump elnök mellett, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein képviselői ünnepélyes keretek között békenyilatkozatot írtak alá. Sokan gúnyolódtak, háború nélküli békének nevezték, mások a palesztinaiak tiltakozására hivatkoztak, akik Izraelre kilőtt rakétákkal reagáltak a tárgyalásokra. A Trump kezdeményezésére létrejött nyilatkozat vitathatatlanul történelmi jelentőségű, a norvégoknál béke Nobel-díjra is jelölték az elnököt, de szerintem semmi esélye nincs, hiszen egy bizottság, Rabin és Arafat (nyugdíjas terroristák) díjazása után, nem adhat Trumpnak békedíjat.
A leköszönő amerikai elnök nem volt zseni, de valahogy más volt, mint a többi, mert dacolni merészelt azokkal, akikkel mi sem szimpatizálunk. Ellenfelei „gyengeelméjűnek” tartották, de a világ pénzügyi mágusaira mégis ijesztő hatást gyakorolt. Európában a páholyban ülő politikusok szinte egyöntetűen lenézték, ugyanakkor féltek tőle. Hívei közé csak a „populisták”, mint Le Pen, Kaczynski, Orbán, Salvini tartoztak.
 Befejezésül: Amerika politikai jövője fontos számunkra, és minden ottani mozgásra oda kell figyelnünk. Még sok minden történhet, de semmit nem lehet kiszámítani. Háborúkra, vírusokra, de felsőbb irányításra sincs szüksége a világnak, ezt ideje hangosan kijelenteni, és ki kell találni valamit, ami a pénz hatalmát végre lecseréli valami értelmesebbre. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Hollai / Hétfõ, 2021. január 25., 14.18 Válaszoljál rá!

Kedves Kobó !
Most válaszoltam Flórának és olvasom az Ön bejegyzését a kóla rendelésről. Csak nagyon röviden: nem ezek az apróságok, vagy magánügyek, emberi gyarlóságok jellemeznek kvázi " nagy embereket", vagy mondjuk közéletű személyeket. Ilyen alapon beszélhetnék Clinton nő ügyeiről, sőt Kennedy sem volt szentéletű, d e bekerült a történelembe -és elég pozitív előjellel.
Nem Trump a lényeg,ezt már kihangsúlyoztam, hanem a rendszer, amely mindent elsöpör, ami az útjába áll.
De ez elég bonyolult, nem lehet ezen a "hozzászólás"
síkon megvitatni.
Még majd olvashat tőlem erre vonatkozólag, addig is corona mentes kóla ivást kíván
Ottó bácsi

Hozzászólt: Hollai / Hétfõ, 2021. január 25., 14.06 Válaszoljál rá!

Kedves Flóra !
Semmi bajom a hölgyekkel, sőt, és a fiatalokat szeretem, sokat voltam együtt a fiatal generációval. Sajnos magának gyenge a humorérzéke,mert a "bácsi"ügyet is mellre szívta.
A politikához pedig lehet, hogy ért, de meg kell tanulja azt is, hogy ma senki nem ért a politikához, maguk a politikusok a legkevesebbet.
Nem a szélsőjobb találta ki az összeesküvéseket, azok maguktól léteznek, már pár ezer év óta.
A dinoszaurusz kifejezéssel csak saját magát jellemzi, engem nem tud bántani, én csak szórakozom az ilyesmin, de bántja azokat az idős aradi újságírókat, mint Jámbor Gyuszi, v. Puskel Péter, akik már fél évszázada szolgálják Arad magyarságát, és nem tartoznak a szélsőjobbhoz.
Különben , kedves Flóra, nincs már jobb, vagy baloldal, ez túlhaladott álláspont. Ma már csak két irány van, vannak, akik behódoltak a pénz hatalmának, vannak,akik még nem. Ez a különbség,semmi más.Rólam pedig csak annyit, hogy eddig, három országban éltem, bejártam Európát ,és mindenbe belekóstolta, jóba, sok rosszba, amit egy ember átélhet.
Mindig az igazat igyekszem írni, és ezt nem pénzért !
Legyen jó, olvasson sokat,vigyázzon az egészségére, és családjára, ezt kívánja Ottó bácsi

Hozzászólt: Kobo Fisher / Hétfõ, 2021. január 25., 13.38 Válaszoljál rá!

Mindjart az elso evben beszereltetett az irodajaba dietas kolat rendelo gombot... megnyomasara azonnal hozak a jeges coke-ot ezusttalcan... es ettol az embertol varta a megvaltast a jobboldal??? He he he

Hozzászólt: Kováts Flóra / Hétfõ, 2021. január 25., 08.00 Válaszoljál rá!

Holli úr! Ön szokta magát bácsizni, ne a korommal jöjjön, és ha nő vagyok akkor mi van? Egy nő pláne, ha fiatal nem érthet a politikához? Tudom, hogy inkább szülnöm kellene meg a konyhában a helyem! A politika pedig az okos férfiak dolga.
Hagyjuk a metapolitikás kioktatást...Elbújnak minden féle összeesküvés elmélet mögé. Könnyebb árnyékhatalmakat vizionálni mint szembenézni a valósággal. Az hogy már voltak buta elnökök az nem menti fel Trump butaságait és azokat az embereket akik őt támogatják.Butaság??? Inkább retard.
A szükre kis álszerény publicisták pedig mindkét oldalról tájékozódjanak mielőtt szélsőjobbos összeesküvéselméleteket osztanának meg.
Meg tudom érteni, hogy, ha az ember megöregszik és kezdi észrevenni azt, mennyire elmegy mellette a világ és mennyire nem érti az újat, akkor inkább vissza akarja csinálni azt a világot amit még értett és uralt. Szerencsére Ön és a legtöbb itt írásokat megjelentető publicista - nevezzük így - már csak amolyan dinoszaurusz.

Hozzászólt: Hollai / Vasárnap, 2021. január 24., 20.26 Válaszoljál rá!

Kedves Kováts, (néni, vagy bácsi,de inkább fiatal hölgy vagy fiú, ha engem bácsinak szólít ! )
Nem baj ha neheztel mondanivalóm után, talán butaságnak is tartja, ez így normális, mert a közvélemény manipulálása már évtizedek óta tart, ezt nevezik
” metapolitikának”, és nagyon sikeres , főleg a balliberális oldal részéről. A konzervatív oldal ezt még nem sajátította el.
Nem az a lényeg, hogy Trump mennyire buta, mennyire nem volt alkalmas elnöknek, ez felfogás kérdése,de tény, hogy még voltak „buta” elnökök, és maradtak, még nyolc évig is, mert…..azok, akiktől ez függ, így akarták.
Trump véletlenül került elő az ismeretlenből, de volt saját pénze, nem szorult támogatásra, és a népnek tetszett a populista duma –ez mindig bejön,- mert a népnek ez inkább kell, mint amit felülről az ismeretlenek diktálnak, akarnak. Különben voltak nagyon jó intézkedései, ami talán hiányzott nála, az a jó modor és a taktikai érzék.
Az egy sajnálatos tény, hogy az Egyesült Államokat már nagyon régen nem a megválasztott elnökök irányítják, ŐK,általában olyanok, akik az igazi irányítóknak megfelelnek.
Ezt nem én állítom, mert én nem vagyok annyira „okos”, vagy „tájékozott”, hogy ilyen nagy horderejű dolgokat kitaláljak, hirdessek.
Mi, a szürke kis publicisták, igyekszünk bizonyos dolgokról információkat szerezni és ha úgy gondoljuk, hogy az olvasót is érdekeli, akkor - tömören- tájékoztatunk.
A témát komoly szakemberek, egyetemi tanárok, politológusok feldolgozták, akinek van kedve, ideje és valamennyi felfogó képessége, az tud információkat szerezni. Ha Aradon lennék, szívesen összehívnák egy kis társaságot, akik ezt, vagy hasonló témát, megvitatnának.
A Világ, ma, nagyon bonyolult, mindenkit meg tudok érteni, akik bizonyos hírek, vagy értelmezések után csodálkoznak, vagy felháborodnak. Magamról merem állítani, hogy soha nem írtam le hazugságokat, tényeket nem ferdítettem el.
Ha valamit leírtam, abban hittem is, és ha nincs is bizonyítékom igazamról, soha senki nem akartam becsapni.
Azt gondolom, és ezt mindenki tapasztalhatja, hogy a Világot ma nem a helyi hatalmak, hanem valahol felülről, hátulról- ahogy akarjuk- irányítják. A gondolkodó, és jóakaratú emberek,- ilyen hála istennek sok van,- azt kell reméljék, azt kell elképzeljék , hogy az emberiség irányítói, bölcsen, a legjobbat, a legszebbet akarják a Földnek, és annak lakóinak.
Mintha ma másképpen alakulnának a dolgok !
Hol a hiba, kinek van igaza ? !
Ottó bácsi

Hozzászólt: Kovats / Szombat, 2021. január 23., 13.47 Válaszoljál rá!

Magukat okosnak, műveltnek es tanultnak gondoló emberek hogyan tudnak ekkora legendát es konteót építeni egy műveletlen, agresszív, buta suttyó köré?????
Ottó bácsi! Tényleg ennyire bejön ez a Trump???

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu