Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.14

Fenntarthatóság

Írta: Hollai Hehs Ottó
2022. január 12., 06.00 Szerda

Modern életünk modern műszavai. Minden évben bővül ez a „szókincs” de néha nem tudjuk hova tegyük őket. A fenntarthatóság aránylag új kifejezés, mint főnév nem szerepel pl. a nyolcvanas években megjelent nagy (Halász Előd szerkesztette) magyar–német szótárakban, csak mint melléknév: fenntarthatatlan. Nem szándékom filológiai boncolgatást kezdeni, nem a szakmám.  Mint fogalmat, így hogy fenntarthatóság az ENSZ-ben használták először 1987-ben egy jelentésben, és arra utaltak vele, hogy a jelenlegi (akkori) erőforrásokat igyekezzünk felelősségteljesen használni, hogy biztosítsuk a jövőben is a szükségleteket. Azóta már fenntartható fejlődésről beszélünk, ami lényegében azt jelenti, hogy ezzel az új jelszóval, a jelenlegi világpolitika továbbra is a töretlen fejlődés irányvonalát szeretné folytatni, de egy kicsit szelídítve, és azt bebizonyítani, hogy bizonyos, klíma és környezetbarát intézkedésekkel, no meg egy digitális szupertechnika és a mesterséges intelligencia bevezetésével, minden mehet tovább, a fejlődést fenntarthatjuk,  tiszta, egészséges és biztonságos jövőnk érdekében.

Ha valami körülöttünk nem jó, sőt, nagyon rossz, azt nem szabad fenntartani, megtartani, tovább fejleszteni, hanem valami elfogadhatóbbra kell cserélni. A status quo, a mai világon fennálló állapot megtartása végzetes hiba volna, a fenntartható fejlődés paradigmája viszont kimondottan ezt célozza. A fenntarthatóság, ahogy azt ma elképzelik és propogálják, nem megoldás!

Lássuk mi a cél, mit is akarunk fenntartani, és tovább fejleszteni. Először is a javak, a termelt áruk, fogyasztói cikkek, aránytalanul jutnak el az emberekhez. Van, akinek nagyon sok jut, vannak, akik semmit nem kapnak. Ezek szerint a világ egy része fejlődik, mind gazdagabb lesz, egy nagy része viszont nyomorog, és elpusztul. Ezt a folyamatot nem lehet fenntartani, elégedetlen embertömegek állandó elvándorlását okozza, következményei katasztrofálisak. Megoldás lehetne, ha mi, a jóléti társadalom, fékeznénk a fejlődést, jöhetne végre a nem növekedés politikája, ezzel szemben fejlesztenénk a lemaradott országokat. Másodszor, és ez a legnagyobb bűn az emberiség ellen, a digitális szupertechnika eredményei révén, a világ legjövedelmezőbb iparága, a legmodernebb és leghatékonyabb fegyvereket állítja elő, hogy ijesztgessük, fenyegessük, sakkban tartsuk embertársaikat, és ha ez sem használ, elpusztítjuk őket.

Milyen lelkiismerettel támogatjuk erőszakosan a tudomány, a technika állandó fejlesztését, ha ennek az eredményeit, nagy részben a másik ember elpusztítására használjuk?

Tulajdonképpen a végletekig lehetne sorolni, mi mindent teszünk, ami, a legegyszerűbb emberi logikával mérve is, nem a javunkra, hanem az emberiség ellen történik. A klímaváltozás, az energiaválság, a migráció problémái, az egyenlőtlen szaporodás, mind-mind olyan kérdések, amelyeket közösen, globálisan kellene megoldani – és ez nem is volna lehetetlen – ehelyett a három, ún. szuperhatalom, fogvicsorítva néz egymással farkasszemet, és egyetlen globális kérdésben sem tudnak közös nevezőre jutni, úgy tűnik mintha inkább egymás gyengítésére, vagy talán elpusztítására törekednének.

Most megálltam, és olvasom, amit eddig írtam, csupán néhány száz szó, semmi az egész, ahhoz képest, amit erről a témáról olvasni lehet. 

A világon elismert nagy nevek, mérvadó tudósok, szakemberek, szervezetek, különböző vallási felekezetek vezetői és néhány normálisan gondolkodó politikus, széles körben egyetértenek, hogy ebben a most uralkodó világszemléletben, gondolkodásmódban rengeteg az ellentmondás, és egy súlyos társadalmi, politikai, történelmünk során talán először egy világméretű, a Föld életét veszélyeztető környezeti válsággal nézünk szembe. Abban is egyetértés van, hogy ennek a globális válságnak az okai végső soron az emberi tevékenységben keresendők.

Jogosan feltehetjük a kérdést, ha hiszünk ezeknek a ténylegesen elismert neves gondolkodóknak, és ha saját józan eszünket követve igazat is adunk nekik, akkor hol vannak, hol rejtőznek azok az erők, akik mindezt másképpen magyarázzák, és már nagyon hosszú ideje, tudatosan (vagy talán tudathasadással, szkizofrén módon?) öngyilkosság felé terelik az emberiséget.

Bárhol is keressük és találjuk az igazságot, nem maradhatunk tétlenek, nem várhatjuk ölbe tett kézzel, hogy Isten, vagy a szerencse forgása majd megsegít minket. Ez nem megoldás!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Bukar Inusa / Szerda, 2022. március 09., 13.35 Válaszoljál rá!

Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu