Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 04.11

Magyarázat

Írta: Hollai Hehs Ottó
2021. március 03., 16.06 Szerda

Legutóbbi írásomban, körülbelül ezer szóval igyekeztem egy témakört tárgyalni, amiről különben sok száz kötetnyi vitaanyag jelent meg. Nem csoda, ha a cikk esetleg félreértésekre ad okot. Megkerestek pl.olyan kérdéssel, hogy miért támogatom a rasszizmust, miért nem tartom szükségesnek az emberi jogokat, és talán a diktatúra jobb volt, mint a mai demokrácia? Gondolom, olvasóink többsége megértette jó szándékomat, és a fenti kérdést alaptalannak tartja.

Utálom a rasszizmust, a szónak mai értelmezésében. Szeretem az embert, csodálatos teremtmény, és szememben sem a bőrszín, sem a nyelv, vagy vallás nem választhat el minket, ha tudunk gondolkodni, tudunk disztingválni, azaz meg tudjuk különböztetni a helyeset a helytelentől, és tudjuk a másikat tisztelni, becsülni. Ne beszéljünk tehát  fajokról, vagy rasszokról, de látni, hogy égtáj, ország, nyelv, sajátos társadalmi viszonyok, anyagi helyzet, nevelés, és a világszemlélet különbözőségei, együttesen olyan szakadékot ástak közénk, melynek áthidalása jelenleg lehetetlen. A globalizáció, éppen az emberi, különösen a társadalmi viszonyok sokrétűsége miatt mai formájában, elbukott, a nyílt társadalom pedig, ami nem más, mint a fejlett, kapitalista országok testére szabott utópia, egyelőre egy távoli ködben úszó álomcsomag.

Ismétlem, ne beszéljünk fajokról, ne lovagoljunk a rasszizmuson, de gondolkozhatunk univerzálisan, ami viszont nem zárja ki az emberi csoportok, mondjuk rasszok különbözőségét. Az egymás közötti versengésre azonban nincs szükség, inkább egymás megsegítése legyen a cél, de nem a tömegek ide-oda rángatásával, hanem a segítséget oda vigyük, ahol erre szükség van.

Ami pedig az emberi jogokat illeti; tudjuk, hogy a tömegnek soha nem volt igazán joga, csak az egyéneknek. Aki kiharcolta magának, annak voltak jogai, az életben is maradhatott.

Aki kíváncsi az emberiség történetében az emberi jog alakulásáról, az olvasson naponta történelmet, és hamarosan rádöbben, hogy ezzel a sokat emlegetett kifejezéssel, nagyon sok a baj, félremagyarázás. Mindig is számtalan volt az erőszak, a gyilkolás, gyalázatos tettek, népek, népcsoportok kiirtása, de ritka az igazság, a jog, és emberi méltóság győzelme. Két statisztikai adatot érdemes különösen tanulmányozni; először az emberiség történetének háborús áldozatairól, és egy mai, a XXI. századi, ún. éhínség világtérképet. Rémes, szörnyű adatok.

Talán még valami: ma a világ leggazdagabb egy százalékának, több mint kétszerese a vagyona, mint a többi 99%-nak, tehát kb. 7 milliárd embernek

Fazit: Előbb szüntessük meg (vagy legalább nivelláljuk) a különböző, népek, és társadalmi csoportok közötti óriási egyenlőtlenségeket, aztán majd beszélhetünk emberi jogokról!

A demokrácia maradjon szent és sérthetetlen, amíg nem jön, végre, valami okosabb. Mert ugyebár szavaz 100 ember, abból 51 választópolgár egyet gondol, a többi 49 egészen mást. Előbbiek kormányt alakítanak, a többi négy éven keresztül szidja a másik felét a választóknak. Négy év után helyet cserélnek. Másik kérdés, őszintén, mi köze egy ország, egy nemzet kormányzásához, vezetéséhez, annak a polgárnak, aki bár jó mesterember, jó anya, jó férj, vagy feleség, tisztességes, becsületes, de fogalma nincs a politikához, a közgazdasághoz, a társadalom szerkezetéhez. Szóval, ez az egész elgondolkoztató. Na és ha sok pénzed van, lehetsz például az Egyesült Államok elnöke is, bármilyen a szellemi képességed. Tehát: Éljen a demokrácia!

Jó szándékkal írtam ezeket a sorokat, mert már, mint minden ideálokat kereső fiatalember, mindig is a szépről, jóról álmodtam, meg akartam váltani a világot. Azóta sok évtized telt el, ma már nagyon is reálisan gondolkozom. A világ bonyolult, különös, a dolgok állandóan keverednek, változnak. Több a káosz, mint a harmónia, pedig erre volna a legnagyobb szükségünk. A közhelyeket felejtsük el, inkább összpontosítsunk egy új, tiszta gondolkodásra, amiben a logikának, a megértésnek, és a szeretetnek volna vezető helye, akkor talán jobb lesz a világ.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu