Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 15.17

Még egyszer az érem oldalairól

Írta: Hollai Hehs Ottó
2021. július 20., 17.23 Kedd

Múltkori írásomban az érem oldalairól írtam, most kiegészítésképpen megjegyezném, a  „szimbolikus” három oldal sem fedi a valóságot, mert világunk annyira bonyolult, hogy az  érem helyett, inkább egy Rubik kockáról beszélnék, amit az átlag ember csak forgat, forgat és csak a nagyon leleményes, erre a feladatra jól felkészült személyeknek sikerül a kockát eredeti helyzetére „visszaforgatni”. Sajnos emberi létünkben még nem sikerült, legalább egy megközelítőleg harmonikus állapotot sem teremteni, és a világon jelenleg zajló események további zűrzavart, egyre kiszámíthatatlanabb, zavarosabb helyzeteket és kevesebb megállapodást, nyugalmat ígérnek.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Budapesti látogatásaim alatt sok mindenre van alkalmam odafigyelni, tapasztalatokat gyűjteni, de nem volna őszinte, tisztességes, ha csak a szépet, jót venném észre.

Kedves főszerkesztőnk, írásomat kiegészítve írta: „A jegyzet teljes mértékben a szerző álláspontját tükrözi, a szerkesztőség nem minden pontjával ért egyet.”

Ez így normális, azon csodálkoznék, ha másképp lenne. A jó publicista, nem az újságnak, a lapnak, a médiának, hanem az olvasónak ír, a közvéleményt igyekszik befolyásolni, és természetesen mindig szubjektív. Igyekszik a valóságot megmutatni, keresi az igazságot, de éppen az érmek sokoldalúsága, vagy a kocka bonyolultsága miatt ez nem mindig sikerül.

Írásomra érkeztek hozzászólások, az egyik felteszi a kérdést: „Lehet valaki egyszerre Orbán-párti és oltásellenes? És ha igen az hogyan?” Őszintén mondom, megnevettetett, de aztán azon töprengtem, milyen összefüggést talál a hozzászóló miniszterelnökünk és a vakcinázás között. Tény, hogy már a kezdetektől uniós összefogást szorgalmaztak a vakcinák fejlesztésében, gyártásában és alkalmazásában. Egyetlen kormányon lévő uniós politikus sem kockáztatta, hogy oltásellenes kijelentéseket tegyen, még ha titokban nem is lelkendezett a tömeges oltásért. Orbán Viktor bel- és külpolitikája független az oltás körüli vitáktól. Személyem szerint én pedig nem vagyok oltásellenes (ma egy hete kaptam meg a Jansennt), de nem vagyok kimondottan Orbán-párti sem. Független, párton kívüli, sem a jobb, sem a baloldalhoz nem tartozó publicista vagyok. Azt viszont nem titkolom, hogy gondolkodásmódban, világnézetben inkább a konzervatív, nemzeti oldalhoz tartozom.

A magyar miniszterelnököt – és ezt már többször is megírtam – történelmünk legsikeresebb magyar miniszterelnökének tartom, ezt a tények igazolják. Ha jövőre nem választják meg, 16 év, de ha igen, és ez a valószínű, 20 év kormányzás áll majd a háta mögött. Hasonló sikeres csak Tisza Kálmán volt, a dualizmus egyik legjelentősebb politikusa, aki 15 év után lemondott. Gróf Bethlen István, a Horthy-rendszer sikeres miniszterelnöke csak egy évtizedig volt a kormány elnöke. Mindkettőnek, mint ma Orbánnak is, rengeteg ellensége volt, de sikerüket ez nem kicsinyíti.

Nincs hibátlan ember, gyarlók vagyunk, olyan politikus, aki nem hibázik, csak elméletben létezik.

Az anyaország gazdaságilag, szervezettségben és bizakodásban ma stabilabb, mint az utóbbi évtizedekben valaha is volt, de rengeteg a megoldatlan kérdés. Ehhez hozzájárul a tény, hogy a magyar alkatilag elégedetlen és  összeférhetetlen. Ez így volt a kezdetekben, István és Koppány idejében, és 1100 éve alatt sok nem változott.  Egy ilyen ízig-vérig izgága népet nagyon nehéz vezetni. Erről szellemi nagyjaink már nagyon sokat írtak, keresték az okokat, a megoldást, de lényeges javulás nem történt.

Az ország sokkal eredményesebben fejlődne, a kívülről jövő támadásokat könnyebben kivédhetnénk, ha a politikai ellenfelek nem gyűlölettel, hanem toleranciával néznék a másik oldalt.

Múltkor bíráltam az ún. regisztrációt, az oltáskampány eme fontos részét. Azt lehet mondani, hogy Európa-szerte jól működik, de mégis rengeteg a probléma vele. Nem részletezem, az internet mindent jelez. Öthetes fővárosi tapasztalataim is inkább rosszak. Engem már beoltottak, felségem, akinek nincs TAJ-száma (betegbiztosítás), hiszen ő a külföldi magyarok nagy táborához tartozik, még reménykedik. A rendszerben hosszú ideig volt egy hiba, amit nem tudtak, vagy ki tudja mi okból, de nem javítottak meg, egy olyan országban, ahol a KÜRT-csoport 1989 óta sikeresen működik, és mindenki tudja, hogy az egész világ a KÜRT-től tanulja az adatmentést. Íme az érem két oldala!

A szokatlan kánikula ezzel szemben, a „természet” furcsa ajándéka ebben az évben, és bármennyire is vártuk a nyarat, ami sok, az sok. Ismét csak azt mondom, reménykedjünk.

Budapest

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu