Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.39

Megoldások (II.)

Írta: Hollai Hehs Ottó
2021. december 02., 17.48 Csütörtök

A kilencvenes évek változásai Kelet-Európában is megteremtették a nyugati mintájú demokráciát. Az egyetlen, kommunista párt helyett, manapság számos párt harcol a hatalomért, a parlamentarizmus virágzik, négyévenként szabad választások és egyéb csecsebecse. Nyugaton, ebben az időben, új elmélet született, mely szerint a hidegháború megszűnése után a politikai, gazdasági liberalizmus demokráciája végleg győzedelmeskedett, és ezzel történelmünkben az ideológia harc befejeződött (Fukuyama: A történelem vége).

Azóta sok minden másképp történt, az amerikai Fukuyamát megcáfolta a szintén amerikai S. P. Huntington, aki szerint nem a liberális demokrácia diadala, hanem a civilizációk összecsapása következik. Aztán jött a globalizáció, és kiterjesztette a transznacionális cégek hatalmát, a spekulatív tőke mindent destabilizált, a nemzetállamok fokozatosan veszítenek szuverenitásukból, a gazdagok és szegények közötti különbség és egyenlőtlenség már óriási, földünket ökológiai katasztrófák fenyegetik, idegen kultúrájú tömegek elindultak Európa felé, ráadásnak nyakunkon egy olyan világjárvány, amiről semmi biztosat nem tudunk, jövőnket teljesen bizonytanná teszi.

Nincs tehát igazi demokrácia, ebbe bele kell törődni. Pulitzer magyar volt – nagyhatalommá emelte a médiát –, most egy másik magyar kitalálta, hogy maradhat a demokrácia, de csak  ILLIBERÁLIS, ami azt jelenti, hogy a liberális eszmékkel nem ért egyet, a globalizáció és a nyitott társadalom eszméi helyett ragaszkodik a nemzetállamok szuverenitásához, ragaszkodik olyan hagyományokhoz, mint család, vallás stb. (A fogalmat először egy nagyon ismert muszlim vallású újságíró, Fareed Zakaria használta 1997-ben a tekintélyes  Foreign Affairs című amerikai lapban.)  Szóval ez volna a megoldás?

A Nép is beleszólhat sorsának igazgatásába? Igen, de valahol olvastam: „A diktatúrának engedelmeskedni kell (muszáj), a demokráciát tanulni kell”. Hozzátenném, vezessék azok a népet, akik ezt megtanulták, és mutassák a helyes utat.

Tudjuk, hogy az emberi elme befogadóképessége véges, és végtelen mennyiségű információt nem képes befogadni, feldolgozni. A Média mégis ostromol minket, bódít, hülyít, manipulál. Már senki nem tudja, kinek van igaza, kinek higgyen. Akik a médiákat pénzelik, kézben tartják, azok a hatalmak vezetik a világot, és mi nem tudjuk, hogy az egésznek mikor lesz vége, és milyen vége lesz. Ez nem összeesküvés elmélet, ez tény.

A COVID mellett most a migránskérdés a legsürgetőbb. Az igazság az, hogy a migránsokat csak úgy lehetne visszatartani ha: 1. segítünk nekik otthon maradni, ez nagy pénzáldozattal jár, de megérné, mert a menekült problémán túl, békét, nyugalmat is teremtene, a terrorizmus is csökkenne; 2. ha  mi is visszalépnénk egy kicsit a fogyasztással, költekezéssel, következetesebb termelés, a munkát az itthoniaknak jobban elosztani, szóval, ha csökken az életszínvonal, akkor Európa már nem lesz vonzó BEVÁNDORLÓ TERÜLET.  Az utóbbi megoldás nem túl szimpatikus, de egy csapásra megoldhatná az energiaválságot és enyhítene a klímaváltozás súlyos következményein is.

Ismétlem magam, de a szakértők nagyon jól tudják, hogy problémáink szorosan kapcsolódnak. Mert az emberi társadalom nem egy elszigetelt önállóan létező valami, hanem a természet része. Az élettelen környezet (pl. atmoszféra) hatással van pl. a bioszférára, ahova mi, emberek is tartozunk és így tovább. Az alrendszerek szorosan együtt kell, hogy működjenek, ellenkező esetben beáll a zavar, jönnek a problémák. A klímaválság befolyásolja mindennapjainkat, de a gazdaságot is, az emigrációt a rossz gazdasági helyzet és a vízhiány felgyorsítja, a szegénységben több gyermek születik, mint a gazdagok világában. Hosszasan sorolhatnánk még az összefüggéseket.

Ne várjuk, és főleg ne tűrjük, hogy a média irányítson minket, sem pedig a háttérhatalmak, keressük MI a megoldásokat. Nem könnyű feladat, de megéri.

Hollai Hehs Ottó, Németország

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Hollai / Hétfõ, 2021. december 13., 15.36 Válaszoljál rá!

Kedves István !
Mindenkinek meghallgatom a véleményét, haragudni senkire nem tudok.
A Világ annyira zavaros, hogy már azt se tudjuk, ki az elmebeteg, és ki egészséges. Ha nézzük, mit tesznek nap,mint politikusaink, akkor miért ne tűrjem, egy szürke polgár véleményét, aki csak abban hibás, hogy nem látja tisztán
a dolgokat.
De ki lát ma tisztán ? !

Ottó bá

Hozzászólt: Kovács István / Hétfõ, 2021. december 13., 08.43 Válaszoljál rá!

Kedves Ottó.
Mindég magyon szívesen olvasom az írásait.Kérem azzal az elmebeteg írásait zaklató taggal ne törődjön.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu