Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 23.09

Pártelnökcsere

Írta: Hollai Hehs Ottó
2021. január 18., 19.05 Hétfõ

Azzal kezdem, hogy a németek, nagy általánosságban nem szeretik a kategorikus változásokat, azt mondják, maradjunk a réginél, ha ez valamennyire jó és biztonságos volt.

A Merkel-éra lassan a végéhez közeledik, a kancellár asszony az őszi választásokon már nem jelölteti magát. Hasonlóan Kohl kancellárhoz, ő is négy cikluson keresztül, 16 évig volt a vezetője a németeknek. Tudjuk, hogy sokan Európában nem voltak Merkellel megelégedve, migrációs politikája miatt rengeteg bírálat érte, talán jogosan, de ez nem változtatott a tényen, hogy kancellár maradt, és azt lehet mondani, hogy a németek többsége támogatta politikáját, és személyét is kedvelték.

Szombaton a német kereszténydemokraták (CDU) új pártelnököt választottak. A kétmenetes digitális választás első fordulójában FriedrichMerz 385, ÁrminLaschet 380, a harmadik jelölt, Norbert Röttgen 224 szavazatot kapott. A második fordulóban Laschet 521, Merz 466 szavazattal végzett, így a német kereszténydemokraták új vezetője Armin Laschet.

A hatvanéves német politikus római katolikus családban született, 18 éves kora óta politizál. 2017 óta Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke. Mosolygós, kedves, joviális úriember benyomását keltette a képernyőn, nagyon jó szónok, kiegyensúlyozott, nem mond túl sok érdekeset, de kiszámíthatónak látszik, egy ilyen személytől talán csodákat nem, de biztonságot, nyugodtságot várhatnak a németek.

Ellenfele, Friedrich Merz, öt évvel idősebb vetélytársánál, de fiatalosabb, lendületesebb alkat. Őt tartották tulajdonképpen az esélyesebbnek, de végül minimális hátránnyal vesztett. Amíg Laschet a kontinuitást képviseli, az ún. középen maradna, a merkeli elképzeléseket követve, Merz azt ígérte, hogy a pártot visszavezeti az eredeti konzervatív irányba, ami azt jelenthette volna, hogy szakit a kancellár asszony elképzeléseivel. Talán ez a bejelentés volt a nagy stratégiai hiba, mert a pártelnökválasztás nem a német nép, de még a CDU-tagok elképzeléseitől sem függ, hanem kimondottan a kongresszus küldöttei döntenek. A nagy német néppárt 16 éven keresztül meg volt elégedve vezetőjével, és a legtöbbjük követné a merkeli politikát. Merz valószínűleg azért nem került a párt élére, mert bár nagyon régen Merkel riválisaként politizált, ezt most nem kellett volna kihangsúlyoznia.

Az őszi választások kimenetele, és főleg az új kancellár személye azonban még bizonytalan. Az új pártelnök egy Merkel-hasonmás férfiruhában, és bár – ahogy már említettem – a németek nem nagyon szeretik a változásokat, de egy új kancellárban, a régi karizmatikus személyekhez – mint Adenauer, Schmidt, Kohl – hasonló egyéniséget képzelnek a kancellári székben. Laschet nagyon intelligens, és talán jó az önismerete (önkritikája?), mert kijelentette: megválasztása esetén Markus Söder bajor miniszterelnököt is támogatná a kancellári székben.

Érdekes és izgalmas lesz, hiszen, mint ismeretes, a németeknek még nem volt CSU-kancellárjuk. 2002-ben Edmund Stoiber pártelnök indult a kancellári posztért, de veszített a szociáldemokrata G. Schröderrel szemben.

Számunkra, magyaroknak, a Fidesznek, mint testvérpártnak, de általában a magyar politikának, ez az elnökcsere nem nagy jelentőségű. Semmi nem változik. Az őszi kancellárválasztásnak már lehetnek komolyabb következményei, pár hónap elteltével azon is túl leszünk. Sajnos a jelenlegi pandémia még sok fejtörésre ad okot, erre kell koncentrálnunk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu