Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.25

Üzlet és politika

Írta: Hollai Hehs Ottó
2022. október 19., 17.00 Szerda

Fogalmak, melyek naponta elhangzanak, és jelentőségük döntően hat életünkre. Az üzlet, a magyar nyelvben azt a helyiséget is jelenti, ahol a vevő, az eladótól az árut átveheti, tehát használjuk inkább az üzletkötés kifejezést. Gyakorlatilag nem más, mint hogy valaki egy terméket, árut, vagy egy szolgáltatást, egy bizonyos pénzösszegért, vagy csereáruért egy másik személynek elad, átad. Ha az üzletkötés, tehát az adásvétel (adás+vétel) becsületes, akkor mind a két fél jól jár, és elégedett. Az áruk cseréje, kezdetben másik árura, vagy a pénz megjelenésével, mint fizetőközzel, már a nagyon régi civilizációkban jelen volt, napjainkig, a fogyasztói társadalom kialakulásáig, óriási utat járt meg, és valljuk be elég sok problémát okozott. Egy dolog azonban nem sokat változott, éspedig az, hogy a vevő és a kereskedő a legtöbb esetben nem is ismerte egymást, és ha talán mégis, nem nagyon érdekelte a másik fél magánélete, szellemi értéke, politikai vagy erkölcsi magatartása. Egy dolog volt mindig fontos, lehetőleg legyen tisztességes az árucsere.

A politika, a régi polisz, mai értelemben egy közösség életének a rendezése, tehát maga a közélet. Ide tartoznak a szervezési, működési dolgok, tevékenykedések létrehozása és kedvező szabályozása, melyek biztosítják a közösség jólétét. A különböző politikai erők, különösen a demokráciákban, minden esetben igyekeznek a közösség kedvében járni, ellenkezőleg a következő választásoknál nincs esélyük hatalmon maradni.

Miért ez a fenti „mese”, amit valójában mindenki tud, ha nem is jön a tudatalattiból, mindig a felszínre? Mert most úgy látszik, az európai politika vagy megbolondult, vagy valakik orrúnknál vezetnek bennünket, és azt szuggerálják, hogy egy gonosz hatalomtól nem szabad vásárolni, még akkor, sem ha ezzel, a köznek, az általunk vezetett, irányított és oltalmazott népnek ártunk a legtöbbet.

Nézzük a dogokat ismét a tények tükrében. Hosszú évtizedeken keresztül a jogosan gyűlölt Szovjetunió gáz- és olajküldeményeit minden megfontolás nélkül használtuk, fizettünk az áruért, de továbbra is háborúba, hidegháborúba álltunk velük, folyt a vita, a veszekedés, csatározás, de a gáz azért jött. A néhai Szovjetunió legjelentősebb devizaforrása a tőkés országokba irányuló kőolaj- és földgázexport volt, politikai okokból, természetesen a KGST-tagországok (Kelet-Európa) igényeinek a kielégítése állt az első helyen. Jogosan kérdezhetjük; a Nyugat akkor miért nem igyekezett szankciókkal gyengíteni a szovjet diktatúrát?

Lépjünk tovább. Keresztény civilizációnk legnagyobb ellensége az iszlám, onnan, az arab államokból jönnek a terroristák, robbantanak, gyilkolnak, pusztítják a keresztényeket. Olajukat azért megvásároljuk, szó sem lehet semmiféle szankciókról. Az amerikaiak puszipajtások Szaud-Arábiával, ahol még ma is kivégzések történnek semmiért. Mi van Kínával, a hatalmas ellenféllel, ellenséggel? Naponta hallani a kínai, amerikai ellentétekről, szóval barátságról itt egyáltalán nem beszélhetünk. Kínai áruk nélkül azonban az életet ma már nem képzelhetjük el.

Szóval az európai, brüsszeli úgynevezett szankciós politika az oroszok ellen valami olyan bődületes butaság, amit józan ésszel nem lehet megérteni!

Az üzletkötés, az áruk cseréje, a becsületes adásvétel, független a politikai elképzelésektől, elvárásoktól. Ez mindig is így volt, soha nem tudtuk valójában, hogy a kereskedő álarca mögött ki rejtőzködik, de ő sem tudta rólunk, hogy mi kik vagyunk.

Ezt ma sokan nem értik, kivétel talán éppen az erősen vitatott vezető személyiség, a török elnök, aki kezet fogott Putyinnal, és a NATO-tag Törökország területén orosz–török gázelosztó központot létesít.

Az orosz–ukrán konfliktus mögött egészen más indokok sorakoznak, talán számunkra ismeretlenek, de ennek a keserű levét ne itassák meg Európával!       

  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu