Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 13.39

Hova jutottunk?

Írta: Ujj János
2020. november 23., 16.26 Hétfõ / Arad

Európa e tájain 1989-ig úgy áhítottuk a nyugati életmodellt, mint a keresztények a Messiás eljövetelét. Abban reménykedtünk, ha megszabadulnánk a kommunista vezetőinktől, megszabadulhatunk gondjainktól is. Mármint a nyomasztó, mindent ellenőrző diktatúrától, a nincstelenségtől, az éhezéstől és fázástól, a médiából ömlő hazugságoktól, a csalásoktól, a titkosrendőrség megfigyelőitől, a szellemi igénytelenségtől. És még sok mindentől.

A higgadtabbak tudták, hogy nem lesz könnyű az átállás, nem lehet a tervgazdálkodásra épített légvárat egyhamar jól működő piacgazdasággá alakítani. Amikor Silviu Brucan a televízióban az átállásra évtizedeket jósolt, nagyon sokan felhorkantak. Most, három évtizeddel a változások után bebizonyosodik, hogy neki volt igaza, bár ő is tévedett. Mínuszban!

Mert akad ezekben az átmenetinek nevezett történésekben olyasmi is, amire nem gondolt senki. Mégpedig arra, hogy a Nyugat és az egykori Szovjetunió dominanciája között az égvilágon semmi különbség sem lesz. Az elnevezésen kívül! Beigazolódott, hogy az Európai Unió vezetősége, de az Amerikai Egyesült Államok is ugyanolyan módszereket alkalmaz a céljai elérésére, mint a korábbi „felszabadítónk”. Nekik is az olcsó munkaerőre, az itteni nyersanyagra és a szocialista országok piacára van szükségük. Bár nehezen, de a józanul gondolkodók ezt is lenyelnék, hiszen a kapitalizmus működési elve a nyereség. Az olyan típusú filantrópus kapitalista, mint néhai szép emlékű, munkásainak kis lakónegyedet, gyermekeiknek bölcsődét, óvodát, iskolát építő Neuman Ferenc, Arad Feri bárója, létezik ugyan, de ritka. 

Arra viszont végleg nem gondoltunk, hogy a nyugati mintára meghonosított demokráciában a titkosrendőrség ugyanolyan éberen működik, mint a Securitate, a KGB vagy ÁVH. Sőt! A „kékszemű fiúk” sok mindent tudtak rólad, a mostaniak (ha érdekes lettél számukra) még azt is, hányszor fújtad ki az orrod, milyen színű alsónadrágot, zoknit viselsz. Arról nem is beszélve, hogy ismerik levelezőpartnereidet, a villámpostán továbbított leveleid tartalmát, a számítógép memóriaegységében gondosan eltárolt írásaidat is.

A legfelháborítóbb az, hogy a balliberális média fényévnyi távolságra van az objektivitástól. Abban jószerével csak az közölhető, csak az továbbítható, amit a cenzorok gondosan átrostálnak minden valamirevaló internetes csatornán. Ami nincs ízlésükre, azt leveszik a csatornáról, továbbítását, közlését megtagadják. Akárcsak a liberális sajtó, mondjuk a migráció negatív arculatát felvillantó hírek közlését. Emellett a diktatúra levélcenzúrája kismiska volt.

Ezt nevezik a véleménynyilvánítás és a média szabadságának szerte a nyugati világban. Kiábrándító. De ide jutottunk!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu