Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.55

Hurráoptimizmus helyett

Írta: Ujj János
2020. október 06., 16.39 Kedd / Arad

Fellelkesedett a romániai magyarság a szeptember végén tartott helyhatósági választásokon elért eredményeken. Mert két évtized után ismét magyar polgármestere van Marosvásárhelynek. Mert sikerült megtartani néhány fontos település polgármesteri székét, több helyen pedig növelni az önkormányzati tanácsosaink számát. Igen, ezek jelentős eredmények, amelyek önbizalmat adhatnak számban zsugorodó közösségünknek. Már ahol! Mert összességében azért nem olyan rózsás a helyzet.

Vegyük csak a választáson való részvételt. Aggasztó, hogy milyen alacsony volt a részvételi arány országszerte. Az ország lakosságának több mint a fele magasból tett az egész kampányra, a szavazásra. Romániában embermilliók úgy kiábrándultak a hazai politikából, hogy számukra teljesen mindegy, ki áll majd az általuk lakott települések élén, melyik politikai párt alkotja a többséget az önkormányzati tanácsokban. Mert úgysem történik semmi, a választási ígéretek túlnyomó többségének megvalósításához hozzá sem fognak. Ugyanez a megállapítás vonatkozik a többségében magyarok lakta Kovászna és Hargita megyékre. (Az számunkra hatványozottan fontosabb jelentőségű.) Mert az igencsak kullogók közé tartoznak. A kizárólag, vagy nagy többségben magyarok lakta székelyföldi községekben, városokban közszájon forog, hogy mindegy, hányan mennek el szavazni, náluk csak magyar tanácsos kerül a vezetésbe. Sajnos, ugyanez nem vonatkozik azokra a közigazgatási egységekre, ahol a magyarság szórványban él! És ott is alig volt magasabb a részvételi arány. (Lásd a megyei és városi magyar tanácsosok, polgármesterek nélkül maradt Temes vagy Hunyad megye településeinek példáját.)

Maradnék a részvételnél. Nyilvánvaló: a magyarság jelenlegi részvételi aránya mellett a következő, immár parlamenti választáson az RMDSZ, avagy bármely más nemzetiségi szervezet nem érné el az 5 százalékos választási küszöböt. Ugyanoda jutnánk, mint szlovákiai magyarság, amelynek nincs parlamenti képviselete a pozsonyi törvényhozásban. Ha nem sikerül jobban mozgósítani a romániai magyar tömegeket, 2021-től nekünk is egyetlen képviselőnk lesz Bukarestben, akárcsak a néhány tízezer polgárt számláló ukránoknak, tatároknak, szlovákoknak. (És sorolhatnék több hazai nemzetiséget is!) 

Örüljünk az elért eredményeknek, de hurráoptimizmus helyett tudatosítani kellene az elfásult tömegnek (a romániai magyarság több mint felének), hogy nagyon nagy baj lenne, ha képviselet nélkül maradnánk a törvényhozásban. Az oda bekerülő, a szélsőnacionalizmus felé gyakran kacsingató politikai erők minden erőfeszítés nélkül olyan törvényeket szavazhatnának meg, amelyek veszélyeztethetnék nemzetiségi létünket, hagyományainkat, kultúránkat. (Politikusok! A mozgósítás módját tessék kitalálni!)

Az urnáktól távol maradt fiatalabb, sőt középkorú nemzedék számára tudomásvételül: négy évtizeddel ezelőtt, a kommunista diktatúrában a hivatalos dokumentumokban még magyar mivoltunkat is eltörölte a fék nélkül dúló szélsőnacionalizmus. A nemzetiséget feltüntető rubrikákban csak magyarul beszélő románként szerepeltünk. Tegyünk róla, hogy ne kerüljünk ismét abba a helyzetbe!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dénes László / Szerda, 2020. október 14., 14.50 Válaszoljál rá!

Az RMDSz-t nem érdekli az 5%-os küszöb, és ne is tessék ezzel riogatnia az erdélyi magyarságot! Az RMDSz már évekkel ezelőtt biztosította jelenlétét a román parlamentben az alternatív küszöbbel: négy megyében kell elérnie 20%-nyi szavazatot ahhoz, hogy bejutottként részt vegyen a parlamenti helyek szétoztásában. Ezt sajnos a romániai magyar média legnagyobb része simán elhallgatja, részt véve ezzel a néphülyítésben.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu