Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 05.49
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Németország és Európa

Ideológia-export?

Írta: Chirmiciu András
2021. november 25., 16.23 Csütörtök / Hunyad

Működik a közlekedési lámpa, jelentette be szerdán Olaf Scholz, Németország leendő kancellárja a vörös szociáldemokraták (SPD), sárga liberálisok (FDP) és zöldek (die Grünen) koalíciós megállapodásakor.

A koalíciós tárgyalások egy hónapig tartottak, s végül 177 oldalas, „merjünk gyorsabban haladni, szövetség a szabadságért, igazságosságért és fenntarthatóságért” elnevezésű kormányprogramban állapodtak meg. A tárgyalások nem voltak könnyűek, különösképpen a két kisebb koalíciós partner álláspontjainak egyeztetésénél. A zöldek ugyanis lényegesen balosabbak, mint Scholz szociáldemokratái, két kézzel szórnák a közpénzt – az adófizető állampolgárok pénzét – mindenféle környezeti és szociális célokra. Az egykor még a munkásosztály pártjának tekintett SPD-ben is hagyományosan sokan osztják ezen szemléletet, noha a zöldek radikalizmusa még számukra is meglepő. A liberálisok viszont gazdaságilag jobboldaliak, a német munkáltatók érdekeit tartják szem előtt, s határt szabtak a felelőtlen kiadásoknak. Megszerezték a kéziféket, Christian Lindner FDP-elnök lesz Németország új pénzügyminisztere, a pénzügyi szigor tehát megmarad.

Ha már gazdaságpolitikai téren a mérsékelten balos szocdemek és a szélsőbalos zöldek mozgástere korlátolt, cserében szociális ügyekben és nemzetközi porondon kitombolhatják magukat, a külügyi tárcát valószínűleg Annalena Baerbock, a zöldek társelnöke kapja. Már be is jelentették, hogy 16 évre csökkentik a választási korhatárt és lehetővé teszik a könnyű drogok „ellenőrzött” fogyasztását.

Az új német kormány nem is titkolja, hogy céljuk a szövetséges Európai Szuperállam létrehozása. Vagyis egy olyan Európai Unió, amely „kívül és belül” is kiáll a jogállamiság és az alapvető értékek mellett. Utóbbiak alatt „természetesen” nem a valós európai értékeket (kereszténység, család, felelősség, egyéni boldogulás, hagyományos kultúra stb.) látják, hanem saját ideológiai dogmáikat (azonos neműek „házassága”, szivárványos propaganda, migráció és hasonlók). Ami komoly összecsapásokat vetít előre a többi uniós tagországgal és a másképp gondolkodókkal (azaz hagyományos európai értékekhez ragaszkodókkal) egyaránt. Németország lakossága már erősen befolyásolt, bármilyen balos ideológiát könnyen lenyel, Európában viszont teljesen más a helyzet, józan emberek milliós közösségeire nehéz lesz ráerőltetni a balliberális rögeszméket, még ha „közös európai értékeknek” álcázzák is. Például az Európai Unió Alapjogi Chartájából származó jogoknak érvényt kell szerezni, ha kell az EU Bíróságán – még akkor is, ha adott tagállam bizonyos esetben a nemzeti jogrendszerének előírásaira hivatkozva ellenzi. A renitens országokat pedig különféle szankciókkal, beleértve az EU-s pénzalapok lefaragásával szándékoznak megbüntetni. A civil társadalom szerepvállalását határokon átnyúló, nonprofit tevékenységek támogatásával mozdítanák elő, ami borítékolhatóan további feszültségekhez vezet nemcsak a többi uniós tagországgal, hanem a világ más országaival is, melyek nem vevők a német balosok dogmáira.

Sőt, az új német kormány ideológiai gerillaharca a NATO-ban is feszültségeket okozhat, a zöldek ugyanis atommentes Németországért szállnak síkra, vagyis az amerikai atomrakéták Németországból való kivonásáért. Amennyiben az eddig sem felhőtlen viszony tovább romlik, Washingtonban attól tartanak, hogy Berlin akár a Bundeswehr (német hadsereg) az amerikai csapatokkal való szállítási és karbantartási együttműködését is felülvizsgálhatná!

Képes lesz az SPD jobb szárnyához tartozó Scholz kordában tartani saját pártja és különösképpen a zöldek radikális balosait? Mert annak következményei nemcsak belföldön lesznek érezhetőek, hanem az EU-ban is. A Brexit nyomán Németország (és Franciaország) súlya tovább növekedett az EU-ban. A kilátások nem túl bíztatóak, Berlinből fagyos szelek fújnak, borús idők ígérkeznek. A németek átideologizált vörös–sárga–zöldje könnyen feketévé festheti Európa jövőjét.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu