Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 18.45
Öregedő Európa

Ifjak és idősek

Írta: Chirmiciu András
2021. október 21., 17.08 Csütörtök / Hunyad

Öt és fél évvel emelkedett az EU-s lakosság átlagéletkora az új évezred kezdete óta. 2020-ban az uniós átlagéletkor 43,9 év volt, miközben 2001-ben még csak 38,4 volt, derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb adataiból.

Az általános elöregedés cseppet sem meglepő, mivel az idősebbek egyre többet élnek, miközben a születések száma folyamatosan csökken. A 65 év fölöttiek aránya töretlenül növekszik, míg a 18 éven aluliaké zsugorodik, szinte minden uniós tagországban. Sőt, az őshonos európai lakosság körében az elöregedés még gyorsabb, a milliós nagyságrendű bevándorló közösség zömében fiatalokból tevődik össze, s a gyermekek jelentős része – egyes nyugat-európai térségekben akár a többség is – körükben születik.

Ebből kifolyólag az átlagéletkorra vonatkozó adatok jelentősen változnak tagországonként. 2020-ban Írországban él az EU legfiatalabb népessége, a legidősebb pedig Olaszországban. Néhány tagország lakosságának átlagéletkorát a következő táblázat szemlélteti:

 

Írország az egyetlen, ahol a lakosság átlagéletkora 40 év alatti, ami korántsem meglepő, hiszen a Zöld sziget az EU egyetlen tagországa, amelyben az őshonos ír lakosság természetes módon növekszik. Méghozzá évtizedek óta, pontosabban 1961 óta tartósan. Svédország aránylag alacsony átlagéletkora a döbbenetes mértékű bevándorlásra vezethető vissza. Magyarország lakosságának átlagéletkora az uniós átlagnál fiatalabb, Románia még annál is fiatalabb, Ausztria viszonyt hajszálnyival idősebb. Európa legidősebb országai azonban az unió déli részein vannak, Spanyolország, Portugália, Bulgária és Görögország mind az átlagnál idősebb, a rohamosan öregedő Olaszországról – és Németországról – nem is beszélve. Utóbbi helyzete talán kevésbé meglepő, hiszen a vén kontinensen elsőként éppen ott jelentkezett 1972-ben a természetes fogyás, a szépséges Itália demográfiai mélyrepülése azonban annál inkább, tekintettel arra, hogy a huszadik század első felében az olasz volt Európa legszaporább népe. Az évszázad második felében az albánok – különösképpen a kosovói albánok – vették át az elsőséget.

Nemcsak az országok között jelentősek a különbségek, hanem országokon belül is. A legtöbb országban a legfiatalabb lakosság a fővárosban, vagy annak környékén található, miközben a vidéki lakosság idősebb. Románia esetében Bukarest a legfiatalabb (41,0), majd sorrendben Észak-Erdély (41,6), Közép-Kelet-Erdély (42,2), a térségünket lefedő nyugati régió (43,0). A Kárpátokon túli országrészek átlagéletkora az országos és EU-s átlag fölött alakul. Magyarországon Pest megye (41,8), Észak-Alföld (42,5), Budapest (42,7) és Észak-Magyarország (43,5) a sorrend, az ország többi részeiben a lakosság átlagéletkora meghaladja az uniós átlagot.

A legdrasztikusabb helyzet azonban Németország észak-keleti részeire, az egykori NDK területére, illetve a Genova központú Liguria olasz tartományra jellemző, ott a lakosság átlagéletkora meghaladja az 50 évet!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu