Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.26

A faragatlan hóbucka esete a magyarokkal

Írta: · Irházi János
2012. február 12., 16.31 Vasárnap

Tiltakozom.

Fel vagyok háborodva.

Kérem a polgármestert, a városi önkormányzatot, a city menedzsert, a hóeltakarítással is megbízott Polarist, magát a Jóistent, hogy azonnal állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot, mert négy nappal ezelőtt a Vlaicu negyedben, Mikelakán, Gájban, Buzsákban és Kakasvárosban is, összesen öt hóbucka formája Nagy Románia térképére hasonlított. Szeretném felhívni az érintettek figyelmét, hogy a hóbuckák formája számomra azt jelenti, hogy itt revizionista politika folyik, a cél Besszarábia visszaragasztása Romániához, ami ellenkezik az ország nemzetközi egyezményeivel, ez Európai Unió szellemével. Besszarábia csak volt Románia része, most a Moldovai Köztársaságé, erről aláírták az egyezményt, tehát a Nagy Romániára utaló hóbuckák sértik az ország jószomszédi viszonyát, de nem utolsó sorban Moszkva vagy Kisinyov érdekeit.

Ugyanakkor felkérem a Tartalékos Katonák Országis Szövetségét, különösen annak aradi tagjait, hogy azonnal ragadjanak lapátot, és faragják át az említett öt darab hóbuckát, mert, ismétlem, nem szolgálja Románia jószomszédi viszonyát a Moldovai Köztársasággal, revizionista jellege pedig romba döntheti a szomszédos köztársaságban élő többségi oroszok lelki világát. A XXI. század Európája még hóbucka szinten sem engedheti meg magának az ilyen utalásokat.

Szintén a tartalékos aradi rrrrromán tisztek szövetségét szeretném figyelmeztetni, hogy a napokban Nagy Románia térképére hasonló kettő darab felhő úszott át Arad légterén. Sajnálattal tapasztaltam, hogy az érintettek nem ugrottak azonnal repülőre, hogy szétbomlasszák a két felhőt.

Felhívom a tisztelt tiszturak figyelmét, hogy azért legyenek vigilensek, mert a hóbuckákat lehet, az erőgép rosszindulatú, talán magyar vezetője faragta, akinek éjjel még arra is volt ereje, ideje, hogy szándékosan Nagy Románia térképére hasonlító buckába hordja a több tonna havat csak azért, hogy provokatíve kiváltsa Kisinyov és Moszkva haragját, gyengítve ezzel Románia nemzetközi befolyását, sőt, veszélyeztetve az orosz gázszállítások ütemét.

Román tiszt uraim, ez nem játék, Hofit idézve, „Isten szeme mindent lát”.

Tehát miután a Szövetség aradi vezetői meggyőződtek róla, hogy Arad megyében egyetlen felhő, hókupac, pázsit-rész, földhányás, víztócsa, kéményfüst sem okoz törvényellenes revizionista utalást Nagy Romániára, csak akkor nyissák ki a kelepelőt a gáji temetőben található, a II. Világháborúban elhunyt magyar katonákra emlékező, faragásmentes kőtömbbel kapcsolatban, és küldjenek levelet a polgármesteri hivatalba. Majd ha megtisztították Aradot a román revizionista sóvárgások ilyen szimbólumaitól, mint felhő, hóbuckák stb., és sikeresen megszokták a multikulturalizmust, azt, hogy itt más országalapítók is élnek a románokon kívül, akkor merjenek vádaskodni ellenünk, magyarok ellen.

Mert az aradi magyarságnak, Sándor Tivadar plébánosnak és sorolhatnám az ügyben segítőket igenis joga volt azt a kőtömböt odahelyezni a temetőbe. Nekünk, magyaroknak, a nyugalmazott román tisztikarral ellentétben nincsenek ilyen területi rémálmaink, azon egyszerű oknál fogva, hogy a „prekambrium” óta itt élünk, letettük névjegyünket ebben a megyében, ebben a városban, elfogadjuk a multikulturalizmust, elfogadjuk a más nyelven beszélőket, és ha kételyeik támadnának, tessék csak körbenézni egy kicsit Arad belvárosában.

Tudom, választási évbe léptünk, és a tiszti kar szunnyadó önérzetét bizonyos pártok szeretik kihasználni, persze, nincs szükség hosszú könyörgésre, hogy megírjanak egy magyarellenes szöveget, s azt elküldjék a polgármesteri hivatalnak. Ja, és könyörgöm, tanulják már meg: ha magyarországi minisztériumból érkezik valaki Aradra, azt a protokoll szerint a prefektus kell hogy fogadja, ha akarja, nem pedig a polgármester. És ha nem fogadja, akkor is joga van idejönni, mert Románia az Európai Unió tagja, Magyarország NATO-szövetségese. De hát tudom, ez már bonyolult, ugyanakkor rossz beidegződés még abból az időből, amikor a polgármester egyazon személy volt a párttitkárral, s betöltötte a tótumfaktum szerepét.

S amíg sikerül az egyesült, nyitott, egymással toleráns Európa szellemét megrágni, addig kérem szépen tessék már kivezényelni a román nemzetállam kéretlen védőit az új ortodox katedrálishoz, hogy legalább a lépcsőkről, feljárókról, az épület körül seperjék el a havat, mert ez volt a városban az egyetlen templom, ahol egy héttel a nagy havazás után is méteres buckák álltak, s a hívek várták, hogy a „város” intézkedjék.

Tessék elhinni, a hazaszeretet, a vallásszeretet valahol itt kezdődik.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Aladár / Csütörtök, 2012. február 16., 20.48 Válaszoljál rá!

Jó kis cikk, nem is először Irházi úrtól.
Gratulálok.
Az ilyen zollak sajnos már alig-alig beszélik anyanyelvünket, valószínűleg ezért nem értik.

Hozzászólt: zolla / Szerda, 2012. február 15., 19.08 Válaszoljál rá!

Kedves Jancsi
A szoveged gyenge Meg probalj

Hozzászólt: Bari / Szerda, 2012. február 15., 14.02 Válaszoljál rá!

ugyanott.. az utakon, utak mellett hever

Hozzászólt: mitru / Hétfõ, 2012. február 13., 15.04 Válaszoljál rá!

de mi lett a hóval?

Hozzászólt: Bari / Hétfõ, 2012. február 13., 11.53 Válaszoljál rá!

nagyon jó írás! gratula

Hozzászólt: zold prucsok / Vasárnap, 2012. február 12., 22.19 Válaszoljál rá!

mosolygunk neki, de mennyire igaz ...

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu