Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.26

A folytatás kezdésének napja

Írta: · Irházi János
2012. február 26., 15.31 Vasárnap

Nem történt csoda, meglepetés az EMNP szombati küldöttgyűlésén, Toró T. Tibort, mint egyedüli jelöltet elnökké választották, szándékosan, nyilvánvaló píár-fogásból nem szidták az RMDSZ-t, Orbán Viktor videoüzenetet küldött, a magyar kormányt képviselő Németh Zsolt, külügyi államtitkár, Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár udvarias, igazából semmitmondó rövid köszöntőket-beszédeket tartottak, amiből, amint az várható volt, következtetni is nehéz, miként áll majd mostantól a Fidesz-KDNP az erdélyi magyarság ügyéhez, a két magyar versenypárt párhuzamosságához, vagy helyenkénti együttműködéséhez.

Az EMNP keretprogramja általános célokat, megfogalmazásokat tartalmaz, amelyek közül jó néhány kimeríti az idealizmus fogalmát, mint például, hogy a Székelyföldön a románoknak ők kulturális autonómiát biztosítanának. Vagy Kolozsvárnak, mint azt általuk Erdély fővárosának kikiáltottnak „az egész nagyrégió multikulturalizmusát és többnyelvűségét szimbolikusan is megjelenítő sajátos jogállást”.

Csak az nem derült ki számomra, hogy a szombati hivatalos megalakulást követően mi lesz február 27-től, hétfőtől. Persze, annyira naiv azért nem vagyok, hogy ne sejtsem, a színfalak mögött, szűk magánbeszélgetések alkalmával Toróék minden, őket izgató kérdésre kaptak valamilyen választ Németh Zsolttól vagy Répás Zsuzsannától. Végül aztán Tőkés László a sajtótájékoztatón már nem tudta visszafogni magát, és nagyjából megüzente, hogy neki mit üzentek, amikor kijelentette, hogy az EMNP nem gyors politikai sikerekre rendezkedett be, távlati célokban gondolkodik, és az RMDSZ-t nem az EMNP, hanem az erdélyi magyar választók „fogják összeroskasztani”. Amiből azért, ha szétcincáljuk a dolgot kiderül, hogy az EMNP nem akar novemberben minden áron, horribilisdiktu, akár egy RMDSZ-szel között paktum árán bekerülni a parlamentbe, hanem a Szövetség ellenzékeként, rendszeresen tüzelve kivár, amíg az vágyálmaik szerint szétesik. Az EMNP szempontjából, eddigi nyilatkozataiból ez érthető, logikus stratégiai álláspont, az erdélyi magyarság szempontjából viszont azt jelenti, hogy már most készülhet a törvényhozáson kívüli életre, hisz párhuzamosan indulva, várhatóan egyik sem kap elegendő voksot a küszöb elcsípéséhez. Ja, és erre egyébként már Kelemen Hunor is készül, aki, elmondása szerint egész jól érezné magát ellenzéki szerepben, igaz, ő ezt a parlament falain belül képzeli el, ami azért tetemes különbség.

Persze, azért nem várhatjuk el az EMNP-től, hogy már most februárban betonba ágyazott novemberi stratégiával álljon elő, szerintem előbb megmártóznak a politikában a helyhatóságin, és az ottani eredmények és a kapott üzenetek alapján módosíthatják hozzáállásukat. Vagy nem.

A helyhatóságira pedig elég egyértelmű az EMNP üzenete: a Székelyföldön versenyezni, a szórványban lehetőség szerint megállapodni az RMDSZ-szel. Az pedig megint más kérdés, hogy szórványvidéke válogatja, hisz van, ahol az EMNP soraiban ismert, kedvelt személyiségek jelöltethetik magukat, és van, ahol csak személyek kóvályognak, mindenféle tapintható támogatottság nélkül, s egyedüli reményük a dacszavazatok begyűjtése. Szerintem az RMDSZ ott törekszik majd kiegyezésre, ahol értelmét látja, ahol viszont nem, ott megerősített, hatékony kampánnyal előrukkolva próbálja megőrizni pozícióit, s reméli, hogy az emberek megértik, ez Románia, nem pedig egy német tartomány vagy svájci kanton, itt a félreállás, a román pártoktól való teljes elzárkózás nulla lej visszaosztott közpénzt hoz a magyarság számára.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2012. február 29., 13.09 Válaszoljál rá!

Dr. C, bár igaza lenne, de aligha van úgy, amint írta.

1.
A DLP forgatókönyveket gyárt:
http://www.rtv.net/scenariul-prezidentialelor-anticipate-examinat-in-pdl-care-ar-fi-scopul-miscarii_18458.html

2.
Az RMDSZ magabiztos:
http://manna.ro/kozter/defenzio-szorongas:-marko-evet-ertekel-2012-01-16.html

http://manna.ro/kozter/akire-meg-tokes-is-feltekeny-2012-02-28.html

Hozzászólt: Dr. C / Szerda, 2012. február 29., 10.23 Válaszoljál rá!

Nem tudom miért kell ilyen nagy felfordulást csinálni. A helyzet nagyon egyszerű. A 17 választási körzetben simán el lehet intézni, hogy mindkét párt bekerüljön a parlamentbe. A színfalak mögött Tőkésék és Markóék tíz perc alatt elosztják a körzeteket, kívül pedig megy a nagy vetélkedés, cirkusz. Így mindkét oldalról mozgósítják a magyar szavazókat és ennek köszönhetően simán elvihetjük a szavazatok akár 8-9 százalékát.
Szerintem ez már réges-régen LE lett vajazva, amit mi kívülről "látunk" az csak színjáték.

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2012. február 29., 07.34 Válaszoljál rá!

pistátlan, nem tudom, hogy Ön kicsoda. Választott neve mögül kényelmesen írhat bármit. Nem kenyerem az önfényezés, de bármikor, bárkinek elmondhatom, hogy évem nyomot hagytak Pécskán. Csinálja utánam!

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2012. február 28., 15.45 Válaszoljál rá!

Igen, @pistátlan! Sajnos egyre több torzszülöttje van a Püspök utcai fészeknek. És nem a (szülő)ágyakat kéne ott átrendezni/lecserélni.
Ha esetleg ott felejtette a gerincét, menjen vissza érte, talán még megvan. Kérje ki a főorvostól, s aztán egymaga is meg tud majd állani a saját lábán, tehát így senkise lesz képes elállni ön elől a napvilágot. Ha meg még a helyén van a gerince, akkor miért nem áll lábra? Fél, hogy megvakul?

Hozzászólt: pistátlan / Kedd, 2012. február 28., 14.26 Válaszoljál rá!

NI-nek sok mindenben igaza van. Ezért nem is vitatkozok vele, csak azt kifogásolom, hogy ő, aki több mint egy évtizedig a „romboló” oldalon állt, most ne rúgjon visszafelé. Minden RMDSZ-es eredménytelenségben, tévedésben, rombolásban részes volt, most meg mennybe száll, ma született bégető. Ki az a Murvai? NI ügyvédje, tisztára mosogatója vagy ő is „tévedhetetlen” volt a tévelygők között? Egyben neki is igaza van: sokan származunk a Püspök utcai fészekből, hiszen ott van a megyei szülészet, s mi aradiak ott láttuk meg a napvilágot. Ne állja el előlünk MIKI ÚR!

Hozzászólt: Érthetetlen, / Kedd, 2012. február 28., 14.02 Válaszoljál rá!

hogy Nagy Stefan,amolyan jól tájékozott titkos ügynök?És mi köze van Nagy Istvánhoz?

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2012. február 28., 08.24 Válaszoljál rá!

Mindaddig, amíg nem az általam leírtak tartalmát cáfolják vagy vitatják, hanem velem vannak elfoglalva, jó úton haladok, és a vigéckedők vannak eltévedve, nagyon!

Hozzászólt: prímás / Kedd, 2012. február 28., 08.21 Válaszoljál rá!

:))

Hozzászólt: primás / Kedd, 2012. február 28., 05.13 Válaszoljál rá!

A Nagy István által emlitett "tájékozott pécskai román" a román hadsereg egyik tartalékos katonatisztje,akit még ma is Nagy Stefannak hivnak!

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2012. február 27., 17.59 Válaszoljál rá!

Tisztelt @Bocsika!
Keresse a kisjenői dr. Burján Sándort, az EMNP megyei elnökét.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2012. február 27., 17.55 Válaszoljál rá!

Kedves @pistátlan!
Nem kötelező, de tiszteségesség kérdése, ha valaki nicknév mögé bújva ócsárolja mások teljesítményét. Az, hogy megengedi magának a tegeződést Nagy Istvánnal, azt jelenti, hogy jól ismerik egymást, vagy annyira hiányzik az a bizonyos 7 év az életéből, hogy ezt természetesnek tartja. Ha ennyire ismeri és értékeli N.I. 22 éves teljesítményével, akkor valószínű a Püspök utcai fészekből való és ez mindent megmagyaráz. Pocskondiázás helyett hasznosabb lenni inkább vitatkozni/megcáfolni N.I. véleményét.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2012. február 27., 07.13 Válaszoljál rá!

pistátlan, az arra illetékesek majd eldöntik, hogy érdemes-e mérlegelni az általam leírtakat, vagy sem. Én értünk szólok, és immár 22 éve ugyanazt mondom! A napokban azt mondta az egyik tájékozott pécskai román, hogy pillanatnyilag 1 (egy) tanácsosra esélyes az itteni, szeptember óta elnök nélküli RMDSZ.

Hozzászólt: pistátlan / Vasárnap, 2012. február 26., 22.06 Válaszoljál rá!

Pista, a te szemérmetlen és szégyenletes RMDSZ-es szereplésed után, még van képed ilyeneket írni?

Hozzászólt: Bocsika / Vasárnap, 2012. február 26., 21.38 Válaszoljál rá!

Semmi bántó szándékkal, de kik az aradi korifeusai az új formációnak, és , hogy lehet kapcsolatba kerülni, informálódni, akár beiratkozni.

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. február 26., 20.07 Válaszoljál rá!

Az erdélyi magyarságot bármikor utolérheti a törvényhozáson kívüli lét. Ez azonban csak az RMDSZ akaratával, szándékával érhető el.
A parlamentből való kikerülésnek egyelőre kevés az esélye, mert 17 olyan választási körzet van Romániában, amelyekből a 6 képviselőházi és 3 szenátori mandátum megnyerhető, akár egyszerre is, az RMDSZ-nek és az EMNP-MPP párosnak.
A mandátumok számának növelése, amit az 5%-os küszöb elérése jelentősen segít, azonban politikusi bölcsességet kíván, amiből az RMDSZ, és az MPP táborában hiány mutatkozik. Ezt a marosvásárhelyi egymásnak feszülés igazolja, ahol az RMDSZ kizárólag saját jelöltjeként hajlandó indítani Vass Leventét, aki választási megállapodásos jelölt kíván lenni, mert csak így látja esélyét a polgármesteri szék elnyerésének. Az MPP pedig máris előrukkolt egy saját jelölttel, ha nincs összpárti MPP-EMNP-RMDSZ-civilek választási koalíció.

Kelemen Hunor ellenzéki szerepvállalását az eddiginél is sokkal kevesebbet tevő parlamenti ellenzéki pártként vizionálja.

Hogy mit tesz az RMDSZ szórványvidékeken, Arad-, Temes-, Hunyad- vagy Fehér megyében majd elválik.

Két lehetőségük van:

1. Vidékükön semmi tábora az RMDSZ-ellenzéknek, tehát se szó, se beszéd, nekivágnak maguk az embereikkel összeszedni a tulipános pecséteket.

2. Itt is vannak RMDSZ-ellenzők, akik szavazatai kellenének,

2. a. de azokat megkapják, ha jól kampányolnak.

2. b. azokból (sokkal) többet megkapnának, ha olyanokkal (is) kampányolnak, akikről tudják az emberek, és hihető, hogy az EMNP vagy az MPP hirdette felfogást vallják.

2. c. lesz, ahogy lesz.

A tét nagy. Meglátjuk, hogy hozzá mérhető lesz-e a felelősségtudata a politizálásban utazóknak.

Meggyőződésem, hogy a székvadász szemlélet, amely 2008-ban uralta az aradi megyei jelöltállítást, az Arad megyei magyarság kárára volt, és ha most is bevetik, akkor további károkat fog okozni.

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu