Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 21.55

A kannibálok számokat is esznek

Írta: · Irházi János
2011. október 30., 15.13 Vasárnap

Népszámlálás a kannibáloknál: testvére van? Igen, három és fél.

Népszámlálás nálunk: vallása? Hmmmm. Isten áldjon meg mindenkit. Szabadon gondolkodó. Egyszer megkereszteltek, de nem emlékszem, hogy volt-e kereszt a templomon, vagy sem.

Népszámlálás a kannibáloknál: felesége, élettársa van? A hűtőben alul, egy piros tálcán maradt valami, melegítse meg a mikróban.

Népszámlálás nálunk: anyanyelve? Drágám, nyújtsd ki a népszámláló kisasszonyra!

Népszámlálás a kannibáloknál: pontosan olyan, mint Romániában.

Sosem tudják, hányan vannak.

Most végre megtudtam, hogy a kannibálok országában élek.

Egy országban, amely képtelen összeszámolni magát. Akárcsak a kannibálok. Még pontosabban: erre sem képes. Kiderült az utolsó harminc centinél, hogy a statisztikusok orrlyukát nyaldossa a trutyi, ennyi idő alatt, ennyi népszámlálóval és ilyen tempóban az ország megnépszámlálhatatlan. És akkor földből kipattanva felbukkant a mentőötlet, mint éhes kannibál a tömegsírnál: a bukarestiek online számolják össze magukat.

De csak és kizárólag ők, mert mi többiek erre is hülyék vagyunk. A fővárosi viszont olyan okos, hogy a Dâmboviţában is víz helyett agylé csordogál, műveltségüket, szerénységüket, barátságos, mosolygó tekintetüket bárki megcsodálhatja. Amúgy Magyarországon startból bárki beírhatta adatait a számítógépén keresztül, itt viszont ragaszkodtak az írásos számoláshoz.  Zárójelben, nálunk otthon szegény kiscsaj kb. negyven percet körmölt, akkor tessék belegondolni, hogy miként teljesíthette a normáját.

Sehogy. Sem ő, sem a többiek.

Na, nem terelem el a gondolataimat, a lényeg, hogy Romániában becsődölt a műveltebb világban még oly egyszerű műveletnek számító, kötelező penzum is, mint a népszámlálás. Hogy miért? Mert nem az érdekelte a román politikusokat, hogy precíz törvénnyel, végrehajtással, szervezéssel kiderüljön, végül is ők hányan vannak, hanem hogy mi, magyarok, minél kevesebben legyünk.

Amitől ők nyilván nem lesznek többen, de legalább megnyaldoshatják lelküket. Közben pedig összerúgták a port az unió statisztikai hivatalával, az Eurostat-tal, mert ragaszkodtak, hogy itthon is bediktálhatóak legyenek a külföldön dolgozó családtagok, fejre állítva ezzel az EU népességének számát, hisz közös, uniós személyi szám, vagyis a kettős bejegyzés kiszűrésének hiányában, akár egy-két millióval is felturbózhatják az összcsaládi létszámot a kontinensen.

Na, és akkor hányan leszünk mit itt, a kényszervágóhídon?

Bárkit kérdeztem, mindenképpen 20 millió alá jósolt, bennünket, magyarokat pedig 1,2-1,3 millióra, de csak jó esetben és iszonytató szerencsével.

Anno Sztálin elvtárs azt mondta, nem az számít, hány szavazatot kapunk, hanem hogy ki számolja össze ezeket. A statisztikai hivatal az államhatalom egy szelete. S akié az állam, azé a hatalom. Akié a hatalom, az szabja a számokat. S nem csupán a makrogazdasági adatokat, hanem a statisztikai hivatal számait is. És mivel már tudni lehet, hogy például, hányan kell lenni egy országban, hogy ne nagyon csökkenjenek a parlamenti helyek a vén kontinens bürokráciájának fellegvárában, jöjjön elegendő vissza nem térítendő támogatás, majd igyekszenek vastagon pirosítani az orcát.

Ja, természetesen az előbbi bekezdés kizárólag a kannibálokról szól, hisz velük példálóztam a főzet elején.

Aki bármi hasonlatot vélne felfedezni Sztálin elvtárs nagy mondása és a romániai népszámlálás között, az szégyellje magát, és a statisztikai hivatal azonnal tegye át őt a kannibálok etnikumába.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: n / Szerda, 2011. november 02., 14.11 Válaszoljál rá!

Gyenge lötty.truttymó.

Hozzászólt: Bari / Hétfõ, 2011. október 31., 11.22 Válaszoljál rá!

Szégyellem magam!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu