Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 01.59

A kormány elfordult

Írta: · Irházi János
2011. október 16., 18.20 Vasárnap

Ha Finnországnak és Hollandiának nincs kedve Schengen-rulettre Romániával és Bulgáriával, akkor nincs román–bolgár közös kormányülés sem. Amit nyilvánvalóan csak azért hoztak össze, hogy közös nyilatkozatban kopogtassák meg az asztalt, hogy most aztán vagy beengedtek, vagy megköszönjük, és kivárjuk.

Amúgy tyúkszemig meghatott a román külpolitika múl heti sztáreseménye, csakhogy nekünk erdélyi magyaroknak, de Romániának is fontosabb lenne egy újabb magyar–román kormányülés, mint a Schengen-szindrómában lepedőjét izzadtan maga alá gyűrő Bukarest és Szófia kabinetjeinek propagandisztikus összeborulása, hisz a két ország népét a calafati Duna-hídon kívül még a szentlélek sem köti össze.

Újabb magyar–román kormányülés viszont szerintem még jó ideig nem lesz. Ha pedig véletlenül a novemberi választásokig összejönne, azt jelenti, valamelyik fővárosban baj van, amit ugyebár senkinek sem kívánunk.

Így aztán a helyzet egyértelmű és világos. A PDL-nek őszintén sosem hiányzott, igazából csak koalíciós partnere, az RMDSZ miatt bólintott rá az eddigi ülésekre, meg hát tudták, imázs szempontból is jól mutatnak Brüsszelben, Washingtonban.

A mostani magyar kormánynak pedig azért nem kell, mert ezzel, finoman szólva, alányúlna az RMDSZ-nek, legitimizálná a Szövetség romániai magyarság-képviseletét. Ez pedig számukra felér egy rémálommal, logikájuk alapján inkább kivárják, amíg az EMNP majd kormánypárt lesz. A Fidesz–KDNP minden eddigi erdélyi mozzanata az RMDSZ kiszorítására (is) hajazott, pénzforrások elosztása tekintetében gyakorlatilag holtvágányra tolták a kisebbik kormánypártot, tehát logikájuk alapján semmi okuk erőltetni a találkát, amely csak tompítaná a sokfrontos harcot.

És persze, Emil Boc sem fogja megkérdezni Kelemen Hunortól, hogy na, mikor dobunk már össze egy közös kormányülést a magyarokkal? Mert ugyebár azok eredménye kizárólag Erdélyben, a magyarokra csapódott le.

A suceavaia vagy craiovai románnak semmi haszna nem származott belőlük, akkor meg minek? Mellékesen a bolgárból sem származik, de azok legalább nem magyarok.

Pedig ne feledjük, hogy az eddigi magyar–román közös kormányülések eredményeként sikerült, többek között a nyugati határ mentén számtalan, Trianon után elvágott utat visszavarrni, megoldani a Mátyás-szobor restaurálását, lett Téglás Déván és sorolhatnám a pozitív, székelyföldi hozadékokat is infrastruktúrában, a hadisírok kezelésében, restitúciós törvény alkalmazásában stb. Működőképessé tették a sokat emlegetett HU–RO, Határon Átnyúló Programokat. A megyék megtették javaslataikat, két pezsgőzés között pedig Bukarestben vagy Budapesten a miniszterek pragmatikusan áldásukat adták ezekre.

A közös magyar–román kormányülés nem csak a formalitásokról, a kifele szóló üzenetekről szól. Sőt, nem is a miniszterekről, államtitkárokról, hisz ők ma regnálnak, holnap lapátmeghajtással szárnyalnak.

A közös magyar–román kormányülések bennünket, hétköznapi embereket szolgálnak. Nekünk fontos az út Nagyzerind és Dénesmajor, Arad és Dombegyház között, nekünk kellene végre az út Kürtös és Lőkösháza között, számunkra kell visszaszőni a Trianon előtti infrastruktúrát, megteremteni a napi, határmentes sétafikálás lehetőségét. Lehet jönni Aradra koszorúzni menetelve bakancsban, lazán, kifényezett félcipőben, de hát ez csak egyszer van egy évben, mi meg naponta élünk átragadva a másik oldalon, és naponta átugranánk, ha kedvünk szottyan a barátokhoz, rokonokhoz, gondolkodnánk kistérségi, régiós projektekben Békéssel, Csongráddal, Hajdú-Biharral vagy a Nyírséggel.

Mert ugyebár hétköznapi, európai állampolgárok lennénk Erdélyben, nem pedig ünnepnapi ágyútöltelékek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu