Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 22.16

A szonda el van vetve

Írta: · Irházi János
2011. augusztus 07., 15.55 Vasárnap

Férfi ittasan tántorog haza éjfél körül. Meglepődve látja, hogy ég a konyhában a villany, a felesége pedig az asztalnál ül és keresztrejtvényt fejt. – Hol voltál?

A férfi visszakérdez:

– Hány betű?

S a közitatási műintézetben szocializálódott férfi csak azért kérdezhetett vissza ilyen okosan, művelten, felesége éjszakai rejtvényfejtő kiruccanásait talpig megértően, mert nem rúgott be síktotálra. És miért nem? Mert vett magának egy alkoholszondát.

Igen, emberek, a XXI. század tudománya végre a piásokra vetette műszakilag érzékeny, de az emberi gyarlóság kilengéseire általában érzéketlen tekintetét, és dömpingáron piacra dobta azt, amit sok évvel ezelőtt irigykedve néztünk ki a rendőr kezéből. Nem a reklám helye, de humanitárius okokból vállalom ennek vádját, s elárulom, hogy a Pennyben 29,99 lejbe kerül a vér alkoholszintjét mérő ketyere.

Ami szerintem forradalmasítani fogja a családi kapcsolatokat, a béke szigetei lepik el a városokat, falvakat, az autóvezetést és a hazafele út göröngyeit is ledózerolja. Képzeljék el, csücsül az ember a pultnál a sörével, karjára skoccolva pedig ott a műszer. Elektronikus kijelzés, még a pontos időt is mutatja. S ahogy csörög végig benne a malátalé vodkával tupírozva, bármikor ellenőrizheti az alkoholszintjét. Hisz nem kell mindig öt ezrelékkel hazacsúsznimászni, elég a kettő-három is. Sajnos, a műszernek ez a fapados változata alkalmatlan, hogy a szegény ember huszonnégy órán át viselje a szondát a vérerében, s bármikor megmutassa a zsibbadtság fokát. De reméljük, hamarosan az okos tudósok, akik maguk is érdekeltek benne, kidolgozzák a szervezetbe ültethető szondát, amely a karórára kapcsolva jelzi a függőleges állapot kilengéseit. Micsoda forradalmi újítás lenne ez több százmillió földlakó számára!

Addig is javaslom, hogy a harminclejes házi szondát a feleség, a család megnyugtatására használjuk. Vásárlás után vigyük el egy elektronikus csodabogárhoz, aki szerintem pár lejért megbuherálja, hogy akármennyit iszunk, mindig 0,2 ezreléket mutasson otthon, amikor bizonyítjuk, hogy mindenki szeme káprázik. Na jó, 0,8-at, másképp nem tudnánk megmagyarázni, hogy hazafele miért mentünk neki minden villanyoszlopnak, míg végül leültünk az útpadkára, amíg elvonul a tömeg. A lényeg, hogy a bevitt fokok ne bénítsák meg a nyelvet, otthon legalább hangosan fel tudjuk olvasni a számot. Vigyázat, az alsó sort, mert felül az órát mutatja! És ekkor végre a tudomány meg technika is beáll a részegek őrangyalainak hadába, vége az alábbi, férfiembert megszégyenítő helyzeteknek.

Két férfi üldögél a kocsmában. Azt kérdezi egyik a másiktól:

– Te, haver, nem tudod, mi a fene az alkoholszonda?

– Az egy olyan izé, ami azonnal megmondja, ha túl sokat ittál.

– Áhá, évekig volt egy ilyen a feleségem.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu