Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.26

Államilag garantált büszkeség

Írta: · Irházi János
2011. november 06., 17.10 Vasárnap

A világ tudományos, kulturális, művészeti, gazdasági asztalához alig néhány molekulával hozzájáruló népek ragaszkodnak csak körmük szakadtáig az üres, tartalmatlan szavakhoz, kifejezésekhez. Évtizedek rohannak el úgy a fejük felett és talpuk alatt, hogy alapjában véve képtelenek megválaszolni az egyszerű kérdést: mit csináltatok tavaly, tavalyelőtt, tíz éve, húsz éve?

S ha önmaguk felélésén kívül semmit, akkor fantomellenséget kreálnak, amely ellen kutya kötelességük megvédeni azt, ami igazából senkinek sem kell. Hát, ha nagyon lesarkítom a dolgokat, akkor körülbelül ezért őrjöngenek most a román politikusok, amióta az RMDSZ törölné az alkotmányból a nemzetállam fogalmát. Ezért mondhatja be nyugodtan, büntetlenül a kereskedelmi rádió reggeli műsorvezetője, hogy bizony kerítést húzna Székelyföld köré, és ezt, meg azt tenné a magyarokkal.

A nemzetállami hisztéria pedig nem több Európa kullogó tagállama vezető politikusainak a nép javának önkábításánál. Szegények azt képzelik, hogy amennyiben a magyar alkotmányhoz hasonlóan bekerülne az alaptörvénybe, hogy az itt élő nemzetiségek, népcsoportok a román nemzet részei, akkor abban a pillanatban Románia megszűnne létezni. És tessék elhinni, a román politikusok, az ortodox egyház által szándékosan sötétben tartott, de egyébként felvilágosultságra nem is nagyon vágyó népesség elsöprő hányada ezt gondolkodás nélkül, halál komolyan így is gondolja. Akkor is, ha fia, rokonai netalán Baszkföldön vagy Dél-Tirolban vakolnak, takarítanak.

Hja, tudom, erre a válasz, hogy Franciaország is nemzetállam, sőt, a franciák java talán nacionalistább és idegengyűlölőbb, mint a románok bizonyos része. Csakhogy most a franciákat és a náluk is önimádóbb, olvasztótégelyesebb amerikaiakat inkább a világválság és recesszió foglalkoztatja, nem pedig az alkotmány szövege, egyetlen szava.

Persze, miután a román politikai elit szavazatéhségében 1989 után is szándékosan elbliccelte a nép felvilágosítását, a tolerancia megtanítását, más etnikumok létének elfogadtatását, most már ha akarná, sem tudná józan érvekkel alátámasztani, elmagyarázni, ugyan mitől oly erős nemzetállam Románia?

Meg sem próbálja, csak fröcskölik, hogy a nemzetállamból nem engedünk.

Hát, ne engedjenek. De ettől még bőven egymillió fölött vagyunk mi, magyarok, szerintem él itt még pár százezer bevallott-letagadott, de akkor is más nemzetiségű, néhány millió cigány, ráadásul az ortodox egyház már nem államvallás. Ez utóbbi megállapításhoz pedig statisztikai számokra sincs szükség, tessék megnézni, hány neoprotestáns templom, imaház épül a városokban, falvakban.

Rendben, akkor maradjon nemzetállam, én attól még magyar vagyok. Ők viszont nem igazi nemzetállam-védő románok. Mert aki döngeti a mellét és furkósbottal zavarná ki a magyarokat, meg kerítést húzna Székelyföld köré, kidobja a vasárnapi leves csontjait az ablakon, odarondít más háza elé, teletökmagozza a villamost, járdát, letöri a fákat, virágokat, görbén rakja a járdaszegélyt és csatornacsövet, kilopja a túrót a rétesből, letosz, hogy vásárolnék-e valamit, vagy csak besétáltam, na, ennyi, nem sorolom. Ugyanis szerintem először építeni, szépíteni, fejleszteni kellene a nemzetállamot, hadd lássa ország-világ, mire képes a román nemzetállam, az együtt élő nemzetiségekkel együtt ugyebár, mekkora erő, hozzáadott érték az Európai Unióban, csettintsen Merkel és Sarkozy, ha azt hallja, ezt is a románok csinálták.

Ja! Mit beszélek?!

Most is csettintenek, amikor hallják, látják, mit csináltak. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: zold prucsuk / Kedd, 2011. november 08., 04.04 Válaszoljál rá!

Nem tudom jol ertettem, de Frunda mondta hogy Francia orszag sem nemzetallam. Egy masik dolog, meg volna kedvuk Francia orszagot modelkent emlegetni miutan mar hivatalosan is lekezelik, lenezik kedves nemzetuket? Mondhatom hogy nagy elegtetel mert talan tanulnak belole valamit, vagy talan nem...

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu