Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 19.02

Az adomány ára

Írta: · Irházi János
2012. május 28., 15.57 Hétfõ

Ingyen semmit nem adnak ebben a világban. Pártadományt sem. Okos párt pedig igyekszik kitörölni a választók fejéből az adományok végösszegét.

Nálunk viszont az USL harsányan dicsekszik vele, kampánytémát faragtak abból, hogy a pártok közül rájuk fogadtak a legtöbben. Mert a pártoknak juttatott adományok alapjában véve fogadási összegek. Persze nem marinénik és józsibácsik tízlejes adományaiból gyűlt össze közel egymillió eurónak megfelelő összeg az USL-nek, hanem magáncégek, vállalkozók, pártbefektetők zsebéből.

Ők fogadtak, hogy ősszel is az USL nyer. S ha nyer, akkor a befektetett fogadási összeget visszavárják, mégpedig sokszorosan. Ha az USL alakíthat majd kormányt, akkor tiszta közbeszerzési pályázat során elnyert állami beruházások formájában tuti sikeres befektetés fölött dörzsölgethetik tenyerüket.

De addig is várják az előmorzsákat. A morzsák pedig máris hullnak. Tessék megnézni, hogy a kormány és az alárendelt hivatalai, hatóságai sorra rúgják fel a már megkötött szerződéseket, módosítanak beruházási terveket, készíttetnek új megvalósíthatósági tanulmányokat, és még sorolhatnám. Például, most kitalálták, hogy a módosítják a IV-es páneurópai folyosó útvonalát, s a sztráda nem az Olt völgyén jut át a Kárpátokon, hanem Fogarastól Brassó irányába kanyarítják el, s ott csatlakozik a Bukarest–Brassó, egyszer majd elkészülendő sztrádához. Lehet, Brüsszelben rábólintanak, de akkor a Prahova völgyében még az autópályán is akkora dugók lesznek, mint most, a főúton. Hogy miért? Mert erre engedik rá az észak-erdélyi forgalmat, valamint a szintén csak tervezett, de egyszer elkészülő, Moldova felé haladó forgalmat.

S ez csak egy kirívó példa, mert közben naponta tucat számra módosítanak már elkészült infrastrukturális terveket, stratégiákat rendelnek újakat, állítanak le munkálatokat. A rákent máz: az előző kormány hibázott, korrumpálódott, majd mi újat gyártunk, tisztát, becsületeset.

Aradon a készülő nagylaki autópályát elméletileg nem fenyegeti veszély, mert uniós finanszírozásból épül, és a kártyák leosztódtak. Más kérdés, hogy Arad és Pécska között a németek–osztrákok dolgoznak, a Nagylak–Pécska szakaszon botrány botrányt követ, a portugálok ki is léptek a románok mellől, mert ezek nem fizették ki őket.

Amibe Aradon beleköphetnek, az a két vasúti felüljáró a körgyűrűn. Ezeket a központi költségvetésből kezdték el építeni, s félő, hogy félbe maradnak, mert az elvégzett munkát sem fizetik majd ki. Ha megteszik, akkor legalább megtudjuk, mennyire „szereti” az USL Aradot.

A szeretet pedig kizárólag attól függ, ki lesz Arad polgármestere, és ki lesz a megyei tanács elnöke.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: volt diáktárs / Szerda, 2012. július 04., 19.56 Válaszoljál rá!

Irka,hova tűntél? Nagyon hiányoznak már a polgárpukkasztó cikkeid !

Hozzászólt: zold prucsok / Hétfõ, 2012. május 28., 20.38 Válaszoljál rá!

A PSD nem epitettet autopalyakat, csak rabolni kepesek es rombolni... es mindig politikai akaratrol volt szo nem csak penzrol, legalabb most Pdl idelyeben lett egy par 10km.

Magam reszerol azt mondom hogy murphynak igaza van, ha azt hiszed hogy rossz (pdl) ne felejtsd hogy lehet meg rosszabb (psd es ujabban pnl)

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu