Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 07.02

Balga bunkók

Írta: · Irházi János
2011. december 11., 16.14 Vasárnap

Mindjárt a rendszerváltás után reméltem, hogy amennyiben sok román politikus jár ki látogatóba Nyugat-Európába, előbb-utóbb magukba szívják az európai szellemet, a népek, kisebbségek egymás mellett élésének, a kisebbségi jogok megadásának illatát.

Most ünnepélyesen és töredelmesen bevallom, mellédurrantottam, mint annyiszor életemben. Megint nagyobb kiflit nyújtottam át, mint amekkorát az érintett képes lett volna átvenni.

A legutolsó reménységem Heist-op-den-Bergben volt, Arad legifjabb testvérvárosában. Tessék elképzelni, hogy felvonult ott Arad jelenlegi politikai kreméje, polgármestertől és megyei tanácselnöktől kamarai elnökön át önkormányzati tanácsosokig. Egy, nem túlzok, egy aradi vendég a hivatalos beszédében, hozzászólásában nem ejtette ki azt a szót, hogy flamand.

Véletlenül, nyelvbotlásként sem. Mert ugyebár ilyen esetben még a nyelvük sem botlik. Belgiumban a francia és a német mellett a flamand hivatalos nyelv. Brüsszelben az utcanév-táblák kétnyelvűek: francia és flamand. Onnan tudni, hogy az ember észak fele gurulva elhagyta a brüsszeli régiót, hogy eltűnnek a kétnyelvű táblák, minden CSAK flamandul íratik ki, amitől ugyebár nem omlik össze a királyság, és nem tűnik el a kenyér a boltokból. Belgiumban a többnyelvűség, a területi autonómia oly természetes, mint Romániában a románoknak a nemzetállam, nemzetvallás fogalma.

Ellenben ha innen oda utazol, akkor a minimális elvárásuk a helybelieknek, hogy rásimulsz a helyi politikai-közigazgatási rendszerre. Ha Flandriában felszólalsz, akkor nem kerülöd kényesen a flamand szót, és nem belgázod le a téged hallgató, érted tiszteletből szombat délután beülő üzletembereket.

Nem tehetek róla, erre marhára érzékeny vagyok, és szóvá is tettem. Többek között Arad polgármesterének, hogy ugyebár nem kellett volna-e jólneveltségből és jó szándékú benyalizálásból kicsit leflamandozni őket.

Nem.

Ez Belgium, a belgiumi román nagykövetség szervezte a találkozót, diplomáciailag kényes dolog.

Jó vicc. Mi kényes? Lebelgázni a flamandokat, vagy nevén nevezni a hivatalos autonóm tartományokat?

És ekkor meggyőződtem, hogy ha az aradi, romániai román politikusok két év alatt három évet töltenek Belgiumban, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Spanyolországban és sorolhatnám, akkor sem fogják fel a területi autonómiát. Számukra Belgiumban mindenki belga, Svédországban mindenki svéd, és Spanyolországban mindenki spanyol. Nincs tűhegynyi lyuk sem az agyukban ezekre a nüanszokra, vagyis a kisebbségekre, az önrendelkezésre.

Nekik minden román állampolgár román. Ha a művelt Európában, éhenkórász, befektetőnyaló vizitációd alatt nem ismered el a működő, a többieket nem zavaró, köszönik szépen elvannak vele területi autonómiát, akkor ugyan miért várjuk el tőlük, hogy szülőhazájukban megtegyék? Velünk, magyarokkal.

Soha nem fogják. Hogy miért? Mert Hargita–Kovászna nem Flandria, nem Katalónia és nem Dél-Tirol. A románok tudják, hogy autonómiailag a székelyek a flamandokhoz képest elsőáldozó kislányok. Sajnos, a Székelyföld gazdasága is.

Mert ha nem, akkor a román politikusok is vakargathatnák üstöküket, mint a vallonok Brüsszelben. Ja, megkérdeztem, hogy a flamandok mi a fenéért utálják ennyire a vallonokat, a Brüsszeltől nagyjából délre elterülő francia tartományt. Azt mondták, mert a franciák engedték be egykori gyarmataikról a csőcseléket, és most az ország képtelen megszabadulni ennek negatívumaitól.

Hát nem aranyosak?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: István / Vasárnap, 2011. december 11., 21.07 Válaszoljál rá!

Helyes a bőgés, oroszlán!
Rajtad kívül hányan világosodtak meg 20 év alatt?
Hosszú út visz Európába, és az, amelyen az RMDSZ hagyja széledni a magyarokat soha még a világ nem érnek oda!

Hozzászólt: EP / Vasárnap, 2011. december 11., 16.34 Válaszoljál rá!

Tolvajtól visszakérni, csak "használatra" is a lopottat, nagyobb bün mint lopni. Nagyon jó cikk,nagyon jól van megirva. Pontosan igy van,a flamand az flamand és nem belga.Sajnos, a nyugati emberek is úgy tudják, hogy aki Romániából jön az CSAK román lehet.30 éve probálom magyarázni, hogy ez nem igy van, de kevés sikerrel.Én azért továbbra is reménykedem!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu