Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.26

Benzinsuszta a rendőrségen

Írta: · Irházi János
2011. november 28., 18.24 Hétfõ

Vannak történetek, amelyekben senkinek sem hiszek. A legfrissebb ilyen az aradi rendőrség benzinbotránya, amelyen akár röhögni is lehetne, ha nem a mi adófizető lejeinket verték volna játékba, hogy egy ősi román mondást fordítsak magyarra. 

Tessék belegondolni, a rend, fegyelem, tisztesség, becsületesség őrzői, a történet eddig kibogozott szálai szerint egy magán benzinkútnál tárolták a szolgálati gépkocsik üzemanyagát, és onnan számolatlanul, aláírás nélkül vitték a benzint, gázolajat, tankoltak napestig a kedvük szerint. Most pedig keresnek 13,5 tonna benzint valamint 3,5 tonna gázolajat, nyersfordításban motorinát. A magánkút tulajdonosa-vezetője állítólag egy füzetbe vezette a tankolásokat, és amikor a rendőrök már többet vittek, mint amennyi az övéké volt, bátorkodott szólni, amire azt a választ kapta, hogy majd pótolják a különbséget, legyen türelemmel. Röviden ennyi a közvéleményen, médiában már a múlt héten végigszáguldott történet, a kérdőjelek azonban egyre szaporodnak.

Például, számomra furcsa, hogy ha azért kényszerült a rendőrség saját raktár hiányában valahol elhelyezni az állami tartalékból számukra kiutalt üzemanyagot, akkor miért pont ezt a, Poetului utcai töltőállomást választották? Ültek a sokcsillagosok az asztalnál, és spekuláltak, hogy hova a francba vigyék a benzint, mert otthon csak nem tölthetik meg a kádat, mint Hofi Géza az anyósánál. S amikor már a levegőből túlcsorgott a füst, valaki a fejéhez kapott és felkiáltott: Tudom! Kiterítünk egy Arad térképet, megfogjuk egymás kezét, szemünket behunyjuk, és amelyik benzinkútra bökünk, ott tárolunk.

És lőn. Szóba sem került közbeszerzési kiírás, eszükbe sem jutott, hogy netalán a közel félig még állami tulajdonban lévő Petromot válasszák, amely itt a megyében egyedül rendelkezik megfelelő tárolókapacitással és hálózattal. Például, vihették volna a benzint a Petrom valamelyik telephelyére, ahol éjjel-nappal amúgy is őrzik a tartályokat, a nyilvántartás egyszerű, átlátható, kijelölnek egy „csapot”, és a rendőrkocsik odaállnak. De ők inkább egy 2009-ben nyílt magán benzinkutat választottak, amelynek tulajdonosa ingyen tárolta számukra az üzemanyagot, és állítólag boldog is volt, mert a megbízhatóságot sugallta az ott tankoló rendőrség.

A másik dolog, ami marhára tetszik nekem, hogy az autók írásos-pecsétes kiutalás nélkül tankoltak. Mert amennyiben a tulaj minden befutó rendőrautótól kér ilyet, most nyugodtabban horkolna az ágyában, s nem kellene spekulálnia, hogy barátai miért próbálják most az egész cuccot az ő nyakába varrni. Szóval, állítólag úgy történt, hogy a nagyritkán kiutalt üzemanyag-mennyiséget a ciszternákból betöltötték a benzinkút alatti tartályokba, a mennyiséget pedig felírták mind a rendőrségen, mind a kútnál. Csakhogy szerény könyvelési, nyilvántartási ismereteim szerint a feleknek havonta egyeztetni kellett volna, és akkor az első egy-kétszáz liter különbségnél kiderül a turpisság. Jó kérdés, hogy a magát áldozatnak feltüntető kutas miért nem erőszakoskodott a készletek egyeztetését tekintve, miért engedte gyakorlatilag számolatlanul tankolni a rendőrkocsikat.

A benzinsuszta más városokban is kibukott, kíváncsi vagyok, meddig ásnak le majd a fiúk Aradon. Az ügyészség szaglászik, az eltűnt üzemanyag pedig nem egy színtelen, szagtalan termék, amelynek lehetetlenség a nyomára bukkanni.

Csak kérdés, ki merik-e tárni az orrlyukaikat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu