Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 22.51

Diplomás medvesimogató

Írta: · Irházi János
2011. szeptember 18., 16.23 Vasárnap

Kedvenc aradi erdőmérnököm, Lovas Lóránd mondott a héten egy remek sztorit, amelynek alapgondolatát érdemes tovább görgetni. 

Az igaz történet szerint, amikor nem olyan rég francia erdész-küldöttség járt a megyében, lekezelő stílusban, lazán eldicsekedtek, hogy náluk az erdőkerülőségben bizony már nem kevesebb, mint hat medve tengeti életét. Akkor mondták nekik, hogy Románában csak Brassó megyében falja a málnát és a turistalábat vagy hatszáz medve. Nem hitték el, csak miután a helyszínen meggyőződtek az adat valóságtartalmáról.

Szó volt természetesen, oktatásról is. Azt mondták a franciák, náluk évente az országban durván ötven erdőmérnök végez. A vendéglátók megjegyezték, itt félezer.

Szerencsére, az udvarias franciák állítólag nem kérdezték, mi a francnak.

De megkérdem én.

Nincs nekem semmi bajom az erdőmérnökökkel, mind aranyos, kedves, jókedélyű szakik, ezt Lóránd barátom is rendre népszerűsíti, és a valóság őt igazolja.

De ettől még évi félezer erdőmérnök ebbe az országba marha sok.

A dologról másokkal is dumáltunk, és ugyebár elhangzott, hogy nem az erdőmérnöki az egyetlen szakma, amelyből túlteng Románia. Sorra röpködtek a szakmák, hogy félagy-kirázásból hány túltermelt diplomás lébecol, mondjuk Aradon. Első helyen és egyöntetű bólogatás övezte az újabban a futottak még kategóriába sorolt Vlaicu Egyetemről szalagmunkában gyártott könyvelőket, bankos-pénzügyiseket, marketingeseket, jogászokat. Vagy a szintén ugyanebbe a kategóriába sepert Goldişról kikerülő fogászok, fogorvosok, menedzserek, és nem utolsó sorban a könyvelők, marketingesek stb. A rossznyelvek szerint – konkrét példákat én is tudok – már a cipőbolti eladók között is egyre több a mestervizsgás könyvelő, marketinges, kommunikációt végzett fiatal.

Szóval, ha Brassó megyében minden medvére jut egy frissen végzett erdőmérnök, akkor Aradon évente minden cégre jut két-három frissen végzett könyvelő.

Hogy kinek, minek, ők tudják.

Funeriu oktatási miniszter friss, felsőoktatási rangsorolása természetesen nem oldja meg az egysíkú, a tizenkét pöpec, hagyományokkal rendelkező állami egyetem mellett csak pénzkisajtolásra hajazó aradi diplomagyárak ügyét. Amíg létezik kereslet, létezik kínálat. A kínálat pedig pontosan tudja, hogy a kereslet java azért választja őt, mert a hallgatótól kért minimális erőfeszítéssel egyetemi diplomát nyújt át három vagy öt év múlva. És ugyebár sokan választják a kötél simábbik, bogoktól mentes végét, nyilván egyszerűbb halogatni a szembesülést a tükörrel.

Sajnos ma, Romániában szégyen szakmát tanulni a közvélemény javának szemében, akinek gyereke nem jár egyetemre, az tuti hülye. És nincs is hol szakmát tanulni, mert az országban csak a külsőségek, a mázak számítanak, a szakmai vagy tudás-tartalom senkit sem érdekel, az üres, aradi egyetemi diplomával viszont jól el lehet dicsekedni, még a cipőbolt pultja mögül is, szidva az oktatási rendszert.

Egyszer talán majd ez is megváltozik, valakinek eszébe jut, hogy Németország vagy Svédország sem pénzen vett könyvelői, fogászati, orvosi, marketinges diplomásokkal épült fel.

Hanem a mindenkinek tehetségére, tudására, szakmai vonzalmára épülő sokrétű oktatási hálózatra, csakhogy ennek kiépítéséhez kell még szülő, kereskedelmi kamara, magáncégek stb.

Hisz az aradi Vlaicun vagy Goldişon oktató tanár is jobban szeretné, ha csöpögő csapját okleveles vízvezeték szerelő bütykölné meg, nem pedig okleveles, pályamódosított fogász, aki sem fogász, sem vízvezeték szerelő nem akart lenni.

De mondták neki.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Mihály / Szerda, 2011. szeptember 28., 11.09 Válaszoljál rá!

Igen, igaz.

Hozzászólt: Tanar- nak / Vasárnap, 2011. szeptember 18., 23.03 Válaszoljál rá!

Talán a sok félanalfabétát nem a liceumi kollegái tartják felkészültnek, sőt még érettségi diplomát is adnak nekik. A műsor aztán folytatódik az említett un. egyetemeken. Arodon és még vagy 50 helyen.

Hozzászólt: tanár / Vasárnap, 2011. szeptember 18., 18.58 Válaszoljál rá!

Semmi jele, hát még nyoma a rendszer ébredésének.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu