Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.54

Első nap a sor végén

Írta: · Irházi János
2012. február 19., 17.16 Vasárnap

Az utcát saját gondjaival rovó, a villamos párás ablakára látszólag közömbösen, de talán hajnal óta kelepelő gondolatokkal elárasztott, önkéntelenül krix-kraxoló embernek, a kinti fagyot meleg szobából lélekben egykedvűen felolvasztónak tulajdonképpen mindegy, hogy a különösen kegyetlen gyilkosságért húsz évre elítélt borosjenei Carmen Bejan a börtönkórházban, vagy civil szülészeten ad-e életet gyermekének, erről egyébként a héten dönt a bíróság.

Mert ez is csak egy lesz a hírek között, amelyeken csámcsoghat az ember, de a többség, epés vagy lakonikus komment kíséretében úgyis továbblapoz, hisz a szabadok empátiája általában megreked a börtönkapuban.

Talán jogosan, hisz érezzek-e én empátiát egy olyan leendő anya iránt, aki megölt majd feltrancsírozott valakit? Maga az anyaság pedig nem törli le nyomtalanul az ítéletet. Kioltott egy életet, nem véletlenül és nem jogos önvédelemből.

Most pedig életet adna.

A mérkőzése tehát, ebből a szemszögből és némi cinizmussal 1:1-es döntetlenre áll. Biztos vagyok benne, hogy az aradi börtönben lakó Carmen Bejan nem cinikus vágytól, a bűn lemoshatatlansága okozta dactól vezérelve húzott magára világleköpő attitűdöt. A születendő gyermeke nem lehet válasz a világ ítéletére, mint ahogyan szerintem nem is az.

Úgy gondolom, hogy a hasában rúgkapáló életet az egoizmus teremtette. Az anya egoizmusa, aki a születendő gyermek révén reméli büntetése felezését, harmadolását (?), de mindenképpen egyszemélyes előnyt akar. Már börtönben ült, amikor levelezés útján megismerkedett Claudiu Şatrannal, aki 15 éves ítéletét tölti nemzetközi drogcsempészetért és drogfogyasztásért. 2010 márciusában üdvözlőlapot küldött Carmennak, október 1-jén látta először és azonnal megkérte a kezét. Közel egy évre rá, tavaly augusztusban a börtön intimszobájában találkozhattak, ekkor maradhatott terhes a lány.

Carmen Bejant egyszer már elítélték, nem akarok másik ítéletet mondani a szerintem felelőtlen teherbeesésről. Nem vonom kétségbe, hogy Claudiu Şatran személyében megtalálta élete szerelmét, párját. Azt viszont kétségbe vonom, hogy a gyermek iránti felelősség vezérelte őket, amikor védekezésmentesen szeretkeztek, hátha teherbe esik.

A születendő gyermek iránti felelősség. Egy gyermek, aki még csak burokban, vízben lubickol, s ha tudná, mi vár rá ebben a kinti, száraz világban, soha nem kívánkozna ki onnan.

A kérdés, hogy volt-e erkölcsi joga Carmennek, tudatosan, eleve hátrányos helyzetű gyermeket nemzetni, majd annak életet adni. Felelős anyának nevezhető-e az, aki két évtizedes börtönbüntetése alatt gyermeket hoz a világra? Eleve, óriási erkölcsi hátránnyal, megbélyegezve az élet útjára bocsátani fiát-lányát?

Nem tudom, és nem is akarok egyértelmű elítélő vagy felmentő választ adni, mert a helyzet ennél százszorta komplexebb és árnyaltabb.

A gyermek a terhet egy életen át cipeli majd a hátán, és nem a szülők priusza a gond, hanem a börtönben való születés, életének első napja, amikor kinyitja a szemét. És máris az aznap születettek sorának végére sodródik.

Ő, és párja azt mondja, a dologban nincs „ördögi terv”, szeretik egymást, ártatlannak tartják magukat, szabadulás után összeházasodnak.

Elhiszem. De a gyermeknek a kilenc hónapot követően is anyára van szüksége, és ezt tudnia kellene. Tudta, hogy azért, mert szül, még nem engedik szabadon. Azért mert gyermeke van, még marad a rácsok mögött. A gyermeket pedig vagy gyámság alá veszik a szülők valamelyik oldalról, vagy irány az árvaház.

Pörgessük tovább a dolgot. Carmen Bejan egyszer kiszabadul, nevelni akarja gyermekét. Hát, először is majd a szülői jogát kell visszaszereznie, tessék belegondolni ennek bürokratikus útjába, a feltételekbe, amit neki, vér szerinti, de nem jogi anyaként teljesítenie kell. Hány év alatt rendezi majd kint az életét? Rendezheti, elegendő akaraterő, kitartás eredményeként.

És addig? Vasárnapi anya lesz, akinek minden lépésére vigyáznia kell.

Jó, elfogadom, képtelenség egy életet örök előretervezésben végighajtani, mert a sok tervezés megöli magát az életet. Carmen Bejannak is joga van gyermekre, s amennyiben letölti teljes büntetését, már lassan kifut az anyavállalásnak kedvező időszakból. Tehát ilyen alapon, joga van gyermeket szülni.

Azt mondják, egy nő két dologért bármire képes. Hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen gyereke.

Az ügy árnyaltsága, sokirányúsága kifuthatatlan egy rövid írásban.

Örülnék, ha érdemben és indulatmentesen sokan hozzászólnának.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: balatt / Kedd, 2012. február 21., 14.04 Válaszoljál rá!

ez egy ilyen szkizofrén ország

Hozzászólt: pityu / Hétfõ, 2012. február 20., 20.46 Válaszoljál rá!

Az anyának aki egy gyilkos joga van,nemi életet élni gyermeket szülni, nem mondom gyönyörü. Ezzel szemben mihez van joga az
ártatlan gyermeknek?Semmihez,még csak esélye sincs a normális életre.Vagy ?''Megbüntetem az atyák vétkét a fiakban''

Hozzászólt: prosti / Hétfõ, 2012. február 20., 17.53 Válaszoljál rá!

Egy dolog biztos: a hölgy , akiről szó van, nem a Szűzanya ( a gyereke nem a Szentlélektől való)!
Azt sem tartom valószínűnek, hogy telepátián keresztül esett teherbe.
Nem hiszem azt sem, hogy borítékban vagy csomagban (kissé lefagyasztva) küldtek volna el neki egy pár "férfi magot".
Végül is... , ha van joga intim élethez a bürtünben, ...

Hozzászólt: igrek / Hétfõ, 2012. február 20., 13.52 Válaszoljál rá!

De ki mikor és hogyan "csinálta fel" a gyilkos kimamát? Tudtommal a dutyiban nemigen lehet összefeküdni, amúgy meg hogyan akarta felnevelni a gyermeket a liba, börtönben, rácsok megett?? Hogyan gondozta volna gyermekét? Vagy számára egy gyermek élete csak arra jó, hogy néhány napig, hétig az egyébként gyillkos anya, egy kicsit élvezze a szabadságot? Neki ennyi?

Hozzászólt: INDULATMENTES / Hétfõ, 2012. február 20., 13.42 Válaszoljál rá!

SZERINTEM A CIKK IRÓJA AZ APA!

Hozzászólt: József / Vasárnap, 2012. február 19., 18.39 Válaszoljál rá!

Ezt a gyermeket a liberalizmusába belefúló emberi törtetés erkölcsi fertője szüli.
A gyermek ártatlan szenvedő alanya lesz létének.
Gyilkos anyja örülhet, mert gyermekével sikerült tette jogi környezetébe is tört döfnie.
A börtönőrök dörzsölhetik perverz markaikat, hogy ezt is összehozták.
A törvényhozó politikusok boldogok, mert lám ez is lehetséges. Emberölésért élet jár, olyan, amely élvezhet kedve szerint. Élvezetének csúcsa a megszült élet nyomorúsága.
Megérdemli-e az a társadalom, amely ennyire perverz, hogy túlélje mindennapjait?

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu