Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 01.01

Földalatti serteperték

Írta: · Irházi János
2011. szeptember 04., 15.49 Vasárnap

Romániánál fejlettebb, civilizáltabb országok a felszín felettivel dicsekszenek. Hidak, épületek, szökőkutak, köztéri alkotások, stadionok ésatöbbi, sorolhatnám vég nélkül, jelentik a dicsekvés, a büszkeség tárgyát.

Nálunk a városi, megyei, helyi vezetők megvalósítási dicsekvéseinek több mint kilencven százaléka földalatti beruházásokra vonatkozik.

Aradon bő egy évtizede mást sem hallunk, csak hogy hány kilométer csatornát, vízvezetéket fektettek le, hány kilométer utat aszfaltoztak. És az aszfalt szintjén Aradon és Romániában meg is rekedt az alkotási folyamat. Arad mindenkori városvezetése két évtizede egyetlen értékes középületet, műemlékházat nem újított fel, a költségmegosztási, tulajdonosi bonyodalmak védőruháját hagyjuk, a kérdést Békéscsabától az Atlanti-óceán partjáig megoldották, mert akarták.

Ha 1989-től errefele Aradon minden esztendőben mindössze kettő darab belvárosi műemléképületet újítanak fel a tetőtől a pincéig, vezetékektől a fűtésig, netalán belső udvarig, akkor idén karácsony előtt a 42. szépen felújított ház kerülhetne a város dicsekvési prospektusába.

Nem kerül, még az első sem.

Két okból.

Egy. Ami a föld alatt van, arról azt mondanak, amit akarnak. A csövek cseréjének, lefektetésének költségei nekünk, halandóaknak ellenőrizhetetlenek. Annyiba kerül, amennyit mondanak. A munka minősége olyan, amilyen, fene se nézi, hogy a csatorna alatt a homokágy egyenes-e, a kollektorcsövek valóban összegyűjtik-e az esővizet. Vagyis lopni lehet orrvérzésig. Hasonló a helyzet az aszfaltozással. Tessék belegondolni, hogy a kivitelező, mondjuk a Vlaicu negyedtől Újaradig, a felújított úton fél centivel vékonyabb koptatóréteget, netalán hordozóréteget terít le. Önök megmérték? Nem.

Én sem.

És tuti, a város műszaki osztálya, vagy az átvételi bizottság sem.

Ha viszont a föld felett dolgozunk, annak bizony nyoma marad. Tessék elgondolni, ha felújítottak volna egyetlen értékes belvárosi bérházat, és a glett egy év múlva meghajszálreped, az biza látszik. És akkor az arra sétáló joggal kérdezi, na, erre dobtuk ki a közpénzt?

Erre. Amit viszont betakar a föld, azt nem látjuk. Amiről nem tudunk, az ugyebár nem fáj.

A mellrepesztő döngetés fogalmát kimerítő gáji, buzsáki csatornázás tragédiába fulladt. Nem mondták, csak avatták, de szabad szemmel is látszik, hogy az utcák összevissza lejtenek, képtelenek voltak a régi hibákat kijavítani, biztos vagyok benne, hogy sok, lefedett csatornacsőben, most vagy valamikor, visszafele folyik a lé. Azt meg mindannyian tudjuk, hogy Románia az egyetlen uniós tagállam, ahol a díszburkolat letevése még felér egy holdutazással. Aradon húsz éve nem készült ötven négyzetméternyi, töksima díszburkolat, amely egy év múlva sem süllyed meg.

Nem folytatom, mert ilyeneket önök is sorolhatnának vég nélkül.

Kettő.

Ami föld felett van, annak zöme magyar eredetű. Nem újítják fel a régi magyar épületeket (mi mások lehetnének?), mert az említett szakismereti hiányosságok vizuális tragédiát okoznak, s mindez életveszélyes szavazatilag. És mert magyar téglából készültek. Ugyan melyik román fog csak azért voksolni valakire, mert az felújította az aradiak számára a Hirschl-házat a színházzal együtt?

Egyik sem. Talán csak akkor, ha az épületet mányélé-emlékházzá alakítják, a színpadon pedig miccset sütnek és dübörög Adi Minune.

Inkább megvárják, amíg a belvárosi házak összedőlnek.

Akkor felsóhajtanak, hogy megspórolták a rekonstrukciós pénzt.

Meg bennünket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: t / Vasárnap, 2011. szeptember 04., 16.40 Válaszoljál rá!

Fejentalalta a szoget. Az aradi tortenelmi epuletek allaga/helyzete nagyon rossz (sok esetben siralmas). Pedig Aradnak egy kulonleges hangulata van, ha az epuletek rendben lennenek, hmmm...

Nem tudom, hogy relevans pelda-e, de Temesvaron fel lettek ujitva az epuletek a Dom-teren. Azt hiszem a varos intezte, europai penzen, meg helyi erdekeltsegu cegek tamogattak.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu