Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 07.03

Hatalmas kenyeret a népnek

Írta: · Irházi János
2012. május 06., 16.38 Vasárnap

Sosem értettem, hogy a hatalomra kerülő román pártok, színtől függetlenül, miért nézik rendre olyan hülyének az embereket, hogy kivétel nélkül mindegyik bedobja, na, mingyá’ csökkentem a kenyér árát, tessék nekem örülni, rám szavazni. És a nép java ilyenkor boldog, most speciel vörösre tapsolhatja tenyerét.

Mintha attól, hogy a kenyér pár banival olcsóbb lesz, egy csapásra feldagadna mindenki pénztárcája.

Tessék elhinni, nem lesz olcsóbb, még akkor sem, ha a mostani 24 százalékról 9 százalékra csökkentik a pékárúk forgalmi adóját.

Több okból sem lesz olcsóbb. Tegyék kezüket szívükre, kotorjanak bele mélyen az emlékezetükbe, és próbálják megsaccolni, a mindennap, kétnaponként vásárolt kenyérhez mikor kaptak utoljára kasszabont, hogy magyarosan fejezzem ki magam. Legfeljebb ha hiper- vagy szupermarketben, esetleg, ha önkiszolgálós üzletben vásároltak. A régi, meg a most beiktatására váró mezgazminiszterek szerint is a sütőiparban a feketegazdaság 60-70 százalékos. Szerintem több, de mindegy, szóval száz eladott kenyérből legjobb esetben is harmincért fizetik be az államkasszába a forgalmi adót. Mi természetesen a boltban leperkáljuk a kenyér árában az áfát, de az zsebbe megy.

Ha csökkentik az áfát, attól még nem szűkül a sütőipari adócsalás, ahogy az új, leendő miniszter máris kifejtette. Miért? Mert a pékek abban a pillanatban átcsomagolják, átkeresztelik, átformálják, szögletesítik, kerekítik, játszanak a súllyal, hadd ne soroljam az eddig vásárolt kenyeret és megtartják a régi árat. Az energiaárak folyamatosan drágulnak, ha ezt a pékek beépítik, és persze, hogy beépítik az árba, seperc alatt eltűnt a fentről juttatott hatalmas kegy, a 20-30 banival olcsóbb kenyér.

A másik általános, populista hülye szöveg, amit szintén minden kormány elsüt sokak örömére, hogy majd az új búzával olcsóbb lesz a kenyér, ha jó sok a termés az alacsony gabonaár majd lenyomja a sütőipari árakat.

Aki utoljára látott lisztet a kenyérben, kérem, tartsa fel a kezét.

Jó, kissé túloztam, de csak parányit. A kenyérben ma már csak nyomelemként fedezhető fel a liszt, vagyis nekünk tök mindegy, hogy jó a termés és olcsó a búza, vagy kevés és ezért drága. Pótanyag viszont annál több ömlik a kovászba, ami ugyebár drágább, mint a liszt, viszont hamar megkel, rövidebb idő alatt sül ki a termék, és a pékségek a jelentősen nagyobb termelékenységgel kompenzálják az árkülönbséget. A pótanyagot külföldről hozzák, euróval fizetnek érte, az euró pedig araszol felfele, vagyis a kenyér nem lehet olcsóbb, mert nem lisztfüggő termék.

Szóval, nem hiszek az olcsóbb kenyérben, nem hiszem, hogy a pár banival olcsóbb kenyér népünnepély-fakasztó lenne, nem hiszem, hogy ettől jobb lesz nekünk.

Tudják mikor lesz jobb?

Arad legfrissebb testvérvárosában, a Belgium flamand részén lévő Heist-op-den-Berg központjában, egy ház kapubeugrója előtt automaták sorakoznak. Az egyik kenyérautomata, éjjel nappal kiszolgál. Egy háromnegyed kilós szeletelt kenyér 3.50 euró.

Na, akkor lesz nekünk jó, amikor Arad belvárosában is lesz ilyen, és bárki, bármikor, a diáktól a nyugdíjasig arcrezdülés nélkül, simán bedobhatja érte a 3.50-et, kiveszi a kenyeret, hazaviszi, és boldogan megeszi.

És nem kényszerítik arra, hogy megegye ezt a felfújt, kenyérnek csúfolt, lisztérzékenyeket sem bántó, olcsó műanyagbombát, hanem lesz elegendő pénze a minőség megfizetésére. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: mosómedve / Kedd, 2012. május 15., 14.52 Válaszoljál rá!

Gratula Jánosnak! Nagyon jó az anyag: tömör, érthető, világos. Ráadásul IGAZ. Ami nagy szó manapság.

Hozzászólt: pityu / Hétfõ, 2012. május 07., 18.39 Válaszoljál rá!

Én házi kenyeret veszek ami igazoltan liszt,élesztő,viz és sóból készül,hagyományos fa fűtésű kemencében,4,5lej egy két kilós ,nagyon finom és nem is drágább mint a bolti mű.Mégis, alig vagyunk egy néhányan akik ezt fogyasztjuk. Akkor hol is a hiba?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu