Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 21.37

Igék a ködben

Írta: · Irházi János
2011. november 13., 15.21 Vasárnap

Még ki sem nyomtatták, már eldöntöttem, hogy nem veszem meg magamnak Arad polgármesterének könyvét. Annak ellenére, hogy tudom, Gheorghe Falcă nem beszél mellé, meg hülyeségeket benne. Meg nem fogom recenzálni a lapban, legfeljebb ha a kiadó kifizeti, és elém rakja, hogy akkor fussam át és szedjem ízekre. Na, ezt ilyen felállásban már szívesen.

Csakhogy mivel meglátásom szerint ilyen veszély nem fenyeget, mégis kikukucskál belőlem a Mennyországhoz képest sokkal több elhunyt hétköznapjait féktelen dorbézolásokkal megboldogító és a Pokolban főnökösködő kisördög, ezért olvasatlanul is elszórom a véleményem a helyzetről.

Egy. Aktív, újabb mandátumra tökesélyes polgármester ne írjon könyvet közigazgatásról, önkormányzatról, minisztériumokról, ország működéséről. Majd, az emlékirataiban, amikor köldökét már rég lekapcsolták a bukaresti szuflagyárról. Akkor már lekörmölheti tán külső szemmel, némiképp kívülről taglalva a dolgokat, eseményeket, amelyek megestek vele és pártjával meg székével.

Kettő. Ha esély sincs a könyvben megfestett idillikus társadalom, közigazgatás, országműködés minimális megvalósítására sem, akkor polgármesterként, többségi párt meghatározó személyeként ne kiskanalazz be a népnek tündérmeséket.

Három, és utolsó. Természetesen a következő megállapításnak semmi köze a szerzőhöz, könyvhöz, de szerintem, aki az ólban a többiekkel sertepertél, ne ordítson ki a rácson túlra, hogy ő tulajdonképpen a szende szüzek kommandójának alapító tagja, ám káderlapját galád alakok tisztára véletlenül bekeverték a disznóké közé.

Nem olvastam, de az aradi polgármestert eléggé jól ismerve nagyjából tudom, milyen országszerkezeti elképzeléseket taglal a kötetben, ezeket még az alkotás hevében gyakran ecsetelte.

És tudják, mi a borzasztó? Hogy pontosan látja, érzi, hol csikorog a kerék, hol qurta el Románia, beleértve az ő most többségben uralkodó pártját.

Gheorghe Falcă polgármesternek meglepően világos, korszerű, európai elképzelései vannak egészségügyről, oktatásról, gazdaságról, pénzügyről és sorolhatnám. Szó sincs a pártlétrán konjuktúrailag felkapaszkodott, dogmákban leledző, főnökeit idéző alakról, aki inkább nyeli vízszint alatt a lét, mintsem engedély nélkül levegőt vegyen. Olyan megoldásokat ad az évtizedek óta feszülő romániai problémákra, amelyek tizedének megvalósulásával az ország sokkal közelebb állna az EU-kiváltságosok szűk klubjához.

A fő gond, hogy az aradi polgármester könyve nem több a realitás mezején készült fikciónál. Amely természetesen nem azért íródott, hogy itt Aradon alvégszimpatizánsok gyűrűjében egy papírlaphalmaz legyen a sok közül. Gheorghe Falcă célja szerintem, hogy rátaposva a PDL-trutyira, egy évvel a választások előtt saját magát mossa tisztára. Hja, emberek, itt a kötetem, a gondolataim, a tervem, én megmondom, hogy kell, mellékelem a megoldások könyvét, de nincs elég erőm, hatalmam a megvalósításhoz.

Válasszatok meg polgármesternek Aradon.

Válasszanak meg a PDL felső vezetésébe.

Válasszanak ki országos tisztségre.

Válasszanak ki miniszternek.

Nevezzenek ki nagyhatalmú döntéshozónak.

Na, majd ekkor lesz izgalmas idézni a könyvéből.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: elan / Vasárnap, 2011. november 20., 10.18 Válaszoljál rá!

Kedves János!

Egy: Miért ne?
Kettő: Miért ne lenne?
Három: Hát honnan?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu