Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 18.53

Kié a himnusz?

Írta: · Irházi János
2012. március 25., 17.54 Vasárnap

Egyre kényesebb ügy Európában a himnusz éneklése, főleg a sportban. Amikor egy nemzeti válogatott lép ki a gyepre, jégre, padlóra, áll a medence partján, akkor természetes és jogos a két csapat nemzeti himnuszának eljátszása. 

De mi van akkor, ha két klubcsapat mérkőzik, és mondjuk a házigazda együttes eljátszatná a himnuszt. S hogy ne kerülgessem a köntörfalazást, az MKB Veszprém és a spanyol Ademar Léon kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőről lenne szó, amelyet vasárnap, e sorok megírása után pár órával játszanak majd. Igazából most nem érdekel, hogy a meccsen, az EHF, a nemzetközi szövetség előzetes tiltása ellenére eljátsszák-e a magyar himnuszt, és ezzel egy-két millió forintos büntetést kapnak majd a rendező veszprémiek, vagy visszahúzzák méregfogukat, és mégis elfogadják a nemzetközi szabályt, miszerint klubcsapatok mérkőzésein nem játsszunk himnuszt. Számomra a kérdés az üggyel kapcsolatban, hogy a politika miért avatkozik a kérdésbe, miért pont Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes (jó, mellesleg veszprémi képviselő) ágál a szabályok áthágása érdekében, miért nem maga a klub?

Ha az MKB Veszprém azt mondja, gyerekek, mi pedig magyar himnuszt játszunk a meccs ellőtt, és szurkolók, civilek gyertek, álljatok mellénk, akkor dicséretes kezdeményezés, még akkor is, ha később, bírói vonalon nagy árat fizetne majd érte a klub, és itt nem a pár millió forintra gondolok. Kiáll Mocsai Lajos edző a sajtóba, és bejelenti, kérek minden szurkolót, fizessen 100 forinttal többet a jegyért, és akkor kijön a büntetés, mi a gond? Tudom, hogy a szurkolók ennek két-háromszorosát is bedobnák a kalapba.Csakhogy a szabály attól még szabály, és nem biztos, hogy a Veszprém kézilabdacsapatának kellene elkezdenie a rendszer megbontását. Pláne, hogy a 17 tagú keretből kilenc játékos nem magyar, ezt ellenőriztem a klub honlapján, szóval őket aztán pláne nem érdekli a magyar himnusz. Biztos vagyok benne, hogy egyetlen nyugat-európai foci-, kézilabda- vagy kosárlabdaklub sem fogja kikezdeni a himnusz eljátszására vonatkozó szabályt, mert az ő csapataik már rég globalizálódtak.

Európa, a világ menete nem kedvez a kisnépeknek, kisnemzeteknek. Európa nagyhatalmainak borsódzik a háta bármiféle nemzeti törekvéstől, újabb autonómiáktól, egyáltalán, az önálló gondolkodástól, de ez megint másik kérdés, hisz nem ők zokogtak térden állva előttünk, hogy lépjünk be a családba.

Úgy gondolom, a himnusz eléneklése egy agyonglobalizált kézilabda- vagy focimeccsen még kevés ahhoz, hogy Európa vagy a világ felfigyeljen a kisnemzet csapatára. Ha a Veszprém, hagyományaihoz méltóan megnyeri a Bajnokok Ligáját, a himnusz eléneklésének gyakoriságától függetlenül Európa, a világ odafigyel a magyarokra. A teljesítmény szerintem sokkal mérvadóbb. Csendben letenni az asztalra az érmeket, hadd irigykedjenek a nagyobb nemzetek. A magyar kardcsapat, például, most csendben kiesett a Londoni Olimpiáról, ami először fordul elő az újkori olimpiák történetében. Persze, ennek gyökereivel most csendben senki nem akar foglalkozni hivatalosan, vajon miért, pedig csapna akkora érdeklődést, mint a politikai pénzguberálás az EHF-nek.

A himnusz eléneklése egyre kényesebb üggyé válik. A román hokiválogatott magyar játékosai a magyar–román meccsen a magyar himnuszt énekelték, ami, ha nem magyar, hanem a más nemzeteket elfogadó szívvel gondolkodom, szintén hiba volt. Inkább ne énekeltek volna semmit, vagy inkább ne is vették volna fel a román trikoloros mezt.

Azt mondják, Európa soknemzetiségű, sokszínű emberek konglomerátuma. Én pedig azt mondom, ha valóban így is gondolják, akkor tiltsák meg az egységes nemzetállamokat. Kisnemzetek, régiók, autonóm területek kapjanak teljes önrendelkezést, dönthessenek a himnusz eljátszásáról, arról, hogy a magyar játékos elénekelheti-e a magyar himnuszt a román válogatott mezében. Az algériai gyökerű az algériait a francia válogatottban, a baszk a spanyolban, a skót az angolban, a finn a svédben ésatöbbi. Mert amikor elkezdődik a játék, a nemzetiség úgyis a mezért hajt, amelyet felöltött. Higgyék el, Messi simán rúgna mesterhármast Victor Valdésnek, spanyol csapattársának egy argentin–spanyolon.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu