Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 21.57

Kisnemzeti sport

Írta: · Irházi János
2012. március 11., 15.56 Vasárnap

Azt eddig is tudtam, hogy a baszkok autonómiában nem ismernek tréfát, azt viszont most hallottam először, hogy az Athletic Bilbaóban csak baszkok focizhatnak, vagy akik az ő focisulijukban tanulták a labdazsonglőrködést. 

Mindehhez egy olyan kemény európai focivilág kereteiben is tartják magukat, amikor angol, francia, német vagy olasz csapatokban néha több az „idegen” a pályán, mint az őshonos, amikor még a nem éppen a multikulturalizmus eszme bölcsőjeként emlegetett Lazio csapatában is vannak már színes bőrűek, sőt, kimerészkednek a közönségük elé is, és nem fütyülik ki őket.

Szóval, a Bilbao annak ellenére, hogy ilyen belterjes csapat, a múlt héten

3:2-re elkente saját otthonában a Manchester Unitedet, s aki látta a meccset, tudja, ennél nagyobb is lehetett volna a különbség. De most nem a meccset akarom elemezni, hanem a baszk példát. Mert hát miért ne lehetne ezt a példát Erdélyben, de leginkább a Székelyföldön is baszk határozottsággal és következetességgel utánozni? Tudom, csírájában már van ilyen, a csíkszeredai hokisok amolyan „baszk focicsapat” itt, székelyekből építették fel, és „belterjes” csapat ellenére bármikor képes Bukarestben megverni riválisait, vagyis erősebb az itteni hokibajnokságban, mint a Bilbao a spanyolban, de az összehasonlítás sántít, szóval ezt nem erőltetem.

Mégis, érdemes lenne más sportágakban is erős magyar csapatokat kiállítani, bizonyítani, hogy vagyunk, élünk, dolgozunk és példát mutatunk tisztességből, sportszerűségből. Mint a Bilbao Manchesterben, hisz a baszk játékosok alig-alig faultoltak, szinte kínosan vigyáztak a sportszerűségre, inkább a labdával törődtek.

Persze azt is tudom, hogy ebben a globalizált világban ezt rém nehéz megtenni, főleg itt az anyagi háttér megteremtése nehéz, mert ugyebár a Székelyföld gazdasági ereje még nem vetekedhet a baszkéval. Meg azt is tudom, hogy a beolvadásban különösebb veszélyt nem látók most sziszegnek, de szerintem, ahogy az élelmiszeriparban rohamléptekkel tör előre a helyi termékek kultusza, a lokálpatriotizmus, akkor miért lenne elítélendő a romániai tiszta magyar sportcsapatokban való bizalom és hit?

Más kérdés, hogy habár én nem vagyok euroszkeptikus, de azt tudom, hogy mára az EU sajnos elfelejtette a nemzetiségek sokszínűségéről, a kisnemzetek alkotta Európáról régebben tett hitvallásait, és most ugyanazt az olvasztótégely-politikát erőlteti, mint az Egyesült Államok, és persze, szűkebb viszonylatban, mint a mindenkori román pártok.

Hát, akkor pont ezért kellene még több csíkszeredai hokicsapat és Athletic Bilbao ebbe az Európába.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Dr. C / Hétfõ, 2012. március 12., 20.56 Válaszoljál rá!

Márpedig ha tetszik, ha nem, csak ez a megoldás. A fene nagy globalizációt, csak egy nagyon erős lokálpatriotizmussal lehet kompenzálni. Másképp elveszünk, beolvadunk, évtizedeken belül csak emlék lesz a magyar jelenlét Erdély legtöbb részén. Most még talán nem késő, de magyar iskolába kell járatni a gyerekeket és úgy nevelni őket, hogy legyen magyar nemzeti öntudatuk, büszkék legyenek magyarságukra.

Hozzászólt: Sanyi / Hétfõ, 2012. március 12., 18.32 Válaszoljál rá!

Az otlet szimpatikus, de nagyon messze van a valosagtol. Olyan klub kellene, amelyiknek a fo celja az utanpotlasneveles. Ilyen nincs. Ha lenne, akkor a fiatalok annyira nacionalistak kellene, hogy legyenek, hogy ne menjenek el tizszer-szazszor tobb penzert mashova jatszani. Ez is irrealis. Kb. ennyi.

Hozzászólt: 2 egy / Hétfõ, 2012. március 12., 16.57 Válaszoljál rá!

A székely zászló nem piros ,fehér,zöld és himnuszuk sem a magyar himnusz! És a székelyekből álló csapat nem képviselheti a magyarságot,még akkor sem ha piros ,fehér és zöld prücskök drukkolnának nekik!

Hozzászólt: zold prucsok / Hétfõ, 2012. március 12., 16.18 Válaszoljál rá!

Oh! Szoval a szekelyek nem magyarok? Talan hatramaradt turkmen-torokok leszarmazottjai... Sot, talan elmagyarositott romanok :-)

Hozzászólt: @zöld prücsök / Vasárnap, 2012. március 11., 20.05 Válaszoljál rá!

Ki mondta,hogy a baszkok spanyolok a székelyek meg magyarok :

Hozzászólt: zöld prücsök / Vasárnap, 2012. március 11., 19.13 Válaszoljál rá!

Van egy kis baj ezzel. Espedig ez csak Szekelyfoldon lehetseges, Erdelyben ez nem tarthato. Egy Szekelyfoldi csapat meg nem kepviselheti az egesz erdelyi magyarsagot meg ha drukkolunk is nekik.

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. március 11., 17.28 Válaszoljál rá!

Szerintem is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu