Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 21.56

Másik fehér áldozat

Írta: · Irházi János
2011. augusztus 28., 14.55 Vasárnap

Nem tudom miért, de napról napra erősödik bennem, hogy Ritli László új és harmadik romániai magyar egészségügyi miniszter nem húzza ki a jövő téli kormánybúcsúig sem, feltéve, ha nem lesznek előrehozottak, de ennek csekély a valószínűsége. Még ki sem porszívózták Cseke Attila után a miniszteri szék ülőkéjét, Ritli jövendő munkatársainak felével sem parolázott, amikor kisebbik főnöke, a kormányfő máris pénzszerzési feladatokat szabott neki, és nyilvánosan odaszólt, hogy vegye fel ólombetétes búvárcsizmáját és tegye a gyógyszergyártók nyakára. Magyarán, őrizze meg az úgynevezett clawback-adót, és a gyógyszergyártók jövedelmük 5-10 százalékával továbbra is finanszírozzák az ország egészségügyét.

Anno, amikor Cseke Attilát kinevezték, azt bátorkodtam írni, hogy amennyiben mandátuma lejárta előtt távoznia kell, abban elévülhetetlen szerepet játszik a gyógyszermaffia és a kórházmaffia. Cseke Attila hivatalosan a kormány egészségpolitikája, pénzforrások miatt mondott le, valójában azonban szerintem tele lett neki a gyógyszergyártók, kórházak, és a velük közösen kanalazgató egészségbiztosító dirigálásából.

Most pedig úgy kezdeni miniszteri mandátumot, hogy Emil Boc szinte ultimátumszerűen küld téged a gyógyszerkirályok kardélére, tényleg öngyilkosság. Szegény Ritlinek arra sem volt ideje, hogy saját elképzeléseit ismertesse, máris postázták neki a selyemzsinórt.

Ezért nekem Cseke mai napig szimpatikusabb, tény, tovább húzta, mint ahogy én elképzeltem. Kívülről érkezett, de egészségügyi miniszter szerintem ne legyen orvos, csak az egészségügyet kapiskáló menedzser. Csekének ezért sokkal kevesebb kifizetendő adóssága volt a rendszerrel szemben, mint most Ritlinek. Ha levesszük a margittai kórházat és a marosvásárhelyi elkötelezettségét, akkor Cseke be is csukhatja ezt a fejezetet, ennyi tán megbocsátható. Utódja azonban szerintem önmagát sokkal dörzsöltebbnek és okosabbnak tartja, és azért vállalta el, hogy „megmutassa” Csekének, ejtőernyős pancsereknek nincs helye a szisztémben, majd ő megreformálja a román egészségügyet.

Nem fogja. Cseke „kinti” naivságával ellentétben, Ritli mindenhez érteni fog, legalábbis nyilatkozatok szintjén, mert hát ugyebár ő belülről érkezett. Mindenhez értő miniszter pedig nem kell sem Boc-nak, sem az egészségügyet igazából irányítóknak. Ritli első mondata tudják, mi kellett volna legyen? Bevezetem az egészségügyi kártyát, ami Csekének hajszál híján sikerült.

Románia az EU utolsó tagállama, ahol nincs egészségügyi, magyarországi rövidítéssel TAJ-kártya. Húsz éve áll ellen fehér maffia, Cseke, román elődeivel szemben legalább megpróbálta bevezetni, hogy nem sikerült, nem csak rajta múlott. A kártya lenne az igazi reform és megtakarítás az egészségügynek. A kórházak szétverése kevés, mert forrást, pecabotot nem adtak mellé.

Ritli előtt két lehetőség áll: vagy lemond idő előtt, vagy fejet hajt a főnökök akarata, kiépített hálózata előtt.

Magyar szempontból egyik sem jó nekünk.

Ritlit nem hívom „bikmakozni” (=Big Mac), mint tettem Csekével, akiben volt annyi humor, hogy meglepetésemre elfogadta. Hogy végül egy órányi kellemes magánbeszélgetés kerekedett belőle, az más kérdés, de megértettem, hogy miniszterként nem ülhet be velem.

Még pótolhatjuk, a meghívást tartom.

Legfeljebb sörözés lesz belőle, üsse kő.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: középkorú / Csütörtök, 2011. szeptember 01., 11.02 Válaszoljál rá!

Az RMDSZ ezután is le fogja nyelni a békát, mert túlságosan csábitó a tűz melleti hely, nem merik a nevükön nevezni a problémákat mert félnek hogy kikerülnek a kormánykoalicióbol, ezek alapján jó az nekünk ha az RMDSZ a kormányban van?
Segit a romániai magyaroknak kifizetni a számlákat?
Segit új munkahelyek teremtésében a romániai magyarok részére?
Segit az anyanyelvü oktatás minőségének a fejlesztésében?
Segit az egészségügyi ellátás fejlesztésében?

Ha jól emlékszem az RMDSZ ugy értet egyet a 2010-es megszoritó intézkedésekkel hogy azok legyenek visszavonva 2011-ben, és láss csodát a megszoritások maradtak, sőt azóta egy csomó embert is elbocsátottak.
Számomra ez azt jelenti hogy ugyanolyan hazug bagázs mint amilyenek a román politikusok java része. Talán csak akkor lesz újra gerincük ha kirugják őket a kormánykoalicióbol.

Hozzászólt: nagymami / Szerda, 2011. augusztus 31., 15.01 Válaszoljál rá!

Kedves János!
Koromnál fogva nem tarthatok veletek kedélyes sörözgetéstekben, de hozom a sört!Amúgy meg Ritli ide vagy oda, ezt a meccset, gyurcsányt idézve, el...k.

Hozzászólt: zöld prücsök / Hétfõ, 2011. augusztus 29., 20.55 Válaszoljál rá!

Hát igen hogy minek kell kis pártnak ilyen nagy nehéz minisztert elfogadni jó kérdés. Itt látthatatlan politikai harc folyik, a PDL probálja valakire rákenni a büdőset, dehogy az emberek baja lenne a téma. Azt nem értem hogy az RMDSZ miért nem támadt hivatalosan a tévék elött hogy a PDL más miniszternek utalja a pénzt, a halvány érvelés Cseke részéről nem ért egy apró csontot a kutya falka között. Vagy tán RMDSZ-en belül ugy hiszik hogy megbeszéléssel többet meglehet oldani mint ugatással? Láthatólag sikerült alárendelni nekik a CNAS-t. Talán, de presztizsvesztéssel jár.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu