Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 18.11

Rendszerhiba a fásli alatt

Írta: · Irházi János
2012. január 15., 15.31 Vasárnap

Csak az egyelőre sajnos mindössze papíron letűnt korábbi, cáratyuskás rendszer hívei és nosztalgiázói gondolják úgy, hogy a visszavont egészségügyi törvénytervezet ától zettig rossz volt. Alapgondolata szerintem európai mércével elfogadható, de hemzsegett a módosításokért kiáltó cikkelyektől.

Módosítani azonban senki nem akarta. Pontosabban a PDL nem akarta, az RMDSZ-nek pedig nincs hozzá elegendő parlamenti széke. A máris őszi választási kampányba süllyedő PDL idén minden vitát, kényes kérdést kerül, és kerülni fog, ennek oltárán vérzett el speciel az egészségügyi törvénytervezet. Amelyről lehet szép, semmitmondó, üres frázisokat, általánosságokat puffogtatni, valójában viszont két ok miatt dobták sutba, újabb három év konzervatizmusba sodorva az ellátórendszert. Az első, amit említettem, a kényes, szavazatzabáló viták kerülése. A második, ennél még fontosabb: a meglévő, pazarló, hatékonytalan rendszeren élősködő kórházak, beszállítók, orvosok, a rendszer hibáival visszaélők közös lobbija. Röhögnivalóan szánalmas, hogy néhányan most hőst faragnának Raed Arafatból, miközben nem érte kellene az utcára vonulni, hanem azért, hogy az Európai Unióban utolsóként, például Románia is vezesse be az egészségügyi kártyát, tegye átláthatóvá, finanszírozhatóvá a rendszert. Úgy, mint speciel Magyarországon is működik hosszú évek sora óta, nyikorogva, de a miénknél sokkal hatékonyabban.

Na, ez az egyik, amit sem orvos, sem kórház, sem beteg nem akar. Mert akkor az egészségügyi kártya – többek között ebbe bukott bele Cseke Attila is – naprakész információt szolgáltat a befizetésekről. Tessék megpróbálni Magyarországon, évek óta nem fizetett betegbiztosítással ingyenes vagy kedvezményes gyógyszert kiváltani a patikában, beülni háziorvosi rendelésre. Áthúzzák a TAJ-kártyát a szkenneren, és azonnal kiderülnek a turpisságok, és megtagadják a kiadást, szolgáltatás, vagy térítést kérnek.

Ja, ezt az Arafatért áltüntető „civilek” sem akarják.

Mert a törvénytervezet alapjaiban rázta volna gatyába a megkövesedett rendszert. A kötelező magánbiztosítók sosem fizettek volna álkezelést, betegnyugdíjaztatási suskát a kórházaknak, és mindössze három hónapnyi egészségbiztosítás-befizetési haladékot adtak volna, ami nagyjából életszerűnek tűnt. Elfogadható határidővel fizették volna ki a gyógyszer- vagy kórházi segédeszköz-beszállítóknak is a számlákat, ezért megengedhették volna maguknak, hogy olcsóbban vásároljanak. Most, akár másfél évig is tolódhatnak a kifizetések, a veszteséget pedig a beágyazódott beszállítók az árba építették, pontosabban a zsebünkbe.

A példákat vég nélkül sorolhatnám, a lényeg, hogy a magánbiztosító, a pazarló állammal szemben – és az állam, közhely, de tényleg pazarol minden ágazatban – racionálisabb költségvetést, egyensúlyt teremt a kassza, a beteg és a szolgáltató között. Miért választják egyre többen a magánkórházat, miért épülnek tucatszámra Romániában a magánkórházak? Mert mindkét fél számára kifizetődő. Pontosan tudja a beteg a költségeket, nem kell borítékokkal rohangálni egy lepedőcseréért, a paraszolvenciáról nem is beszélve. A magánbiztosítási rendszer pedig a kisjövedelműeknek is elérhetővé tette volna a magánkórházakat, hisz ugyanazt az ellátási költséget ide is kifizette volna. Amit pedig a betegnek pluszban térítenie kellene, az higgyék el, kevesebb, mint a borítékokba dugott eurószázak, és akkor jaj, eleget adtam, vajon azért tosz rám az orvos, mert kevesli? Ellentétben az állammal, amely, hiába vesz be ennyi pénzt, mindenki tudja, hogy kötszert, gyógyszert sokszor kell vinni.

És akkor melyik a jobb?

Tudom, a nosztalgiázóknak, atyáskodó államra vágyóknak, a rendszert felületesen szemlélőknek a meglévő, a régi.

Rengeteg ésszerű, okos módosítással a reformtervezet életképes lett volna, végre Romániában is szétcincálta volna a szisztémát.

Erre fel mi történik?

Cáratyuska államfő leszól, a PDL pedig vigyázzba csapja bokáját.

És mindenki boldog, hogy az elnök ennyire gondoskodik a szegény emberekről, nem engedi, hogy gazemberek packázzanak az egészségével.

Pedig gazemberek packáznak az egészségével.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2012. január 17., 17.23 Válaszoljál rá!

Ez azért nem hinném, hogy ez ennyire egyszerű és ennyire egyértelmű lenne.

Hozzászólt: nagymami / Hétfõ, 2012. január 16., 15.06 Válaszoljál rá!

És a Ritli micsinál?

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu