Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 22.22

Tériszony a belvárosban

Írta: · Irházi János
2012. január 08., 16.11 Vasárnap

Szabadságon voltam, ezért sajnos vagy hál’Istennek nem voltam jelen a városi tanácsülésen, amikor a fiúk a Szabadság tér átrendezési tervéből csináltak populista ingyencirkuszt annak, aki ezt a tésztát még beveszi. Szerencsére, a tészta kelendő, sokaknak meg is üli a gyomrát.

Szóval, fogalmam sincs, hogy az egyszemélyes ellenzék szerepében tetszelgő Claudiu Cristea – aki röhejes és európai unikumnak számító módon pártvezérként civilszervezetet is vezet – miért haboztatja a száját a Szabadság tér átrendezése, de főként az üveggúla miatt. Cristea építészagyilag nem hülyegyerek, csak épp rossz szolgálatba állítja képességeit, vagyis belül biztos érzi-tudja, hogy ez a tér így, ahogy van, Arad szégyene. Zárójel: kérem, aki a múltkor is magyarként (?haha) szolgai lélekkel lefordította Cristeának, amit megjegyeztem róla, hogy az levelet írhasson nekem, igyekezzék most is, hátha a románok meghálálják neki és letakarítják a nyelvét. Köszönöm.

Na, visszatérve, mert a lényeg a tér, Cristea pontosan tudja, hogy egy városban, egy téren a stílusok, kellő ízléssel és eleganciával keverhetőek, erre ötmillió példa van szerte a művelt világban, vagyis a Szabadság térre képzelt, interaktív múzeumnak helyt adó üveggúla nem lesz „elefánt a porcelánboltban”. Plusz öröm, hogy végre eltűnik onnan az a tragikus, kommunista szobor-emlékmű, amelynek művészi értéke csak szégyen azokra, akiknek emléket akar állítani. Ha a románok valóban tisztelegni akarnak hőseik emlékei előtt, akkor 1990-ben ledöntik, és tisztességes, művészileg értékes emlékművet állítanak. Elmulasztották, de legyen ez az ő gondjuk.

A Szabadság tér most Arad egyik szégyene. A zöldövezet gyalázatos, a járda-út rajta borzalmas, az egész olyan, mint egy ötven évvel ezelőtti szovjet kisváros központja.

És ismétlem, a gúla szerintem odaillő. A polgármesteri hivatal és a fő kormányzó párt pedig végre bevállal aszfalt fölötti munkát is. Tudjuk, hogy az igazi suszták a víz- és csatornahálózatból esnek le, nem véletlen, hogy a rendszerváltás óta minden román párt megakadt az aszfaltnál, és egyetlen műemléképületet sem restauráltak. Hogy miért? Két okból. Egy: mindegyik  magyar. Kettő: blamázs, ha egy év után ismét hullik a vakolat, repedezik a glettelés, szóval ez látszik, nem mint a repedt csővezeték. Vagyis aszfalt alatt kellett dolgozni.

De ideje lenne fölé is nézni. Megpróbálták, példa a Forray, na, ebbe totál belebukott a hivatal. Nem baj, de megkísértették. Hátha tanulnak, és a következő minősége már jobb lesz. Nem biztos, de egyszer talán a románok is megértik, hogy van élet az aszfalt tetején is. Persze csak akkor, ha Arad élén a politika elit (haha!, ekkora dicséret) számára a város nem reptéri tranzit.

Következő próba legyen a Szabadság tér, magyarul Avram Iancu, hogy az álmagyarok is megértsék, miről beszélek. Ha elkészül a földalatti parkolóval, átrajzolt zöldövezettel, üvegpiramissal, akkor Arad gazdagabb lesz egy látogatható, élhető apró ponttal, és megszabadul egy „képzőművészeti” borzadálytól.

És talán ez a legfontosabb az egész problémakörben, a többi politikai álszenteskedés.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nagymami / Hétfõ, 2012. január 16., 15.03 Válaszoljál rá!

JAVASLOM VIGYÉK ÁT TEMESVÁRRÓL A FŐTÉRI "AKVÁRIUMOT", üvegnek, üveg, gúlának nem gúla, de kit érdekel, ráadásul nem kell újra kitalálni, a temesvári készen elvihető...

Hozzászólt: Frőlich / Kedd, 2012. január 10., 22.15 Válaszoljál rá!

De uraim. Ha már a Steinmann is tudta, hogy mi a külömbség a kúp és a csonka gúla között...Önöknek igazán nem okozhat gondot a lapos piramis

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2012. január 10., 09.43 Válaszoljál rá!

Kedves zöld prücsök!
A piramisnak azaz a négyzet alapú gúlának mératarány-szabályai vannak. Ezeket át lehet elvben hágni, de az a látványt rontja. Ha a statikai terhelés növekedésétől el is tekintünk, négykézláb nem kellemes közlekedni.
Úgy, hogy (a)laposabban meg kéne gondolnia ötletét. Jó ötlet azonban, megnézni Párizsban az üvegpiramist. Önnel tartanék.

Hozzászólt: zöld prücsök / Hétfõ, 2012. január 09., 22.25 Válaszoljál rá!

Ha piramisra gondol az ember az talán valóban nem odaillő... de talán az emberek jobban hozzátudnának szólni ha a terv megtekinthető volna valahol. Egy lapos gúla ellen talán nem lenne kifogás hisz ha jól bele gondolunk a gúla oldala egy háromszög, a háromszög (lapos) meg ott található szinte az összes klasszikus háztetőn... a lényeg? Laposabb, gondosan megválasztott anyagból készült épitmény talán nem is lenne annyira idegen.

Hozzászólt: giccs / Hétfõ, 2012. január 09., 12.48 Válaszoljál rá!

Igenis,csunya lenne az uvegpiramis a regi epuletek kozott.Vajon kinek az otlete volt?Eddig ai illeto nem vallalta.

Hozzászólt: Bari / Hétfõ, 2012. január 09., 10.36 Válaszoljál rá!

Gratulálok a cikkhez, nekem tetszett.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Vasárnap, 2012. január 08., 21.48 Válaszoljál rá!

János, ezzel erősen mellétrafáltál, mert:
1. nem kell azért haragudni, ha annak akiről írsz a tudomására hozzák a véleményedet, ha Te ezt elmulasztottad.
2.A párizsi után-ötletnek még a mérete sem elegendő igazi közérdeklődést kiváltó rendezvények lebonyolítására. Protokollra, azonban igen.
3. A halálnak tetszik a szovjet katona emlékműve, de azt egy Arad-idegen epigon giccsel helyesíteni - meggondolandó.
4. a parkoló és a térrendezés ellen tudomásom szerint senki sem tiltakozott, azonban érdekes lesz a felszíni közlekedés rendezése.
5. A Forray utca ilyen mérvű rendezése észbontó kiadásokkal járt. És rosszul tudod - nemcsak a víz-csatorázások költségei szoktak szivárogni.
6. "Következő próba legyen a Szabadság tér" - s, ha olyan lesz minőségileg és költségileg, mint a Forray, vagy a villamoshálózat felújítása, akkor mi van?
7. @Miért ne? felvetése megfontolandó!(hi,hi) Már ilyen is van a világon,az is átlátszó, mint a piramis,- még szálloda is épült tengerfenéken - igaz, hogy sokba kerül, ezért az (sz)ázakék is méretes lehet.

Hozzászólt: Miért ne ? / Vasárnap, 2012. január 08., 20.09 Válaszoljál rá!

Látom Irházi úr, érdeklik Arad fontos dolgai.
Éppen ezért kérem véleményét, egy a várost érintő tervvel kapcsolatban. Javaslatom igazán vendégcsalogató és következő : építsenek alagutat a Maros alá.De nem ám keresztben , hanem hosszában. Ön szerint kihez forduljak , hány városatya,-anya karolná fel az ügyet ?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu