Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 08.20

Jámbor Gyula

Június 21-én – miközben Románia tekintélyes része felhőszakadásokkal és áradásokkal, legnyugatibb fele már-már szárazsággal néz szembe, s az ortodox keresztények a pünkösdöt ünnepelték – bekövetkezett a nyári napforduló (solsticium) a Föld északi felén, amikor a leghosszabb a nap és a legrövidebb az éjszaka.
Bővebben Hétfõ, 2021. június 21., 16.07
Krimifilmekből tudjuk, hogy a pokolgépek, azaz időzített bombák ketyegnek, kijelzőjükön a számlálószerkezet másodpercenként rögzíti a robbanásig hátralévő időt.
Bővebben Hétfõ, 2021. június 14., 17.48
Az elmúlt hét vége felé Románia államfője szemétgyűjtő akcióban lépett fel.
Bővebben Vasárnap, 2021. június 13., 19.54
Van aki „csípi”, nagyra tartja a mai világ egyik tekintélyes közösségi hálóját, a Facebookot, mások, ellenzői, inkább (kétségtelenül létező) hátrányait emelik ki. Ezen most ne vitatkozzunk, csak jelezzük: hétfőn, június 7-én a kora esti órákban a Fecebbok jelezte, hogy aznap délután „összecsuklott”, tönkrement a Bigăr (magyar szóhasználatban Bigar- vagy Bigér-vízesés) Krassó-Szörény megyében.
Bővebben Kedd, 2021. június 08., 17.37
„Nyugdíjba vonul Magawa, egy gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány, amely öt év alatt 141 ezer négyzetméter, mintegy 20 focipályányi területet tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.” (MTI)
Bővebben Hétfõ, 2021. június 07., 16.59
Az ősrobbanás, „a nagy bumm”, The Big Bang a világegyetem kialakulásának egyik tudományos elmélete, mely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,8 (mondjuk kereken, 14)  milliárd évvel ezelőtt.
Bővebben Hétfõ, 2021. június 07., 08.48
A kedves olvasó tudja, persze, mi az a fültisztító pálcika: egy üreges műanyagból készült rudacska, mindkét végén vattacsomócskákkal ellátott egyszerű eszköz, amellyel az ember mosdás, még inkább alapos fürdés után belepiszkál a fülébe, eltávolítandó az ott összegyűlt fülzsírt.
Bővebben Csütörtök, 2021. június 03., 16.03
Az újságíró sokszor szembesül azzal a kérdéssel, hogy miként kezdje (a közfelfogás szerint csak egy napig élő, ha élő) cikkét.
Bővebben Szerda, 2021. június 02., 15.16
Úgy három napja Arad az ország figyelmének középpontjába került. Ha létezne egy hirtelen megejtett, reális  közvélemény-kutatás arról, hogy pillanatnyilag mi áll a hazai nagyközönség érdeklődésének homlokterében, biztos vagyok benne, hogy a szombat reggeli aradi merénylet megelőzné a vezető romániai kormánypártban kirobbant, elsőségért folyó küzdelmet.
Bővebben Kedd, 2021. június 01., 15.20
Ha valaki esetleg nem tudna mit kezdeni a címmel, leírom németül is: Zeiss. Alig hiszem, hogy felnőtt ember ne hallotta volna életében egyszer-kétszer legalább a „cájsz” kiejtésű szót.
Bővebben Kedd, 2021. május 25., 17.24
Az amerikai elnök megfelelő feltételek mellett kész találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel – derült ki azon a sajtóértekezleten, amelyet Joe Biden és vendége, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In tartott pénteken a washingtoni Fehér Házban.
Bővebben Hétfõ, 2021. május 24., 15.48
Ez írás témája tegnap merült fel bennem, amikor a hírügynökségek közzétették, hogy Románia (volt) első női miniszterelnökét, az egyik legnagyobb hazai politikai párt volt elnökét a Román Nemzeti Bank elnökének tanácsadójává nevezték ki.
Bővebben Szerda, 2021. május 19., 15.30
„Nincs igazság”, kiáltotta volt, jó hangosan, hogy sokan hallják, állítólag többször is annak idején a Kolozsvár kellős központjában lévő újságárus bódé üzemeltetője, amikor kliensei a helyi Igazság nevű napilapot kérték.
Bővebben Hétfõ, 2021. május 17., 15.16
Dávid és Góliát harca a Biblia (s ezáltal a régebbi zsidó és az újabb keresztény, szorosan összefonódó kultúra) egyik legismertebb története; arról szól, hogy a normális testalkatú zsidó vitéz kiáll, párviadalra, az ellenség hatalmas termetű, félelmetes harcosával – és győz, a parittyájából kilőtt kőgolyónak köszönhetően.
Bővebben Csütörtök, 2021. május 13., 18.00
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu