Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 04.48

A boldogság titka

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 07., 16.47 Hétfõ / Arad

Napi internetes bóklászásom, egy más témára figyelés közben akad meg a szemem egy címen, amely szerint 75 éves kutatás során felfedték az emberi boldogság titkát. Nocsak. Eszerint picikével születésem után kezdték, napokkal a második világháború végleges befejezése után.

Nahát, ez nem semmi, szerintem a világ több milliárdnyi lakosa kíváncsi a válaszra. Mi lehet az örök talány megfejtése, amit eddig nem fedeztek fel? Nobel-díjat érdemelnének azok (a kutatást elkezdők már aligha vannak életben – de a folytatók is), akik a Nagy Titokra rájöttek.

Ha valóban rájöttek.

Mielőtt az összefoglaló cikkben elmélyednék – gondolom, az eredeti  tanulmány jóval testesebb –, megpróbálok magam okoskodni. Elvégre háromnegyed évszázad tapasztalata, „bölcsessége” áll mögöttem.

A pénz?

Ugyan, bár biztosan vannak olyanok, akiknek ez a legfőbb jó. Akinek sok a zsozsója, az nyilván okos is (ha meg tudta szerezni), és sokan felnéznek rá. A mások csodálata lehet a boldogság forrása. Dehát a „köz”, a többség, amelyre ilyen szempontból nem néznek fel? Az eleve boldogtalan volna?

Amúgy magam biztos vagyok benne (talán nem köztudott, sőt sokan lapos közhelyként kezelik), hogy a pénz önmagában nem boldogít.

Aztán lehet a hatalom (amely gyakorta pénzzel jár), de irodalmi és egyéb forrásokból tudni vélem, hogy végeredményben és hosszú távon ez sem igazán üdvözítő.

Talán a tudás. De ez is cáfolható.

Ja, persze... „Legfőbb az egészség”, mondják főleg azok, akiknek nincs. De egy fiatal, életerős ember boldog-e pusztán attól, hogy egészséges?

Hát akkor mi a manó a nyerő változat?

Egy nemrégi előadás során elhangzott egy bizonyos Robert Waldinger nevű pszichiátertől: egy 75 éven át tartó harvardi kutatás (USA, a világ egyik leghíresebb egyeteme) végső konkluziójaként a szeretet a boldogság igazi záloga. Egy másik pszichiáter, aki 1972 és 2004 között vezette a tanulmányt kissé más szavakkal ugyanezt fogalmazta meg.

Okos emberek végső konkluziója: a szeretet. Amely már jó kétezer éve zsidó és keresztény vallásokban is szerepel.

A családjukkal, barátaikkal és közösségükkel jó kapcsolatot tartók, mondja a tanulmány, sokkal boldogabbak és egészségesebbek, mint kevésbé szociális társaik; akik egyedül éltek, boldogabbak (?) voltak azoknál, akik viharos kapcsolatokban töltötték életüket; akik nem váltak el vagy nem voltak komoly problémáik a házasságukban, 50 éves korukig sokkal jobban teljesítettek memóriateszteken, mint azok, akik elváltak vagy külön költöztek házastársuktól.

Végeredményben: a vagyon hajszolása és a gazdagság helyett a kapcsolatok minősége az, ami igazán számít.

Itt van tehát Ön előtt, kedves olvasó a 20 millió dollárba került kutatás végeredménye.

A 20 millió dolláros költség szerintem semmi egy ilyen világméretű, rendkívüli fontosságú kérdés, a boldogság titkának megoldásához képest. Az megérne tízszer, akár ezerszer többet is, hiszen milliószor nagyobb haszonnal járna. Mert végeredményben mi mást akarna az ember az életben, minthogy boldog legyen?

No de a végső tanulság?

A szeretetet, lásd fentebb, évezredek óta hirdetik vallások és filozófusok. Hogy ne túlozzak: részleges sikerrel.

Magam olyan tanulmányt szeretnék olvasni, és megosztani az olvasóval, amely követhető módon eligazít, mit s hogyan kellene tenni a boldogság alapjául szolgáló szeretet elérése érdekében. Amolyan gyakorlati útmutatót.

Ilyen tanulmány azonban sajnos nincs, szerintem belátható (sőt beláthatatlan) időn belül nem is lesz. Az ember ember marad, a maga erényeivel és hibáival.

A megértés, bizalom, szeretet kétségkívül (az ezzel ellentétes példákat kizárva) mindig előbbre vitte az emberiséget a gyülölködésnél, bizalmatlanságnál.  

Maradunk tehát a tanulmány következtetéseinek ismeretében az általánosabb megállapításoknál, amelyek, remélhetőleg, a semminél valamivel többek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu