Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 22.02

A főváros didereg

Írta: Jámbor Gyula
2021. január 18., 16.36 Hétfõ / Arad

A természet, perverz módon, megtréfált bennünket, 2021 januárjának közepén képes volt mínusz 10-15 C-fokos hideggel meglepni bennünket.

Nem volt szép tőle, amikor már elszoktunk az ilyesmitől.

A minősíthetetlen történés azonban megesett, bár némelyek emlékeznek arra, hogy „régmúlt” időkben huszonvalahány fokos hideg is volt telente, még a viszonylag mérsékelt éghajlatú Aradon meg környékén is.

De akkoriban még működött a városi központi fűtés (most nem az 1980-as évekbeli rossz emlékű időkre gondolok), vagy minden lakásban volt kályha, amit mindenki úgy fűtött, ahogy tehetségéből, azaz pénzéből futotta. Persze, sokan dideregtek, hisz néhol rohadt hideg volt a lakásokban.

Eljutottunk a XXI. század harmadik évtizedébe, amikor, elméletileg, az országban, pláne fővárosában (mégis csak az a „primus inter paris”, az első az egyenlők között) működnie kellene a téli hidegben a fűtési mechanizmusnak.

Hát nem működik. Bukarest egy része didereg. Hol egyik, hol másik része, attól függően, hogy éppen hol nem fungál, vezetékhiba miatt, a központi hőszolgáltatás, hol nincs fűtés és meleg víz.

Telente biztosan van néhány kerület, hol ez, hol amaz, száznyi tömbházzal, tízezernyi lakóval, ahol nem működik. Tavaly, tavalyelőtt meg azelőtt óta.

Minden bizonnyal akadnak olyanok, akik a hibát a főváros legújabb vezetőségének nyakába varrják. Egy vezetésből kiebrudalt hatalom mindig hajlamos (volt, bizonyára lesz is) arra, hogy hibáit az előzőeknek tulajdonítsa.

Ez esetben viszont különböző pártállású hatalmak egymást követő nemzedékének súlyos hibájáról, mulasztásáról van szó: a távlati gondolkodás hiányáról.

Egy (országos vagy helyi) vezető politikust meg lehet ítélni aszerint, hogy mit tett. Legalább ugyanolyan mértékben arról, hogy mit nem tett meg, holott hatalmában állott volna. A főváros fűtési rendszere helyreállításának, korszerűsítésének legalább két évtizeddel ezelőtt meg kellett volna kezdődnie. (Főleg a melegebb évszakokban, az erre alkalmas időszakban, persze.)

Ha csak a fővárosról lenne szó – bár az sem piskóta, hiszen az ország lakosságának mintegy tizedét tömöríti –, azt mondhatnánk, hogy hagyján. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy sok tekintetben országos viszonylatban is hiányzik a perspektivikus gondolkodás.

A második világháborúban a brit miniszterelnök „vért és könnyeket”, de nem mellesleg végső győzelmet ígért a birodalom lakosainak.

A vér és könnyek beigazolódtak, de a végső győzelem is bekövetkezett.

Vajon ma, Romániában, hányan „dőlnének be” egy ilyen ígéretnek?

Tegnap szem- és fültanúja voltam (a tévéből) a főváros kétségtelenül új tettekre elszánt és jóindulatú főpolgármestere nyilatkozatának. Azt ígérte, hogy egy héten belül, két menetben, lebonyolítja a Bukarest távhővezetékének helyreállítását célzó tárgyalásokat a „megbízható” cégekkel.

Kívánom, járjon sikerrel, bár, eddigi tapasztalatok birtokában, fenntartásokkal fogadom a szándékot.

Ami tény: a fővárosban ezekben a napokban tízezrek dideregnek a lépten-nyomon, a rég (tudatlanságból, hanyagságból) elszalasztott, elszabotált korszerűsítési munkálatokból adódó mulasztások miatt.

Románia új hatalma, számos megnyilatkozásából következtethetően az ígéri, hogy szarvánál fogva ragadja meg a bikát.

Magam nem emlékszem olyan kormányra – igazítson helyre a kedves olvasó, ha tud –, amely mást ígért volna az utóbbi jó harminc, meg az előtti években.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu