Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 07.23
https://www.facebook.com/RMDSZ/

A legjobb romániai városok

Írta: Jámbor Gyula
2020. október 27., 15.33 Kedd / Arad

A cím olvastán talán kissé meghökken az olvasó. Mert hallott már a legszebb, legbiztonságosabb, legdrágább, netán legromlottabb városokról, de milyen lehet a legjobb? Ha az előző kategóriájúakat viszonylag könnyebb besorolni (bár a „legszebbet” se könnyű, ha egyáltalán lehetséges), mivel lehet mérni a legjobbat?

A PressOne kitalálta, és jó néhány kritériumot szabott meg a kérdés eldöntésére: szerepel közöttük a közbiztonság, a zöld- és kikapcsolódási övezetek, a megélhetési költségek, a tisztaság, a helyi adminisztráció, az „okosvárosra” (smart city) való felkészülés és az életminőség. Mindezek rangsorolására, mérésére azonban nem tudós szakembereket kértek fel, hanem magukat a városlakókat.

Ez az első ilyen témájú felmérés az országban, amelyet azonban, ígérték a szervezők, folytatni fognak, s akkor a városlakók véleményét folyamatában is nyomon követhetik. Most, a helyhatósági választások után kedvezőnek mondható a helyzet, talán már egy év múlva látható lesz, hogyan „mozognak”, mozdulnak-e egyáltalán a nagyvárosok új vagy megújult vezetőségei, vagy a járvánnyal „takaróznak” majd.

Amúgy a lakosoknak a fentebb említett kritériumokkal kapcsolatban egytől ötig kellett osztályzatokat adniuk. Több mint hatezer érvényes szavazat gyűlt össze, s csak azok a városok szállhattak ringbe, amelyekben legalább hatvanan értékeltek.

Kíváncsiak az eredményre, az első tízbe bekerült legjobb városra?

Régiónkból kettőnek sikerült: Temesvárnak, amely a tizedik helyet csípte el, pár századnyival megelőzve Aradot. (3,03–2,96) és Gyulafehérvárnak.

A kilencedik hely Craiováé, a nyolcadik Iaşi-é; 7. Nagybánya, 6. Brassó, 5. Kolozsvár, 4. Gyulafehérvár, 3. Târgovişte. 2. Nagyszeben, az első pedig Nagyvárad.

A Sebes-Körös menti város valósággal tarolt, messze a legnagyobb pontszámot (4,45) összesítve. A váradiak mind a nyolc kritériumot 4-esen felülre értékeltek, s különösen a helyi adminisztrációt tartották nagyra (4,70). Nem csoda, hogy a polgármestert nagy fölénnyel választották újra.

Mint a tízes rangsorból kiderül: a Kárpátokon túlról mindössze 3 került be a legjobbak közé. Az erdélyi városok lakói lennének a lelkesebb lokálpatrióták? A felmérés ugyanis sokkal inkább nevezhető szubjektívnek, mint objektívnek, hiszen az egyedek véleményét fejezi ki. Bár az egyéni vélemény többnyire objektív okok, tények nyomán fogalmazódik meg. Azt mindenesetre jól mutatja a felmérés, mi a lakók véleménye saját városukról, mennyire elégedettek vele. S ebből további következtetéseket is le lehet vonni.

Az ország legnagyobb városa, Bukarest „sehol sincs” a legjobbak között. Kiábrándító is volna, ha ott lenne.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu