Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 16.12

A Nagy Testvér figyel

Írta: Jámbor Gyula
2021. július 21., 15.56 Szerda / Arad

Nagy, mondhatnánk hatalmas botrányt váltott ki az elmúlt napokban, hetekben a Pegasus nevű lefigyelő jelenség. Ami, állítólag, kb. 50 ezer embert, köztük 180 újságírót érint – ennyit figyelhettek meg világszerte az izraeli NSO Group Technologies Pegasus kémszoftverével. A spyware olyannyira komoly, hogy Izraelben fegyverként tartják nyilván, ezért exportja a kormány engedélyéhez kötött.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Hivatalosan csak állami szereplőkkel üzletel az izraeli cég, de előfordult már korábban, mondják egyesek, hogy Mexikóban például drogkartellek kezébe került a kémszoftverük. A cég, természetesen, határozottan tagadja a nemzetközi médiában megjelent állításokat.

Naná, majd el fogja ismerni.

Szóval, dúl a botrány. A jóindulatú olvasó pedig – kilencven-valahány százalékának gőze nincs, nem lehet a legfejlettebb informatikai technológiáról –, igen könnyen félrevezethető.

Amit a hozzáértők kiderítettek: mostanig legalább ötvenezer fontos embert figyeltek meg a hivatalosan eredetileg terror és bűnözés ellen használt kém-, okos telefonra telepített programmal. Hogy az eredeti cél kissé, vagy nagyon elcsúszott, más kérdés.

Jó harminc éve, még l989 decembere előtt barátom (mellesleg nálam jóval fiatalabb református lelkész) kezembe adott egy „nyugatról”, (Magyarországról) becsempészett, frissen megjelent könyvet, hogy két nap alatt olvassam el, mert tovább kell adnia. George Orwell 1984 c. regényéről volt szó. A majdnem négyszáz oldalt éjt nappallá téve olvastam, és megdöbbentem. Persze sok mindent tudtam már a diktatúrákról, egy ilyen „tömény” lényegi megfogalmazása azonban nagy hatással volt rám.

Onnan értesültem az utóbb fogalommá vált, sokszor idézett „Nagy Testvér”-ről, aki éjjel-nappal lankadatlan kitartással, eredményesen figyeli az ország polgárait, hogy csírájában elfojthassa az esetleg ellene lázadók törekvéseit.

Az akkori technikai feltételek között szürreálisnak tűnő álom valósággá vált a XXI. század elején, sőt hamarabb.

A mai Pegasus program megfigyeltjei között olyanok is szerepelnek, mint például Franciaország államfője. És aligha feltételezhető, hogy Macron elnök telefonját ne védenék bonyolult, „kijátszthatatlan” tűzfalak.

És lám, mégis. A német kancellár asszony korábban ugyanilyen csapdába esett. Bár szerintem a német informatikai technológia távolról sem az utolsó.

Vagy ki tudja? Ezek szerint nincsenek kijátszhatatlan titkok, rendszerek.

Ami pillanatnyilag tény(nek tűnik), az az, hogy az Orwell által – 1948-ban – vizionált, mindent megfigyelő, mindenre reagáló, mindent büntető Nagy Testvér él és működik, 2021-ben is.

Félelmetesnek tűnik?

Persze, hogy igen.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu