Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 19., 20.35

A nap eseménye

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 11., 11.14 Kedd

Túl vagyunk a vasárnapon és annak legfontosabb eseményén, egy bukaresti alvilági figura temetésén.

A „legfontosabb esemény” kifejezést nem a magam kútfejéből merítettem, egy ismert hazai tévéadó beszámolójában hallottam a helyszíni tudósítótól. A módfelett nagy erőkkel kivonult rendőrség-csendőrség-maszkosok jelenléte erősítette a nézők azon benyomását, hogy itt valóban egy igen fontos esemény zajlik. Hogy (ha jól értettem) háztól temettek, ami Romániában régóta tilos, csak hab a tortán.

De nem erről beszélek, meg arról sem, hogy a román tengerparton az idei szezon eddigi legnépesebb közönsége gyűlt össze, keveset törődve a járványellenes intézkedések betartásával. Bár ez nem igazi újdonság, csak jobb híján lehetett volna a legfontosabb esemény, és fentebb láttuk, hogy a hely már foglalt volt.

Egy harmadik variáns a további sok között a „legfontosabb” kategóriában a pártok közötti, hétvégén sem szünetelt összecsapás lehetne most, a helyhatósági választások közeledtével, a jelöltállítások időszakában. Azonban ez végleg lerágott csont, négy évvel ezelőtt is az volt, s négy év múlva is az lesz. Igaz, variációkkal.

Számomra a hétvége legnagyobb, bár időben nem elég pontosan behatárolható szenzációja (azért aktuális, mert én most olvastam) az volt, hogy megmondták, milyen egészségtelenül élünk. Na jó, ez sem abszolút újdonság – ki tudja, mióta halljuk orvosoktól, táplálkozási szakemberektől –, de az még számomra újdonság, bizonyára tájékozatlanságom okán, hogy mennyire egészségtelen a zsíros tej a felnőtt ember számára.

Ön, kedves olvasó, ha netán szereti és rendszeresen issza a kereskedelemben kapható 3,75 százalékos zsírtartalmú tejet, hatalmas veszélyeknek teszi ki magát. (De ha „házi”, a tehénből frissen fejt tejet iszik, ugyanott van vele.) Nem részletezem, de biztosítom, hogy lényegében hűen visszaadom azt, amit egy hazai (román nyelvű) honlapon olvastam. Hozzátéve: pár napja egyenesen tíz olyan közkedvelt élelmiszerről olvastam egy magyarországi honlapon, amelyeket csak az ellenségének kíván valaki (a jobb érzésű még annak sem).

Az egyik a szalonna hagymával. Az egykori román meg magyar parasztembernek mondhatni egyik alapvető tápláléka volt, mert mi mást vihetett volna a mezőre, amikor hajnalban oda indult? Ha früstükre bevágott egy jó darab szalonnát hagymával (persze kenyérrel), mindjárt barátságosabban nézett a cudar világra.

Ja, most van a dinnyeszezon. Ha tudnák, hogy mit esznek? Hazai kutatók derítették ki, hogy benne (legalábbis egyes vidékeken) tízszerese a megengedettnek a (nem tudom pontosan, milyen) kártékony anyag, és súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget.

Nem elég a COVID-járvány, most még ez is.

Azt egy tudósnak látszó cikkben, talán az említett magyarországiban olvastam, hogy túrófélét paradicsommal biztosan ne együnk. Utóbb esett le a tantusz: a túró, sajt lényegében erősen koncentrált tej, s ha a folyadék egészségtelen, koncentrált formája fokozottan az.

A hal, főleg a tengeri? Fúj! A tengerek, óceánok közismerten szennyezettek, de a folyók sem maradnak le sokkal, némelyek még előbbre járnak.

Ha ezek után valaki megkérdezné, hogy akkor most már mit együnk, mit tudnék válaszolni?

Hogy semmit, azt mégse mondhatom. Egyelőre evésre vagyunk berendezkedve.

Az áfonya, a málna, a szeder, a gomba (ha erdei), akkor elmegy. De abból Romániában a szegény medvéknek sem jut elegendő.

Ön, kedves olvasó, tegyen, egyen belátása szerint – jobbat úgysem tud.

És ne felejtse a régi bölcsességet: a betegség, a halál legfőbb oka az élet.

Aki meg sem születik, az soha nem hal meg.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu