Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 18.15

A negyedik virtuális nekifutás

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 24., 07.00 Péntek / Arad

Tegnap délután virtuálisan – videokonferencián – ültek össze az Európai Unió nagyjai, állam és/vagy kormányfői. Amióta beütött a koronavírus, nagyjából két hónapja, ez már a negyedik összejövetel. Kétségtelenül olcsóbb megoldás a nagypolitikusok számára, mintha repülőre szállnának, drága szállodákat fizetnének stb.

Annyi legalább kiderült az elmúlt három alkalommal – nagyjából két hétre jutott egy-egy találkozó –, hogy tulajdonképpen így is lehet. Igaz, hogy előzőleg nem jutottak semmi lényeges megállapodásra – nem igazolódott be a mondás, miszerint három az Isten igaza, pláne nem a magyar igazság –, de igen valószínű (magam egyenesen biztosra veszem), hogy személyes találkozással sem jutottak volna előbbre.

A kérdés, amiben meg kellene állapodni, rendkívül súlyos, és kb. így hangzik: mit kellene tenni a világméretű járvány okozta (elképzelhetetlenül óriási) gazdasági károk enyhítésére, felszámolására, egy hosszabb távú fellendülés érdekében?

Holott még vége sincs a járvány-válságnak, a neheze, nagyja alighanem csak ezután jön.

Az eddigiek azt látszanak igazolni, hogy az uniós tagállamok jó része (köztük az olyan nagyok, mint Olaszország, Spanyolország, Franciaország) nem birkóztak meg igazán sikeresen a mostani válság kezelésével sem – egyes országokban, mondják, a kórházi folyosókon, sőt a szabad ég alatt is feküdtek betegek, mai napig sincs elég védőfelszerelés stb. Borzasztó helyzet, rengeteg pénzt vitt el a termelés tekintélyes részét is leállító országok költségvetéséből. Ha vége lesz, nehéz lesz talpraállni.

Kérdés, hogy miből, milyen pénzből, és ki fogja azt állni?

Sokan új Marshall-tervet emlegetnek. Mint ismeretes, az Európa jó részét rommá tevő, és iszonyatos emberveszteségeket elszenvedett kontinens nyugati részét a második világháborút követően az Amerikai Egyesült Államok mentette meg az ún. Marshall-terv keretében nyújtott segélyekkel. (A szovjet befolyású Kelet-Európa ezt elutasította.) No de: az említett terv legalább akkora (de inkább nagyobb) hasznot hajtott az Államoknak, mint a megsegélyezetteknek.

Most, mondják, pénzben sokkal többről lenne szó, mint az úgy két hete az eurózóna pénzügyminisztereinek kínkeserves tárgyalásai eredményeképpen megszületett 540 milliárdos válságkezelési csomagról. Újabban legalább 1000, de inkább 1500 vagy 2000 milliárdra saccolják a szükséges összegeket, amelyeket az Európai Stabilitási Mechanizmus (majd megtanuljuk, mi az) garanciaalapjától vennének fel – feltételekkel. Van olyan politikus is, aki vissza nem térítendő támogatásról álmodozik.

Az Unió vezető államférfiúinak biztosan nem volt könnyű délutánja, estéje tegnap, hisz nagyjából senki sem ért egyet senkivel, így megegyezés sem várható.

Ami biztos: valahogy végül mégis lesz. Majd nyáron, vagy ősszel, vagy amikor.

A kicsi koronavírus nem lehet olyan hatalmas, hogy az ősi, lapos bölcsességet is felborítsa.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu