Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. október 31., 15.57
https://www.facebook.com/RMDSZ/

A negyvenes csapdája

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 23., 16.31 Szerda / Arad

Kedden estefelé, tudomást szerezvén a román parlamentnek a nyugdíj 40 százalékos emeléséről szóló döntéséről, az amerikai Joseph Heller méltán világsikerű regénye, a magyarul A 22-es csapdája címmel a múlt század hatvanas éveinek elején megjelent, számtalan nyelvre lefordított (később megfilmesített, színpadra is alkalmazott) műve jutott eszembe. Magyarul a hatvanas évek végén, utána több kiadásban is megjelent – románul jóval később, nem is csodálkozom, miért.

Olvasóink egy része alighanem ismeri, ha mégsem, annak melegen ajánlom.

A második világháború vége felé amerikai repülős bombázók körében játszódó történet alapvető gondolatmenete, nagyjából: Ha valaki őrült, annak nem kell háborúba mennie. Ha azonban megtagadja a részvételt, akkor normális, tehát háborúba kell mennie.

De hol itt a hasonlóság a 22-es és 40-es között?

Ott, hogy mindkettő erőteljes csapdahelyzet, amelyből nehéz, ha nem lehetetlen kilábalni.

Azt normális ember aligha tagadja Romániában, hogy a nyugdíjasok helyzete nehéz (a néhány tíz-, talán százezer kivételezettől eltekintve), s hogy egy élet munkája után nagyobb juttatást, anyagilag gondtalanabb életet érdemelnének. Van általában elég bajuk amúgy is. Hogy az akár negyvenszázalékos nyugdíjemelés döntő többségükre rájuk férne, afelől nincs kétség.

Csakhogy ez óriási horderejű döntés, és aligha tud valaki példát arra, hogy a világon bárhol, bármikor egyszerre ekkora arányban emelkedtek volna a nyugdíjak. Ez távolról sem csak a hatalom akaratának kérdése, azt a közgazdasághoz valamicskét is konyító abszolút biztosan tudja.

A tavaly a parlamentben elfogadott nyugdíjtörvény kapcsán, amely még tavaly törvényerőre is emelkedett, és amelyet idén szeptembertől kellett volna alkalmazni, a kormány az augusztusi költségvetés-kiegészítéskor a 40%-ból csak 14%-ot vállalt fel. Viszont a sürgősségi kormányrendelet szabályozta költségvetés-kiegészítés előbb-utóbb a parlamenten is keresztül kell menjen. Ez kedden történt, amikor is a parlament azt úgy módosította, hogy a nyugdíjemelés 14%-os mértékéről szóló rendelkezést a nyugdíjtörvényben szereplő 40%-ra változtatta.

Szociáldemokrata politikusok azt állítják, hogy a költségvetésben van pénz a közel tízmilliárd lejes plusz kiadások fedezésére. A liberálisok viszont azt, hogy a 40 százalékos emelés, ha valóra válna, katasztrofális következményekkel járna az országra nézve: a nemzetközi rating-ügynökségek leminősítenék (Románia most sincs nagyon magasan sorolva), nőne az infláció, nőnének a kamatok, s egyszerűen nem lenne miből állni a nyugdíjak és más szociális juttatások kifizetését. Ha nem jön a koronavírus, akkor is nagyon nehéz lett volna.

A valóság, sajnos, ez utóbbiak álláspontját látszik alátámasztani.

Az emelésből azonban, noha törvény is van rá, meg újabb parlamenti döntés jó pár hónapig – fellebbezés az alkotmánybíróságoz, az államfő visszaküldheti a parlamentnek felülvizsgálatra stb. – biztosan nem lesz semmi.

Történhet, hogy sikerül majd decemberig, a parlamenti választásokig húzni-halasztani a dolgokat, utána pedig majd még meglátjuk.

Ha netán szociáldemokrata győzelem születne, a saját csapdába esés tipikus példájának lehetnénk tanúi és, sajnos, vesztesei.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu