Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 08.37
https://www.facebook.com/RMDSZ/

A világ pólusain

Írta: Jámbor Gyula
2020. október 22., 09.15 Csütörtök

Immár több hónapja nincs olyan nap, sőt óra, amelyben ne hallanánk csupa rossz hírt a világszerte egyre dühöngőbb koronavírus-járványról, a fertőzöttek, halottak növekvő számáról. Meg a rettenetes gazdasági következményekről: a termelés leállásáról vagy stagnálásáról, a munkanélküliség növekedéséről, a nemzeti bruttó jövedelmek várható visszaeséséről. Most olvasom: csupán az Európai Unióban eddig mintegy hétszázmilliárd eurós kárt okozott a járvány, ami körülbelül annyi, mint amennyit az EU a következő többesztendős időszakban a tagországok megsegítésére, felzárkóztatására szánt.

Ebben az összefüggésben még kirívóbb egy nagy konzultációs cég és egy nagy svájci bank napokban közzétett elemzése arról, hogyan alakult az utóbbi időben a világ leggazdabbjainak vagyoni helyzete.

Köszönik szépen, nagyon jól. Holott a logikus következtetés az volna, hogy a kétségtelen világválság őket is erősen (nyilván negatívan) érinti.

De nem, bár vannak, akik eleinte szegényebbek lettek pár száz milliócskával, de ezt még le lehet nyelni, ha milliárdokból vonódik le az összeg. (Sokan később kamatostul visszanyerték előző veszteségeiket.)  

A végelszámolás azt mutatja, hogy július végéig a jó kétezer-száz leggazdagabb vagyona mintegy 8700 milliárddal nőtt dollárban (nem lejben, pláne nem forintban) számolva!

Hogy ennek az óriási összegnek tekintélyes része az egészségügyi technológia és asszisztencia köréből származik, nem meglepő. A járvány az idei év legelején bejelentés nélkül viharzott be, s aki hirtelen (nyilván megfelelő tőke birtokában) gyorsan tudott lépni az olyan, akár egyszerű (és viszonylag olcsó) cikkek gyártásában, mint a maszk, kézfertőtlenítő-szer, elektronikus lázmérő, védőruha stb., az nagyot kaszálhatott, nem beszélve a valamivel bonyolultabb lélegeztetőkészülékekről, mentőkocsikról és hasonlókról. Na és az online-kereskedelem – egy ilyen óriási hálózatnak a világ jelenleg (meg már tavaly is) leggazdagabb embere a tulajdonosa, márciustól július végéig, a tanulmány szerint több mint 55 milliárd dollárral nőtt a vagyona!

Nem vagyok biztos benne, hogy a fentebb már említett összeg (8700 milliárd) valódi nagyságát az átlagos ember fel tudná fogni. Ha azonban azt mondjuk, hogy ez Németország (Európa legerősebb gazdasága) 2019-es bruttó termékének több mint a kétszerese, akkor talán. Az Egyesült Államok 643 leggazdagabb embere a második negyedév végére majdnem 1000 milliárd dollárral gyarapodott az idei márciushoz képest. Támpont lehet Románia folyó évi költségvetése, a nem egészen ezermilliárd lej: osszuk el majdnem öttel, hogy euróban megkapjuk a kétszáz-valahány ezret.

Van tehát némi összehasonlítási alap, és jól érzékelhető a különbség.

„Kinek vagyon, annak nagyon”, mondták egykoron, és valóban.

Ott van mindezekkel szemben a világ másik pólusa, a mérhetetlen szegénységé.

A Világélelmezési Program a napokban sürgős felhívást intézett a világ gazdagjaihoz a legelesettebbek megsegítése érdekében, hisz körükben a járvány az átlagosnál is nagyobb katasztrófával jár. A Program szerint 4,9 milliárd dollár kellene a következő esztendőben 30 millió, segítség nélkül éhenhalásra ítélt ember táplálására.

Ami, ha jól számolom, kevesebb, mint a tizedrésze a világ mostani leggazgdagabbjának tavasz óta elért többletnyereségénél, s vagyonukhoz képest aprópénz az összes multimilliárdos számára.

De lehet, hogy nem így kell számolni. Sőt biztosan nem...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu