Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. január 23., 02.42

Al- és felvilági tragédia

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 10., 09.52 Hétfõ

Egy fővárosi alvilági figurát múlt kedden halálosan megkéseltek; hogy sokan ismerték, azt többek között a hazai titkosszolgálat, no meg a bulvársajtó jóvoltából tudjuk. Utóbb azt olvassuk, hogy talán nem is a késelés okozta sebekbe halt bele a kórház felé menet, hanem szívinfarktusba: képtelen volt elviselni, hogy kedves (a konkurrens klánba tartozó) fiatalabb haverja olyan csúnyán viselkedett vele egy baráti szerencsejáték közben.

Most úgy beszélnek erről sokan, mint az alvilágot ért tragédiáról, a rendőrség nagy erőket mozgósított az esetleges bosszú, megtorlás elhárítására.

Ha eddig netalántán nem tudtuk volna – dehogyisnem tudtuk, annyira naivak mégsem vagyunk –, most megtudhattuk, hogy Romániában létezik alvilág.

Az alvilág (a görög–római, meg más mitológiáktól eltérően) nem a halál utáni életben, hanem a pillanatnyi, valóságosban van jelen, és (majdnem) mindennel  foglalkozik, ami törvénytelen: prostitúcióval (lányok futtatásával, esetleg kényszerítő körülmények alkalmazásával), védőpénzek beszedésével („oltalmazandó” az üzlettulajdonosokat más bandák támadásától), telekspekulációval (beleértve az e célból felhasznált fenyegetéseket is), uzsorakölcsönzéssel a megszorulóknak stb.

Ezek, ugye, az amerikai (meg más országbeli, bizonyos mértékben kétségtelenül a valóságból ihletődő) filmek kedvelői számára nem ismeretlenek; a hazai (amúgy kétségkívül invenciózus) alvilágnak a módszerek legtöbbjét nem magának kellett kitalálnia, meglévő és „haladó hagyományokra” támaszkodhatott. Amelyeket, minden jel szerint, többé-kevésbé alkotó módon fel is használt.

Egy hazai tévéadó pénteken Bukarest, a több mint kétmilliós nagyváros alvilági szempontok szerinti felosztásának térképét közölte, az egyes szektorokban az azokat uraló (a határok betartását nagyjából kényszerű törvényként kezelő) bűnözői klánok, illetve vezéreik megnevezésével. Le merném fogadni, hogy nem saját kutatások alapján, hanem a hazai titkosszolgálat adatait felhasználva.

Eszerint a fővárosban (meg nyilván más romániai helységekben, főleg nagyvárosokban) az erre felingerelt szervek nagyjából legalábbis pontosan tudják, hány az óra az alvilágban, ki mit, mennyit birtokol, mivel foglalkozik stb. Ha nem tudnák, ki lennék ábrándulva, és megkérdezném: akkor miért tartjuk őket évi hatalmas költségvetéssel?

De ha tudnak róla, miért nem lépnek fel ellene?

Egy kvíz-vetélkedőben ez nagyok sok pontos kérdés lehetne.

Sokan tudják: az 1930-as években a hírhedt amerikai gengsztert, akinek nyakában ott lihegett hosszú időn keresztül a híres-hírhedt FBI, és mindenki tudta, kicsoda és milyen bűnökért felelős, végül csak „piti” adócsalás vétkével tudták rácsok mögé dugni.

Néhány hazai alvilági figura is börtönbe került pár esztendőre az elmúlt időkben. A hazai alvilág felszámolásában azonban pillanatnyilag mondhatni igen csehül állunk.

Ha egy vezető figura kihull, mint a napokban is, másvalaki lép a helyére. Utánpótlás bőven van. Ugyanúgy, mint jelentkezőkből a politikusi szférában, ebben a pillanatnyilag nagyon nehéz romániai helyzetben is.

A politikában a nehéz idők talán nem kedveznek, a főleg zavarosban halászó alvilágnak annál inkább.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu