Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 21.30

Alvilág

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 12., 18.05 Vasárnap / Arad

Szeretnék hinni Önnek, miniszter úr, elgondolása és terve ugyanis már-már lenyűgöző. De nem tudok, amikor azt mondja: eljön az idő, amikor, Románia végleg fel fogja számolni az alvilágot és a „személyekkel folytatott kereskedést”, a kiskorú pornót stb.

Ámbár ki tudja, mit hoz a jövő, amikor gyakorta jószerivel azt se tudjuk, mit hoz a múlt, a mögöttünk kullogó történelem, ahogy egy kiváló költő fogalmazott.

A hazai igazságügyi miniszternek a magam nézőpontjából az a nagy érdeme, hogy nem tűz ki határidőt e történelmi tett végrehajtására, illetve befejezésére. Az „eljön az idő” tág idővallum, lehet tíz, száz, akárhány esztendő is, s nem kicsi az esélye, hogy azt a mai ember nem éri meg, tehát nem tudja majd szaván fogni a miniszter urat.

Aki egyébként nem akárki a hazai politika utóbbi pár évtizedének – mondjuk így: a legújabb kor – történelmében: az egyetlen, aki öt kormányban miniszteri tisztséget töltött be. Szinte hihetetlen. Amúgy még alig haladta meg az 50 évet, életkor szempontjából mondhatni ideális politikus, akit tapasztalatlannak, naivnak, ebben a megközelítésben, aligha lehetne nevezni.

Szóval Predoiu úr alvilág nélküli Romániáról álmodik.

Szép, nemes, előremutató álom.

Az egyetlen, de nem kicsi gond vele kapcsolatban, hogy legjobb tudásom szerint eddig soha, sehol a világon nem sikerült elérni ezt a boldog állapotot, legalábbis a fejlett országok között. Azt nem tudom kizárni, már csak a helyzet nem ismerése miatt sem, hogy valahol, egy akármilyen törzsi társadalomban lenne egy alvilágmentes állapot. Az alvilágot természetesen a szó átvitt értelmében használjuk, ami nagyjából a bűnözők összességét jelenti, azokét a személyekét, akik visszaeső módon törvénytelen tevékenységekkel foglalkoznak.

Hogy miért éppen most vetődött fel a kérdés, amiről a miniszter úr egy tévéadónak nyilatkozott, nem egészen a véletlen műve.

Jött ugye, a koronavírus-járvány, amely egyéb számtalan bajon kívül jó egymilliónyi, addigi külföldön élt román állampolgárt is hazahozott, köztük szép számmal olyanokat, akik Nyugaton, hogy is mondjuk, nem éppen tisztességgel végzett munkával keresték meg a betennivalót. S valaki azt gondolná, hogy itthon hirtelen rátértek a tisztesség útjára, hát téved – annál inkább nem, mert munkát se találtak volna, ha akarnak. De nem is akartak.

Így hát felelős emberek arról beszélnek, hogy bűnbandák, alvilági elemek manapság városokat tartanak rettegésben. Tőlük kellene megszabadulni.

Mégpedig a hazai és nemzetközi szervek szoros együttműködésével, vázolta a miniszter („mindenki akar Romániának segíteni”), az USA itteni nagykövetségét is megemltve ígéretes partnerként.

Mintha ott, a nagy tengeren túl nem lenne elég bajuk az alvilággal, s tudnának követésre méltó példát mutatni.

Na, mindegy, nem ez volt az első a nem teljesült miniszteri és kormányálmok közül, s bizonyára az utolsó se lesz.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu