Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 03.15

Átment volna? Nem ment volna?

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 31., 18.22 Hétfõ / Arad

Iohannis elnök tegnap valamivel déli 12 előtt, jó két órával a parlamenti vita megkezdése előtt kijelentette – nem először, mellesleg –, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) benyújtotta bizalmatlansági indítványnak ebben a Románia számára kritikus időszakban, a koronavírus-járvány dühöngése közepette nincs létjogosultsága, nem szolgál egyébre, mint hogy káoszba süllyessze az országot.

Az állam legfőbb vezetője, a nemzeti liberális párti hatalom elkötelezett híveként (noha az államfőnek, elvileg, pártokon felülállónak kellene lennie) aligha mondhatott volna mást. Az államfő azonban tegnap délelőtt még ellenzékben volt a parlamenti többséggel szemben, egyetértésben a pillanatnyilag választási eredmények által nem támogatott liberális párttal.

A tegnapi bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás ebben a bonyolult helyzetben volt hivatott „világosságot teremteni”.

A józanabbul gondolkodó elemzők számára a sok között egy nagyon lényeges kérdés merült fel: vajon a PSD ténylegesen, valóban hatalomra szeretne-e jutni, s ennek következtében „elvinni a balhét”, és megoldani ezt a borzalmasan nehéz, a járványos idők következtében beállt helyzetet, amiből sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem lehet igazán jól kikerülni. A másik oldalról: sajnálná-e igazából a PNL, ha alul maradna, és átadhatná ezt a nagyon nehéz örökséget a másik pártnak?

Utólag, sikertelenség esetén, mindkettő számára amolyan aduász-erősségű kártyákat, megcáfolhatatlan (de persze nem is bizonyítható) érveket szolgáltathatott volna a szavazás eredménye.

A PSD, és különösen frissen, törvényesen is megválasztott vezetője számára kétségtelenül presztízsveszteséget jelentett volna a bukás egy általuk kezdeményezett indítvány kapcsán; a hatalmon lévő liberálisoknak (attól függetlenül, hogy valójában mi volna a hátsó gondolatuk), mindenképpen vereséggel érne fel a bizalmatlansági indítvány sikere, azaz megbuktatásuk. S mindkét fő politikai alakulat számára a közelgő választások szempontjából is tétje volt a parlamenti állásfoglalásnak. 

Nagyon komoly tétje volt a tegnapi, végül elmaradt szavazásnak.

A bizalmatlansági indítvány, bizony, a nevetségességbe fúlt. És nem a jelenlévők tették felszólalásaikkal azzá, ami egyébként már máskor is előfordult.

Előbb délután kettőről fél négyre halasztották a kezdést.

Aztán kiderült: nincs elég ember ahhoz, hogy megtartható legyen az ülés.

Volt, aki a PSD–PNL, azaz a szembenálló két fő párt titkos megegyezésének nevezte az esetet.

A PSD elnöke megtorlást ígért a blatolló parlamenti tagokkal szemben.

Hogy mi lett volna, amúgy, egy szavazás kimenetele, most csak találgathatjuk.

Az biztos: a tegnapi nappal véget ért a parlament rendkívüli ülésszaka, mától, szeptember elsejétől, kezdődik a „rendes”. Hogy mi lesz a bizalmatlansági indítvány sorsa, még nem tudni.

 

A nagy hűhó semmiért c. legújabb parlamenti fejezeten jóízűen, sajnos, még nevetni sem lehet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu