Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.59

Bizalomhiány

Írta: Jámbor Gyula
2020. november 23., 16.35 Hétfõ / Arad

Hallom a tévé egyik-másik posztján, hogy a pedagógusok (az oktatók: óvónők, tanítók, tanárok) nem akarják magukat beoltatni influenza ellen.

Talán csak halvány, de van elképzelésem, mondhatnám nagyképűen, tapasztalatom is a hírszerkesztésben; annyit mindenesetre tudni vélek, hogy egy hírt „el kell adni” – minél inkább figyelemfelkeltően, bombasztikusabban, annál jobb az illető sajtótermék számára. Elvégre a szabad világban konkurencia van, ami feltételezi, hogy az egyik félnek le kell nyomnia a másikat az érvényesülés érdekében.

Hogy kitől-mitől tanulta el ezt a román (írott, hanggal-képpel sugárzott) sajtó, más téma, de sejtem, hogy nem a világ igazán megbízható, tartásos, az olcsó szenzációt nem feltétlenül az első sorba helyezett hírközlőitől.

Ennek a fényében nézem a „pedagógusok nem akarják beoltatni magukat” hírt is.

Romániában, hozzávetőlegesen háromszázezer óvónő, tanító, különböző szinteken (általános és középiskola, felsőfokú intézmény) oktató tanár képezi a „pedagógusokat”.

Amikor tehát a formális logikából kiindulva azt mondjuk: a pedagógusok nem akarják beoltatni magukat, pár százezer emberről beszélünk.

Holott erről, meggyőződésem szerint, szó sem lehet.

Azt elismerem: lehet az oktatók (a társadalom különösen értékes, a jövő nemzedékét felkészítő szegmense) között pár száz, akár pár ezer személy, aki valóban elutasítja a vakcinát. (Bocsásd meg nekik, Uram, nem tudják, mit cselekesznek.) De ettől még nagyon messze van a „pedagógusok elutasítják a vakcinát”.

Azt minden bizonnyal nem tudják az „ellenállók” (nem is tartozik az általános műveltség tárgykörébe, elvégre nem tudhat mindent az ember), hogy egy bizonyos Edward Jenner angol sebész a 18. században, 1776-ban lerakta a mesterséges immunizálás alapjait a világ első védőoltásával, amikor megfigyelte, hogy a tehénhimlővel (latin variolae vaccinae) fertőzött fejőnők és tehenészek nem kapják el az emberi himlőt, ha beoltják őket. A vakcina kifejezést – vacca – tehén latin szóból származó kifejezést ő használta először, s ezzel az immunológia alapkövét rakta le. Fényes bizonyíték Jenner biztos tudására, hogy az elsőként általa alkalmazott vakcináció segítségével szabadult meg az emberiség a himlőtől – 200 év elteltével.

Meg az utódai (egy kiváló román tudós is volt közöttük) által kifejlesztett oltásokkal számos más, valamikor pusztító betegségtől. Csak mutatóba: tömegméretű tuberkulózis, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás, torokgyík, szamárköhögés, mumpsz, kanyaró, rubeola stb.

E hosszúnak tűnő bevezetés után vissza napjainkhoz, amikor már világos, hogy a járványok megelőzésére a legfontosabb fegyver az oltás.

Miért nem akarják a pedagógusok (a fentiekből talán világos: egy, szerintem csekély része), hogy beoltsák őket?

Mert nem bíznak a rendszerben. A hatalomban. Abban, hogy az valóban megbízható, és kételkednek, hogy ajánlatát készpénznek lehet elfogadni.

A mai hazai társadalom számára alighanem nagy csapás, hogy polgárainak egy, és nem is a legfelkészületlenebb része nem bízik meg benne, nem hiszi, hogy ajánlata valóban jó és üdvös.

A mai hazai társadalom – két héttel a december eleji parlamenti választás előtt – bizalomhiányban szenved.

Lehet, hogy ez csak kívülről látható?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu